Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciastka brownie z kremem kokosowym

  • 7 kwietnia 2022
ciastka brownie z kremem kokosowym
ciastka brownie z kremem kokosowym
Total
726
Shares
4
0
722

Ciastka brownie z kremem kokosowym

To są wyjątkowo słodkie i wyjątkowo pyszne ciastka brownie z kremem kokosowym, który już wykorzystany był w babeczkach czekoladowych. Ciastka są wybitnie czekoladowe, krem puszysty i delikatny. Dla dekoracji i dodatkowych walorów smakowych ciastka są dookoła obsypane wiórkami kokosowymi. Przyznam, że jedno takie ciastko to szaleństwo, ale warte grzechu. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, gdy świeżo upieczone ostygną i są przełożone kremem. Są wtedy mięciutkie. Pycha.
ciastka brownie z kremem kokosowym

Ciastka brownie z kremem kokosowym - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Cukier brązowy – Jeśli nie posiadacie brązowego cukru można użyć białego, ale polecam brązowy ze względu na jego lekko karmelowy smak.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Pieczenie – Najlepiej piec ciastka na dwie tury, każdą blachę osobno. Ciastka wyłożone na blaszkę spokojnie mogą poczekać na swoją kolej pieczenia.

Do nakładania ciasta na blachę używałam  gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5 cm. Można nakładać ciasto łyżką i delikatnie palcami uformować brzegi, żeby były równe.

Oczywiście można użyć mniejszej gałkownicy, wyjdzie wtedy więcej ciasteczek.

Jeżeli zostawicie surowe ciasto na więcej niż 10 minut w lodówce, wyjmijcie je na kilka minut żeby się ociepliło i łatwiej nakładało.

Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.

Nie piec ciastek dłużej niż 10-11 minut, będą zbyt suche.

Przepis na dużych 6 ciastek (przełożonych kremem).

ciastka brownie z kremem kokosowym

Ciastka brownie z kremem kokosowym - przechowywanie

Ciastka przełożone kremem przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, będą dobre do 2-3 dni. Przed podaniem można wyciągnąć je z lodówki ok. 10 minut wcześniej żeby się ociepliły i lekko zmiękły.

W lodówce ciasteczka twardnieją (choć i tak są pyszne).

Ciastka bez kremu przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, nawet do tygodnia.

ciastka brownie z kremem kokosowym

Smacznego!

ciastka brownie z kremem kokosowym

CIASTKA BROWNIE Z KREMEM KOKOSOWYM

Joanna | chocololo.pl
To są wyjątkowo słodkie i wyjątkowo pyszne ciastka brownie z kremem kokosowym.
Przepis na dużych 6 ciastek (przełożonych kremem).
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciastka

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 80 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 125 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 60 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 10 g cukru pudru
  • 15 g wiórków kokosowych

Dodatkowo

  • wiórki do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE
 

  • W garnuszku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) roztopić razem masło i połamaną czekoladę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • Do dużej miski wbić jajka i wsypać cukier brązowy i waniliowy. Ubić (mikser;końcówki do ubijania) na puszystą, jasną i błyszczącą masę (zajmie to kilka minut).
  • Miksując na najmniejszych obrotach dodawać stopniowo wystudzoną czekoladę. Gdy składniki połączą się skończyć miksować.
  • Partiami (najlepiej w 3 turach) przesiać do masy mąkę z kakao i proszkiem, wmieszać dokładnie i delikatnie szpatułką. Wstawić ciasto na 10 minut do lodówki.
  • W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wykładać ciasto w odstępach (ciastka rozleją się i urosną). Piec 10 minut, wyjąć z piekarnika i poczekać kilka minut, gdy lekko stwardnieją przełożyć je na kratkę do wystudzenia.
  • Przygotować krem. W misce zmiksować krótko (dosłownie kilka sekund, do połączenia) mascarpone i przesiany cukier puder. Wlać śmietankę i miksować (mikser; końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu (1-2 minuty). Do kremu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wmieszać je szpatułką.
  • Krem przenieść do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i nałożyć sporą porcję kremu na połowę ciastek (można też nakładać łyżką) i przykryć je pozostałymi. Ciastka obtoczyć w wiórkach tak, aby przykleiły się do kremu.

Zobacz także:

pomarańczowe ciastka brownie
pomarańczowe ciastka brownie
babeczki czekoladowe z kremem kokosowym
babeczki czekoladowe z kremem kokosowym
ciasteczka mocno czekoladowe
ciasteczka mocno czekoladowe

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
726
Shares
Udostępnij 4
Przypnij 722
Tweet 0
Podobne składniki
  • mascarpone
  • śmietana kremówka
  • wiórki kokosowe
Poprzedni artykuł
babeczki czekoladowe z kremem kokosowym
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe z kremem kokosowym

  • 5 kwietnia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym

  • 12 kwietnia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności