Cofnij
ciasto czekoladowe z musem malinowym

CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM MALINOWYM

Delikatne ciasto czekoladowe z puszystym musem malinowym i czekoladową polewą.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 40 g cukru pudru
  • 40 g cukru brązowego
  • 90 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 30 g mąki

Składniki na mus malinowy

  • 300 g malin
  • 50 g cukru
  • 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • łyżeczki żelatyny + 40 ml zimnej wody

Polewa czekoladowa

  • 70 ml śmietanki 36%
  • 40 g czekolady mlecznej
  • 30 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo

  • ok. 100-150 g malin do musu
  • maliny do dekoracji

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra-dół). Spód tortownicy wyłożyć papierem, boki zostawić nieposmarowane niczym.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka dać do metalowej lub szklanej miski (będą później ubijane na pianę) i odłożyć.
  • W misce utrzeć masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę (mikser; końcówki do ubijania). Następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać żółtko jedno po drugim. Odłożyć na chwilę.
  • W metalowej misce ubić białka z brązowym cukrem na sztywną pianę. Odłożyć na chwilę.
  • Do masy z masłem i żółtkami, ciągle miksując na najmniejszych obrotach, powoli wlewać wystudzoną czekoladę.
  • Do czekoladowej masy dodać łyżkę piany z białek i delikatnie mieszać szpatułką. Przesiać część mąki i dodać kolejną część piany. I tak na zmianę (w 3 turach) wymieszać składniki na puszyste, gęste ciasto. Robić to bardzo delikatnie, szpatułką, aby bardzo nie opadło.
  • Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Przygotowanie musu malinowego i składanie ciasta

  • Ciasto delikatnie odciąć nożem od krawędzi tortownicy. Otworzyć tortownicę, wyłożyć obręcz folią rantową lub papierem do pieczenia i zapiąć.
  • Maliny (dodatkowe 100-150 g do środka musu) umyć, osuszyć i odłożyć.
  • Maliny (300 g) zblendować i przetrzeć dokładnie na sicie bezpośrednio do garnuszka. Wsypać cukier i zagotować.
  • Maliny zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia.
  • W międzyczasie zalać żelatynę wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wlać ją do malin i wymieszać.
  • Gdy maliny z żelatyną będą w temp. pokojowej/lekko chłodne, ubić śmietankę na puszystą masę, ale nie na sztywno.
  • Delikatnie wmieszać śmietankę do malin i wylać na ciasto czekoladowe, wyrównać. Powciskać w mus przygotowane maliny.
  • Ciasto schłodzić w lodówce min. 8 godzin (najlepiej przez noc).

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, dodać połamane czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
  • Polać czekoladą mus malinowy i schować do lodówki na 15-20 minut, aż polewa stężeje.
  • Ciasto udekorować malinami.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, czekolada gorzka, maliny, mus do tortu, mus malinowy