Ciastka z cukrem muscovado, orzechami i białą czekoladą

Ciastka z cukrem muscovado, orzechami i białą czekoladą

Intensywnie czekoladowe ciastka z cukrem muscovado, orzechami i białą czekoladą. Zaraz po upieczeniu lekko kruche na zewnątrz i wilgotne w środku. Wnętrze jest też lekko lepkie, a to przed dodatek cukru muscovado, który jest melasowy, słonawy i nadaje kawowo-korzennego posmaku. Razem z orzechami laskowymi i kawałami białej czekolady ciasteczka smakują przepysznie.

ciastka z cukrem Muscovado, orzechami i białą czekoladą

Ciastka z cukrem muscovado, orzechami i białą czekoladą - wskazówki

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czy cukier Muscovado jest niezbędny?

Dobrej jakości cukier Muscovado jest mokry, melasowy, lekko słony i karmelowy. Nadaje ciastkom aromat i lekko ciągnącą konsystencję. Polecam użyć właśnie ten cukier.

Jeżeli bardzo chcecie go zamienić można użyć brązowego (trzcinowego), ale konsystencja i smak mogą się różnić. Same ciastka powinny się jednak udać.
Kiedy do rozpuszczonego masła dodamy cukier mieszamy, aż składniki się połączą i cukier zacznie się rozpuszczać. Na początku może się wydawać, że masło  i cukier nie chce się połączyć. Po dłuższej chwili mieszania składniki połączą się.  Ostatecznie w masie może pozostać trochę granulek cukru, ale większość powinna się rozpuścić.

Do nakładania ciasta na blachę używałam gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml. Można nakładać ciasto łyżką lub formować w dłoniach kuleczki wielkości niewielkiego orzecha włoskiego.

Można nakładać duże ciasta (gałkownica 50 ml). Trzeba piec je dłużej, bo ok. 11-12 minut.

Orzechy laskowe – Pieczone i obrane ze skórki. Można użyć gotowych, już upieczonych i obranych lub upiec samodzielnie.

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

Przepis na ok 24 ciasteczka.

ciastka z cukrem Muscovado, orzechami i białą czekoladą
ciastka z cukrem Muscovado, orzechami i białą czekoladą

Ciastka z cukrem muscovado, orzechami i białą czekoladą - przechowywanie

Ciastka przechowywać w pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3-4 dni. Można także przechowywać je w lodówce (mają wtedy ciekawą konsystencję, warto włożyć kilka sztuk choć na próbę), w lodówce ciastka można przechowywać nawet 5 dni.

Ciastka dobrze się mrożą,  można zawinąć po 2 sztuki w folię spożywczą, mrozić do 3 miesięcy. Później wystarczy na 15 minut wyciągnąć ciastka z zamrażarki i gotowe.

ciastka z cukrem Muscovado, orzechami i białą czekoladą

Smacznego!

ciastka z cukrem Muscovado, orzechami i białą czekoladą

CIASTKA Z CUKREM MUSCOVADO, ORZECHAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Zaraz po upieczeniu lekko kruche na zewnątrz i wilgotne w środku.
Przepis na ok 24 ciasteczka.

SKŁADNIKI
  

  • 130 g masła
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru Muscovado
  • 30 g jogurtu/kwaśnej śmietny (w temp. pokojowej)
  • 50 g cukru białego
  • 30 g kakao
  • 160 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku
  • ¼ łyżeczki sody
  • 80 g orzechów laskowych
  • 100 g czekolady białej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Orzechy z grubsza posiekać i odłożyć. Czekoladę białą pokroić na drobne kosteczki i odłożyć.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i sodę. Odłożyć.
  • W garnuszku na małym ogniu rozpuścić masło. Zdjęć z ognia, dodać cukry i wymieszać. Mieszać, aż większość cukru rozpuści się i masa będzie jednolita (zajmie to chwilę). Przelać masę do miski i odstawić do ostudzenia, ale zamieszać od czasu do czasu.
  • Do wystudzonego masła z cukrem wmieszać jogurt i jajko. Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać szpatułką orzechy i białą czekoladę. Ciasto schować do lodówki na 1 godzinę.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia (powinny wyjść 2 blachy ciastek; ciasto przechowywać w lodówce do czasu nałożenia kolejnej porcji na blachę).
  • Na przygotowaną blachę wyłożyć równe porcje ciasta ( wielkości małego orzecha włoskiego) w odstępach. Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml.
  • Ciasteczka piec ok. 9 minut, aż wierzch będzie lekko pomarszczony. Ciasteczka po wyjęciu zostawić kilka minut na blaszce, po tym czasie przenieść na kratkę do studzenia.

Zobacz także:

ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami
ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami
ciasteczka mocno czekoladowe
ciasteczka mocno czekoladowe

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo