Ciasto czekoladowe z musem malinowym

Ciasto czekoladowe z musem malinowym

Ale to jest pyszne ciasto czekoladowe z malinowym, puszystym musem i zatopionymi w nim malinami. Cudo! Do tego polewa czekoladowa i malinowa dekoracja. Samo ciasto czekoladowe jest delikatne, konsystencją przypomina połączenie brownie, ciasta ucieranego, nawet trochę biszkoptu. Do tego piękny, różowy  i przepysznie malinowy mus. Na jednym kawałku tego ciasta się nie skończy. Teraz kiedy dostępne są świeże maliny warto przetestować przepis na ciasto czekoladowe z musem malinowym. Lekkie, delikatne i z soczystymi, lekko kwaśnymi malinami. Jedno z najlepszych letnich połączeń smaków, to przecież czekolada i maliny.
ciasto czekoladowe z musem malinowym

Ciasto czekoladowe z musem malinowym - wskazówki do przygotowania

Ciasto czekoladowe.

Jajka  i masło powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekolada – Gorzka między 70-80 %. Sama użyłam 70%.

Cukier – W przepisie są dwa rodzaje cukru i nie jest to błąd. Mamy cukier puder, który trzeba utrzeć z masłem i cukier brązowy, który trzeba ubić z białkami. Jeśli nie macie akurat cukru brązowego, można zastąpić go cukrem białym.

Pamiętajcie, żeby dokładnie oddzielić żółtka od białek. Nawet najmniejsza ilość żółtek w białkach sprawi, że nie ubiją się dobrze.

Ciasto pieczemy do suchego patyczka, ok. 25 minut. Zbyt długie pieczenie sprawi, że ciasto będzie suche i mniej delikatne.

Upieczone ciasto czekoladowe rośnie z górką, która później równo opada. Tak ma być. Boczki później delikatnie oddzielamy nożem, tak jak przy biszkopcie.

 

Mus malinowy.

Maliny – Wykorzystujemy świeże maliny. W przepisie są podane dwie ilości malin. To nie jest błąd. Do samego musu potrzeba 300 g malin, które blendujemy i przecieramy przez sitko. A gdy mus będzie gotowy, zanurzamy w nim świeże maliny. Ta dodatkowa porcja to ok. 100-150 g. W zależności na ile macie ochotę.

Nie pomijajcie przecierania malin przez sito. Dzięki temu pozbywamy się pestek, które nie są potrzebne w gładkim, puszystym musie.

Śmietanka do musu powinna być dobrze schłodzona. Najlepiej przez noc w lodówce.

Śmietankę trzeba ubić, aż będzie puszysta i gęsta, ale nie na sztywno. Musi być też lekko luźna. Inaczej ciężko wmieszać ją do malin.

Do musu malinowego użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.

Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.

 

Polewa czekoladowa.

Czekolada – Gorzka 70-80% i mleczna.

Nie używajcie samej mlecznej, ponieważ polewa będzie zbyt rzadka i słodka. Z samą gorzką będzie gęsta. Jeśli macie ochotę na samą gorzką czekoladę warto zrobić polewę w proporcja 70 ml śmietanki i 55 g czekolady gorzkiej.

Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm.

ciasto czekoladowe z musem malinowym
ciasto czekoladowe z musem malinowym

Ciasto czekoladowe z musem malinowym - przechowywanie

Czekoladowe ciasto z malinowym musem przechowywać w  pojemniku lub tortownicy zabezpieczonej folią spożywczą. Spożyć w ciągu 2-3 dni.

ciasto czekoladowe z musem malinowym

Smacznego!

ciasto czekoladowe z musem malinowym

CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM MALINOWYM

Delikatne ciasto czekoladowe z puszystym musem malinowym i czekoladową polewą.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 40 g cukru pudru
  • 40 g cukru brązowego
  • 90 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 30 g mąki

Składniki na mus malinowy

  • 300 g malin
  • 50 g cukru
  • 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • łyżeczki żelatyny + 40 ml zimnej wody

Polewa czekoladowa

  • 70 ml śmietanki 36%
  • 40 g czekolady mlecznej
  • 30 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo

  • ok. 100-150 g malin do musu
  • maliny do dekoracji

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra-dół). Spód tortownicy wyłożyć papierem, boki zostawić nieposmarowane niczym.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka dać do metalowej lub szklanej miski (będą później ubijane na pianę) i odłożyć.
  • W misce utrzeć masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać żółtko jedno po drugim. Odłożyć na chwilę.
  • W metalowej misce ubić białka z brązowym cukrem na sztywną pianę. Odłożyć na chwilę.
  • Do masy z masłem i żółtkami, ciągle miksując na najmniejszych obrotach, powoli wlewać wystudzoną czekoladę.
  • Do czekoladowej masy dodać łyżkę piany z białek i delikatnie mieszać szpatułką. Przesiać część mąki i dodać kolejną część piany. I tak na zmianę (w 3 turach) wymieszać składniki na puszyste, gęste ciasto. Robić to bardzo delikatnie, szpatułką, aby bardzo nie opadło.
  • Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Przygotowanie musu malinowego i składanie ciasta

  • Ciasto delikatnie odciąć nożem od krawędzi tortownicy. Otworzyć tortownicę, wyłożyć obręcz folią rantową lub papierem do pieczenia i zapiąć.
  • Maliny (dodatkowe 100-150 g do środka musu) umyć, osuszyć i odłożyć.
  • Maliny (300 g) zblendować i przetrzeć dokładnie na sicie bezpośrednio do garnuszka. Wsypać cukier i zagotować.
  • Maliny zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia.
  • W międzyczasie zalać żelatynę wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wlać ją do malin i wymieszać.
  • Gdy maliny z żelatyną będą w temp. pokojowej/lekko chłodne, ubić śmietankę na puszystą masę, ale nie na sztywno.
  • Delikatnie wmieszać śmietankę do malin i wylać na ciasto czekoladowe, wyrównać. Powciskać w mus przygotowane maliny.
  • Ciasto schłodzić w lodówce min. 8 godzin (najlepiej przez noc).

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, dodać połamane czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
  • Polać czekoladą mus malinowy i schować do lodówki na 15-20 minut, aż polewa stężeje.
  • Ciasto udekorować malinami.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, czekolada gorzka, maliny, mus do tortu, mus malinowy

Zobacz także:

musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe
musowe ciasto czekoladowo-truskawkowe
torcik z musem czekoladowym i czereśniami
torcik z musem czekoladowym i czereśniami
tort z malinami i musem czekoladowym
tort z malinami i musem czekoladowym
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo