Ciasto czekoladowe z jabłkami
Wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami i cynamonem. Pyszności. Jabłka z czekoladą to bardzo fajne połączenie. Wymieszane wcześniej z cukrem pięknie zapiekają się na wierzchu. Samo ciasto jest mokre, ciężkie i intensywnie czekoladowe. Można jeść jeszcze lekko ciepłe.
Ciasto czekoladowe z jabłkami - wskazówki
Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki pszennej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.
Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.
Czekolada – Gorzka, pomiędzy 60-80 %.
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm. Może być też 22 cm, ciasto będzie niższe i o kilka minut skróci się czas pieczenia.
Ciasto czekoladowe z jabłkami - przechowywanie
Przechowywać w szczelnym pojemniku lub owinięte folią spożywczą w temperaturze pokojowej. Spożyć do 2 dni.
Smacznego!
CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 3 jabłka (średniej wielkości)
- 3 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 100 g migdałów mielonych
- 120 g cukru brązowego
- 80 ml oleju rzepakowego
- 40 g kakao
- 120 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 90 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Włożyć do miski, wsypać łyżkę cukru brązowego i łyżeczkę cynamonu. Wymieszać i odłożyć.
- Czekoladę drobno posiekać, odłożyć.
- Przygotować dwie miski. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier, szybko utrzeć trzepaczką na jasną masę (2 minutki, żółtka staną się lekko puszyste i jaśniejsze).
- Do żółtek wlać olej i wymieszać, dodać jogurt i ponownie wymieszać.
- Wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, migdały mielone i łyżeczkę cynamonu. Wymieszać wszystko.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie, w dwóch partiach wmieszać do ciasta.
- Dodać czekoladę i znów delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy. Na wierzch wyłożyć jabłka, lekko je powciskać, ale nie głęboko.
- Piec ok. 50-60 minut. Do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić 10 minut w formie, następnie przełożyć na kratkę do studzenia. Ciasto można jeść jeszcze lekko ciepłe.
Zobacz także:
BEZMĄCZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I BANANAMI
Wspaniałe, mocno czekoladowe ciasto bez dodatku mąki. Za to z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Na wierzchu plasterki banana i wiórki czekoladowe.
CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE CIASTO Z KREMEM CYNAMONOWYM
Ciężkie i aromatyczne ciasto czekoladowe z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu.
BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI
Lekkie i bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami, które można jeść prawie bez wyrzutów sumienia. Znika kawałek po kawałku. Jest miękkie, puszyste i aromatyczne. Jeżeli jesteście na diecie i chcecie zgrzeszyć, to tylko z takim ciastem.