Strona główna PRZEPISYCIASTECZKA Ciasteczka brownie z krówkami

Ciasteczka brownie z krówkami

przez Joanna | Chocololo
ciasteczka brownie z krówkami

Ciasteczka brownie z krówkami

Obłędnie czekoladowe ciasteczka brownie z krówkami. Słodyczowa bomba, ale jaka pyszna. Ciasteczka są mięciutkie, słodkie, a krówki zapiekają się na wierzchu, dzięki czemu po ostygnięciu są jeszcze bardziej kruche. Te ciastka można pospać po upieczeniu odrobiną gruboziarnistej soli, fajnie przełamie słodycz i podkręci smak.
ciasteczka brownie z krówkami

Ciasteczka brownie z krówkami - wskazówki

Jajko Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Do ciasteczek potrzebna będzie czekolada gorzka 60-80%, którą rozpuszczamy z masłem i dodajemy do ciasta. Tej czekolady nie wymieniamy na mleczną.

 Na koniec trzeba wmieszać posiekaną czekoladę mleczną, ale jeśli macie ochotę, to można zamienić ją gorzką.

Cukier – Do ciasteczek brownie można użyć także cukru brązowego. Jeśli zdecydujecie się go użyć, dajcie 10 g więcej.

Krówki – Najlepiej wybrać kruche.

Do nakładania ciasta na blachę używałam  gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml. Przez to ciasteczka były niewielkich rozmiarów. 1 ciasteczko miało ok. 3,5-4 cm średnicy. Można nakładać ciasto łyżką i delikatnie palcami uformować brzegi, żeby były równe.

Ciasteczka pieczemy 9-10 minut, dłuższe pieczenie spowoduje, że będą za suche.

Przepis na ok. 12 niewielkich ciasteczek.

ciasteczka brownie z krówkami

Ciasteczka brownie z krówkami - przechowywanie

Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 1 tygodnia. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka. Mrozić do 3 miesięcy.

ciasteczka brownie z krówkami

Smacznego!

ciasteczka brownie z krówkami

CIASTECZKA BROWNIE Z KRÓWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Obłędnie czekoladowe ciasteczka brownie z krówkami. Słodyczowa bomba, ale jaka pyszna.
Przepis na ok. 12 niewielkich ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 50 g cukru
  • 30 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g krówek kruchych (pokrojonych w kosteczki)
  • 50 g czekolady mlecznej (posiekanej)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło i połamaną gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Przesiać do miseczki mąkę, kakao i proszek do pieczenia, odstawić.
  • W dużej misce ubić mikserem jajko z cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Powoli, miksując na najmniejszych obrotach, wlewać ostudzoną czekoladę z masłem.
  • Do masy przesiać mieszankę mąki i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać posiekaną czekoladę i krówki (można zostawić odrobinę na wierzch), delikatnie wmieszać składniki.
  • Na przygotowaną blachę wykładać ciasto w odstępach. Można łyżeczką. Na wierzchu delikatnie powciskać krówki (opcjonalnie).
  • Ciasteczka brownie piec 9-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce, po kilku minutach stwardnieją i będzie można je przenieść na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Zobacz także:

ciastka brownie z kremem kokosowym
ciastka brownie z kremem kokosowym
pomarańczowe ciastka brownie
pomarańczowe ciastka brownie
ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami
ciasteczka czekoladowe z orzeszkami i krówkami

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo