Ciasto czekoladowe z musem malinowym
Ale to jest pyszne ciasto czekoladowe z malinowym, puszystym musem i zatopionymi w nim malinami. Cudo! Do tego polewa czekoladowa i malinowa dekoracja. Samo ciasto czekoladowe jest delikatne, konsystencją przypomina połączenie brownie, ciasta ucieranego, nawet trochę biszkoptu. Do tego piękny, różowy i przepysznie malinowy mus. Na jednym kawałku tego ciasta się nie skończy. Teraz kiedy dostępne są świeże maliny warto przetestować przepis na ciasto czekoladowe z musem malinowym. Lekkie, delikatne i z soczystymi, lekko kwaśnymi malinami. Jedno z najlepszych letnich połączeń smaków, to przecież czekolada i maliny.
Ciasto czekoladowe z musem malinowym - wskazówki do przygotowania
Ciasto czekoladowe.
Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekolada – Gorzka między 70-80 %. Sama użyłam 70%.
Cukier – W przepisie są dwa rodzaje cukru i nie jest to błąd. Mamy cukier puder, który trzeba utrzeć z masłem i cukier brązowy, który trzeba ubić z białkami. Jeśli nie macie akurat cukru brązowego, można zastąpić go cukrem białym.
Pamiętajcie, żeby dokładnie oddzielić żółtka od białek. Nawet najmniejsza ilość żółtek w białkach sprawi, że nie ubiją się dobrze.
Ciasto pieczemy do suchego patyczka, ok. 25 minut. Zbyt długie pieczenie sprawi, że ciasto będzie suche i mniej delikatne.
Upieczone ciasto czekoladowe rośnie z górką, która później równo opada. Tak ma być. Boczki później delikatnie oddzielamy nożem, tak jak przy biszkopcie.
Mus malinowy.
Maliny – Wykorzystujemy świeże maliny. W przepisie są podane dwie ilości malin. To nie jest błąd. Do samego musu potrzeba 300 g malin, które blendujemy i przecieramy przez sitko. A gdy mus będzie gotowy, zanurzamy w nim świeże maliny. Ta dodatkowa porcja to ok. 100-150 g. W zależności na ile macie ochotę.
Nie pomijajcie przecierania malin przez sito. Dzięki temu pozbywamy się pestek, które nie są potrzebne w gładkim, puszystym musie.
Śmietanka do musu powinna być dobrze schłodzona. Najlepiej przez noc w lodówce.
Śmietankę trzeba ubić, aż będzie puszysta i gęsta, ale nie na sztywno. Musi być też lekko luźna. Inaczej ciężko wmieszać ją do malin.
Do musu malinowego użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.
Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.
Polewa czekoladowa.
Czekolada – Gorzka 70-80% i mleczna.
Nie używajcie samej mlecznej, ponieważ polewa będzie zbyt rzadka i słodka. Z samą gorzką będzie gęsta. Jeśli macie ochotę na samą gorzką czekoladę warto zrobić polewę w proporcja 70 ml śmietanki i 55 g czekolady gorzkiej.
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.
Ciasto czekoladowe z musem malinowym - przechowywanie
Czekoladowe ciasto z malinowym musem przechowywać w pojemniku lub tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą. Spożyć w ciągu 2-3 dni.
Smacznego!
CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM MALINOWYM
SKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 40 g cukru pudru
- 40 g cukru brązowego
- 90 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 30 g mąki
Składniki na mus malinowy
- 300 g malin
- 50 g cukru
- 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 3½ łyżeczki żelatyny + 40 ml zimnej wody
Polewa czekoladowa
- 70 ml śmietanki 36%
- 40 g czekolady mlecznej
- 30 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo
- ok. 100-150 g malin do musu
- maliny do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra-dół). Spód tortownicy wyłożyć papierem, boki zostawić nieposmarowane niczym.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
- Żółtka oddzielić od białek. Białka dać do metalowej lub szklanej miski (będą później ubijane na pianę) i odłożyć.
- W misce utrzeć masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać żółtko jedno po drugim. Odłożyć na chwilę.
- W metalowej misce ubić białka z brązowym cukrem na sztywną pianę. Odłożyć na chwilę.
- Do masy z masłem i żółtkami, ciągle miksując na najmniejszych obrotach, powoli wlewać wystudzoną czekoladę.
- Do czekoladowej masy dodać łyżkę piany z białek i delikatnie mieszać szpatułką. Przesiać część mąki i dodać kolejną część piany. I tak na zmianę (w 3 turach) wymieszać składniki na puszyste, gęste ciasto. Robić to bardzo delikatnie, szpatułką, aby bardzo nie opadło.
- Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.
Przygotowanie musu malinowego i składanie ciasta
- Ciasto delikatnie odciąć nożem od krawędzi tortownicy. Otworzyć tortownicę, wyłożyć obręcz folią rantową lub papierem do pieczenia i zapiąć.
- Maliny (dodatkowe 100-150 g do środka musu) umyć, osuszyć i odłożyć.
- Maliny (300 g) zblendować i przetrzeć dokładnie na sicie bezpośrednio do garnuszka. Wsypać cukier i zagotować.
- Maliny zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia.
- W międzyczasie zalać żelatynę wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wlać ją do malin i wymieszać.
- Gdy maliny z żelatyną będą w temp. pokojowej/lekko chłodne, ubić śmietankę na puszystą masę, ale nie na sztywno.
- Delikatnie wmieszać śmietankę do malin i wylać na ciasto czekoladowe, wyrównać. Powciskać w mus przygotowane maliny.
- Ciasto schłodzić w lodówce min. 8 godzin (najlepiej przez noc).
Przygotowanie polewy
- W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, dodać połamane czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
- Polać czekoladą mus malinowy i schować do lodówki na 15-20 minut, aż polewa stężeje.
- Ciasto udekorować malinami.