Ciasto czekoladowe z jabłkami

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki pszennej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.
Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.
Czekolada – Gorzka, pomiędzy 60-80 %.
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm. Może być też 22 cm, ciasto będzie niższe i o kilka minut skróci się czas pieczenia.
Przechowywać w szczelnym pojemniku lub owinięte folią spożywczą w temperaturze pokojowej. Spożyć do 2 dni.
Wspaniałe, mocno czekoladowe ciasto bez dodatku mąki. Za to z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Na wierzchu plasterki banana i wiórki czekoladowe.
Ciężkie i aromatyczne ciasto czekoladowe z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu.
Lekkie i bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami, które można jeść prawie bez wyrzutów sumienia. Znika kawałek po kawałku. Jest miękkie, puszyste i aromatyczne. Jeżeli jesteście na diecie i chcecie zgrzeszyć, to tylko z takim ciastem.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.