Ciasto czekoladowe z musem śliwkowym
Wspaniały deser, który zniknął tak szybko, że nie zdążyłam się nim nacieszyć. Łączy w sobie czekoladowe ciasto i dwa puszyste, delikatne musy. Są to mus śliwkowy i odrobina musu czekoladowego. Na wierzchu spora ilość wiórków czekoladowych. Lekkie, kremowe, ładnie się kroi. Pyszne połączenie śliwek i czekolady, które warto sobie zaserwować.
Ciasto czekoladowe z musem śliwkowym - wskazówki
Ciasto.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Mus śliwkowy.
Śliwki – Do musu potrzeba 360 g konfitury ze śliwek (ugotowanych i zblendowanych na gładko).
650-700 g śliwek trzeba przepołowić, usunąć pestki i włożyć do garnka z grubym dnem lub na patelnię. Zasypać cukrem, wymieszać i gotować. Gotowałam śliwki ok. 20 minut. Zmiękły, puszczony sok zredukował się. Śliwki zblendować na gładką masę, powinien powstać delikatny, żelowy mus.
Tak przygotowane owoce można jeszcze przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek.
Śmietankę 36% należy dobrze schłodzić przed ubijaniem, najlepiej zostawić ją na noc w lodówce.
Mus czekoladowy.
Śmietankę 36% należy dobrze schłodzić przed ubijaniem, najlepiej zostawić ją na noc w lodówce.
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy gorącą śmietankę z kakao i energicznie mieszamy. Gdyby masa się zwarzyła i tłuszcz trochę oddzielił, trzeba podgrzać dodatkową porcję śmietanki i dodać 2 łyżki gorącej śmietanki. Ponownie szybko wymieszać.
Łączenie czekolady z ubitą śmietaną – Do czekolady najlepiej wmieszać delikatnie sporą łyżkę ubitej śmietany. Gdy się połączą i masa będzie luźniejsza, wtedy dodać resztę ubitej śmietanki i bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki wymieszać ze sobą składniki. Uważać żeby piana nie opadła i nie było smug.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Ciasto czekoladowe z musem śliwkowym - przechowywanie
Ciasto przechowywać w lodówce, w formie zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Spożyć w ciągu 2-3 dni.
Smacznego!
CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM ŚLIWKOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto czekoladowe
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 60 g czekolady gorzkiej
- 70 g masła
- 70 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 60 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na mus śliwkowy
- 650-700 g śliwek węgierek
- 350 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 15 g żelatyny
- 100 g cukru
Składniki na mus czekoladowy
- 100 g czekolady gorzkiej
- 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 40 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka kakao (płaska)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- W garnuszku roztopić masło i wrzucić połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać na gładki sos i zostawić do wystudzenia.
- Do miski wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie.
- W misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną i gęstą masę. Powoli, miksując na najmniejszych obrotach, wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy tylko wszystko się połączy skończyć miksować.
- Do masy w trzech turach przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Delikatnie wmieszać składniki szpatułką.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać i piec 20-25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić w formie.
- Gdy ciasto całkowicie się wystudzi można zostawić je w formie (musy są gęste, nie powinny wypłynąć z formy) lub przełożyć je na talerz lub paterę i założyć specjalny rant. Wyłożyć go folią rantową.
Przygotowanie musu śliwkowego
- Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Owoce dać do garnka z grubym dnem (lub na patelnię), wsypać cukier i dusić owoce aż zmiękną i puszczą sok. Kiedy sok zredukuje się (ok. 20 minut), zblendować całość na gładką masę.
- Żelatynę wsypać do miseczki, zalać 4 łyżkami zimnej wody. Zostawić na 10 minut, następnie dodać do niej dużą łyżkę (lub dwie) przygotowanych, gorących śliwek i rozmieszać. Przygotowaną żelatynę wlać do reszty śliwek (gorących, ale nie gotujących się) i wymieszać dokładnie.
- Gdy śliwki ostygną (nie dopuścić do stężenia), ubić kremówkę na sztywno i delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać ją ze śliwkami.
- Mus przenieść na ciasto i wyrównać, włożyć do lodówki. Gdy zacznie tężeć przygotować mus czekoladowy.
Przygotowanie musu czekoladowego
- Czekoladę połamać, włożyć do metalowej miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Śmietankę (40 ml) wlać do garnuszka, podgrzać i dodać kakao. Wymieszać i podgrzać chwilę, aby była gorąca.
- Gorącą śmietankę wlać do czekolady i energicznie wymieszać. Zostawić do ostudzenia.
- Śmietankę (150ml) ubić na sztywno. Łyżkę ubitej śmietanki wmieszać do czekolady, następnie delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać resztę.
- Mus czekoladowy wyłożyć na mus śliwkowy, wyrównać. Ciasto zostawić na noc w lodówce.
- Wierzch ciasta posypać kakao lub wiórkami czekolady.
4 komentarze
Przepis w porządku, poza jedną rzeczą – krem czekoladowy wymaga zdecydowanie więcej śmietanki, niż podano. Po użyciu takiej ilości, jak w przepisie, krem nie był kremem a gęstą breją, która za gęsta i sucha była, by jakkolwiek rozsmarować ją na cieście. Na szczęście, miałam w lodówce dodatkowe pół kartonika śmietanki 30% i domiksowanie jej do kremu pomogło. Poza tą frustracją, ciasto bardzo smaczne 😀
Dziękuję za komentarz i cieszę się, że ostatecznie ciasto smakowało 🙂 Warstwa czekoladowa powinna być gęsta i puszysta. To mus czekoladowy, nie powinien mieć konsystencji kremu. Mimo tego coś poszło nie tak, robiłam go wiele razy i zawsze ładnie się rozsmarowywał i nie był „suchy”. Być może coś ze składnikami, może to kwestia rodzaju czekolady, śmietanki, zbyt dużej ilości kakao, a może sposobu połączenia składników. Dobrze, że użyła Pani więcej śmietanki i wszystko się udało. Pozdrawiam serdecznie!
Mus śliwkowy się zważył po dodaniu śmietany. Nie wiem dlaczego
Może śliwki dobrze nie wystygły? Albo sposób mieszania?