Ciasteczka z żurawiną i czekoladą
Napisać o nich, że to ciasteczka z żurawiną i czekoladą to w sumie za mało. To są wypasione ciasteczka z żurawiną, czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową i cynamonem. Pełno smaku i zapachu w małym ciasteczku, są naprawdę pyszne. Będą idealne na Święta. Nie są czasochłonne, nie muszą przed pieczeniem chłodzić się w lodówce, dlatego jeśli okaże się, że w Święta zapomnieliście upiec czegoś słodkiego… ten przepis ratuje sytuację. Polecam najmocniej.
Ciasteczka z żurawiną i czekoladą - wskazówki
Ciasto – Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego masło i jajko trzeba wyjąć wcześniej z lodówki.
Masło pokrojone w małą kostkę szybko się ociepli, natomiast jajko można włożyć do miseczki z ciepłą, ale nie gorącą wodą na 10 minut (w międzyczasie jak woda ostygnie trzeba ją wymienić).
Migdały – Można użyć zarówno blanszowanych, jaki i ze skórką.
Skórka z pomarańczy – Najlepiej wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańczę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Czekolada – W przypadku tych ciasteczek deserowa będzie najlepsza, choć można użyć gorzkiej o wysokiej zawartości kakao. Mleczna również się nada, ale ciastka będą słodsze i mniej wyraziste.
Przepis na ok. 18-20 ciasteczek.
Ciasteczka z żurawiną i czekoladą - przechowywanie
Upieczone ciasteczka przechowujemy zamknięte w szczelnym pojemniku, do 5 dni. Ciasto można przygotować dzień przed pieczeniem, spokojnie może poczekać 24 godziny w lodówce. Nadaje się także do mrożenia, do 3 miesięcy.
Smacznego!
CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 180 g mąki pszennej
- 120 g cukru (drobnego)
- 110 g masła (miękkiego)
- 1 jajko
- 60 g żurawiny suszonej
- 80 g migdałów
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g czekolady deserowej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko i miksować, aż składniki połączą się.
- Wsypać przesianą mąkę, proszek, skórkę z pomarańczy i cynamon. Miksować chwilę, aż składniki połączą się i powstanie ciasto.
- Migdały, czekoladę i żurawinę pokroić, wsypać do ciasta i wymieszać delikatnie szpatułką. Można zostawić ⅓ pokrojonej czekolady na wierzch ciastek.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej po łyżce ciasta, w sporych odstępach. Palcami wyrównać nieco boki ciastek i delikatnie je spłaszczyć (i równie delikatnie powciskać w wierzch ciastek pozostawioną czekoladę).
- Piec ok. 12-15 minut, aż lekko zbrązowieją. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić je na blaszce przez 5 minut . Następnie przełożyć na kratkę do ostudzenia.
Zobacz także:
CIASTECZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ
Pyszne, bezglutenowe ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną. Zaraz po upieczeniu są chrupkie z zewnątrz, w środku mokre, o lekko ciągnącej konsystencji. Po prostu rewelacyjne.
CIASTECZKA BROWNIE Z KRÓWKAMI
Pyszne, bardzo czekoladowe i bardzo słodkie ciastka brownie, tym razem z dodatkiem krówek. Są miękkie w środku i kruche na zewnątrz, idealne do gorzkiej kawy. Zaraz po upieczeniu można je posypać szczyptą gruboziarnistej soli co dodatkowo podkręci smak.
CIASTECZKA BANANOWO-CZEKOLADOWE
Ciasteczka bananowo-czekoladowe są miękkie, syte i pożywne. Nadadzą się na śniadanie, ale można też zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. W tym przepisie użyłam mąki ryżowej pełnoziarnistej i mielonych migdałów, będą więc idealne dla osób unikających glutenu. Nie są to też bardzo słodkie ciasteczka, dlatego jeżeli ktoś ma ochotę można czekoladę gorzką zastąpić mleczną, lub dodać trochę więcej cukru.