Ciasteczka brownie z krówkami

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Do ciasteczek potrzebna będzie czekolada gorzka 60-80%, którą rozpuszczamy z masłem i dodajemy do ciasta. Tej czekolady nie wymieniamy na mleczną.
Na koniec trzeba wmieszać posiekaną czekoladę mleczną, ale jeśli macie ochotę, to można zamienić ją gorzką.
Cukier – Do ciasteczek brownie można użyć także cukru brązowego. Jeśli zdecydujecie się go użyć, dajcie 10 g więcej.
Krówki – Najlepiej wybrać kruche.
Do nakładania ciasta na blachę używałam gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml. Przez to ciasteczka były niewielkich rozmiarów. 1 ciasteczko miało ok. 3,5-4 cm średnicy. Można nakładać ciasto łyżką i delikatnie palcami uformować brzegi, żeby były równe.
Ciasteczka pieczemy 9-10 minut, dłuższe pieczenie spowoduje, że będą za suche.
Przepis na ok. 12 niewielkich ciasteczek.
Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 1 tygodnia. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka. Mrozić do 3 miesięcy.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.