Strona główna PRZEPISYCIASTECZKA Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

przez Joanna | Chocololo
ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną 1

Pyszne, bezglutenowe ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną. Zaraz po upieczeniu są chrupkie z zewnątrz, w środku mokre, o lekko ciągnącej konsystencji. Po prostu rewelacyjne. Dałam do nich 60 gram żurawiny, ale spokojnie można dodać więcej jeżeli macie ochotę. Moje ciastka są spore, nabierałam je dużą łyżką 30 ml i wyszło 13 sztuk. Jeżeli będziecie formować z ciasta kulki o wielkości orzecha włoskiego, powinno wyjść około 20 sztuk.

 Składniki:

– 120 g mąki bezglutenowej (użyłam mieszanki Schar mix-B, można użyć mąki pszennej)

– 120 g mielonych migdałów blanszowanych

– 120 g masła

– 80 g drobnego białego cukru

– 1 jajko

– 0,5  łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 100 g białej czekolady

– 60-100 g żurawiny suszonej ( u mnie słodzona cukrem trzcinowym)

Przygotowanie:

W małym garnuszku roztopić masło.

Do średniej wielkości miski wsypać cukier, wlać roztopione masło i wymieszać. Odstawić do wystudzenia, pamiętać aby zamieszać od czasu do czasu. Cukier powinien się rozpuścić.

W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, mielone migdały, szczyptę soli i proszek do pieczenia.

W międzyczasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C, wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

Do wystudzonego masła z cukrem wbić jajko i dobrze wymieszać. Wlać masę do miski z suchymi składnikami i wymieszać wszystko dobrze.

Pokroić w kostkę czekoladę. Żurawinę przekroić na połówki, jak są większe owoce to na trzy kawałki. Wsypać czekoladę i żurawinę do ciasta, wymieszać delikatnie szpatułką, lub drewnianą łyżką.

Na blaszkę wykładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego lub większe. Ciasto będzie lepkie i plastyczne, z łatwością można formować w dłoniach równe kulki. Należy pamiętać żeby zachować spory odstęp, ciastka bardzo urosną.

Mniejsze ciasteczka (kulki wielkości orzecha włoskiego) piec 10-12 minut, do lekkiego zrumienienia. Większe 15-17 minut.

Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika i po 5 minutach, gdy ciastka lekko stwardnieją przełożyć je na kratkę do studzenia.

Można jeść zanim całkowicie wystygną.

Smacznego!

ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną 1
ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną 1

Zobacz także:

ciastka brownie z krówkami

Ciasteczka brownie z krówkami

Pyszne, bardzo czekoladowe i bardzo słodkie ciastka brownie, tym razem z dodatkiem krówek. Są miękkie w środku i kruche na zewnątrz, idealne do gorzkiej kawy. Zaraz po upieczeniu można je posypać szczyptą gruboziarnistej soli co dodatkowo podkręci smak.

kruche ciasteczka pieguski z orzechami i czekoladą

Kruche ciasteczka pieguski

Kruche i smaczne ciasteczka z orzechami, rodzynkami i czekoladą. Dzięki połączeniu mąki pszennej i ryżowej są bardziej lekkie i sypkie. Można jednak zrobić je w całości z mąki pszennej i będą równie pyszne.

Obserwuj Chocololo na:

You may also like

Zostaw komentarz

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo