Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
0
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciastka brownie z kremem kokosowym

  • 7 kwietnia 2022
ciastka brownie z kremem kokosowym
ciastka brownie z kremem kokosowym
Total
845
Shares
4
0
841

Ciastka brownie z kremem kokosowym

To są wyjątkowo słodkie i wyjątkowo pyszne ciastka brownie z kremem kokosowym, który już wykorzystany był w babeczkach czekoladowych. Ciastka są wybitnie czekoladowe, krem puszysty i delikatny. Dla dekoracji i dodatkowych walorów smakowych ciastka są dookoła obsypane wiórkami kokosowymi. Przyznam, że jedno takie ciastko to szaleństwo, ale warte grzechu. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, gdy świeżo upieczone ostygną i są przełożone kremem. Są wtedy mięciutkie. Pycha.
ciastka brownie z kremem kokosowym

Ciastka brownie z kremem kokosowym - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Cukier brązowy – Jeśli nie posiadacie brązowego cukru można użyć białego, ale polecam brązowy ze względu na jego lekko karmelowy smak.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Pieczenie – Najlepiej piec ciastka na dwie tury, każdą blachę osobno. Ciastka wyłożone na blaszkę spokojnie mogą poczekać na swoją kolej pieczenia.

Do nakładania ciasta na blachę używałam  gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5 cm. Można nakładać ciasto łyżką i delikatnie palcami uformować brzegi, żeby były równe.

Oczywiście można użyć mniejszej gałkownicy, wyjdzie wtedy więcej ciasteczek.

Jeżeli zostawicie surowe ciasto na więcej niż 10 minut w lodówce, wyjmijcie je na kilka minut żeby się ociepliło i łatwiej nakładało.

Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.

Nie piec ciastek dłużej niż 10-11 minut, będą zbyt suche.

Przepis na dużych 6 ciastek (przełożonych kremem).

ciastka brownie z kremem kokosowym

Ciastka brownie z kremem kokosowym - przechowywanie

Ciastka przełożone kremem przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, będą dobre do 2-3 dni. Przed podaniem można wyciągnąć je z lodówki ok. 10 minut wcześniej żeby się ociepliły i lekko zmiękły.

W lodówce ciasteczka twardnieją (choć i tak są pyszne).

Ciastka bez kremu przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, nawet do tygodnia.

ciastka brownie z kremem kokosowym

Smacznego!

ciastka brownie z kremem kokosowym

CIASTKA BROWNIE Z KREMEM KOKOSOWYM

Joanna | chocololo.pl
To są wyjątkowo słodkie i wyjątkowo pyszne ciastka brownie z kremem kokosowym.
Przepis na dużych 6 ciastek (przełożonych kremem).
WYDRUKUJ PRZEPIS PRZYPNIJ PRZEPIS UDOSTĘPNIJ PRZEPIS

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciastka

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 80 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 125 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 60 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 10 g cukru pudru
  • 15 g wiórków kokosowych

Dodatkowo

  • wiórki do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE
 

  • W garnuszku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) roztopić razem masło i połamaną czekoladę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • Do dużej miski wbić jajka i wsypać cukier brązowy i waniliowy. Ubić (mikser;końcówki do ubijania) na puszystą, jasną i błyszczącą masę (zajmie to kilka minut).
  • Miksując na najmniejszych obrotach dodawać stopniowo wystudzoną czekoladę. Gdy składniki połączą się skończyć miksować.
  • Partiami (najlepiej w 3 turach) przesiać do masy mąkę z kakao i proszkiem, wmieszać dokładnie i delikatnie szpatułką. Wstawić ciasto na 10 minut do lodówki.
  • W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wykładać ciasto w odstępach (ciastka rozleją się i urosną). Piec 10 minut, wyjąć z piekarnika i poczekać kilka minut, gdy lekko stwardnieją przełożyć je na kratkę do wystudzenia.
  • Przygotować krem. W misce zmiksować krótko (dosłownie kilka sekund, do połączenia) mascarpone i przesiany cukier puder. Wlać śmietankę i miksować (mikser; końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu (1-2 minuty). Do kremu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wmieszać je szpatułką.
  • Krem przenieść do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i nałożyć sporą porcję kremu na połowę ciastek (można też nakładać łyżką) i przykryć je pozostałymi. Ciastka obtoczyć w wiórkach tak, aby przykleiły się do kremu.

Zobacz także:

pomarańczowe ciastka brownie
pomarańczowe ciastka brownie
babeczki czekoladowe z kremem kokosowym
babeczki czekoladowe z kremem kokosowym
ciasteczka mocno czekoladowe
ciasteczka mocno czekoladowe

Obserwuj Chocololo:

Facebook
Instagram
Pinterest
Total
845
Shares
Udostępnij 4
Przypnij 841
Tweet 0
Podobne składniki
  • mascarpone
  • śmietana kremówka
  • wiórki kokosowe
Poprzedni artykuł
babeczki czekoladowe z kremem kokosowym
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe z kremem kokosowym

  • 5 kwietnia 2022
Zobacz przepis
Następny artykuł
mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym
  • CIASTA
  • Ciasta kruche i tarty
  • PRZEPISY
  • Wielkanoc

Mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym

  • 12 kwietnia 2022
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym
Zobacz przepis

Mini serniczki czekoladowe z kremem truskawkowym

mocno czekoladowe ciasto do tortu
Zobacz przepis

Mocno czekoladowe ciasto do tortu

tort truflowy
Zobacz przepis

Tort truflowy

czekoladowy pudding z chałki
Zobacz przepis

Czekoladowy pudding z chałki

sernik truflowy z kremem i owocami
Zobacz przepis

Sernik truflowy z kremem i owocami

ciasteczka brownie z truskawkami
Zobacz przepis

Ciasteczka brownie z truskawkami

czekoladowe ciasto cappuccino
Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto cappuccino

babeczki z nutellą, kremem i truskawkami
Zobacz przepis

Babeczki z Nutellą, kremem i truskawkami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Nowy e-book już dostępny!
e-book bez pieczenia okładka
e-book "czekoladowe ciasta i desery bez pieczenia"
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • czekoladowy tort michałek
    Czekoladowy tort Michałek
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko w proszku nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2023 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.