Ciasteczka brownie z krówkami
Obłędnie czekoladowe ciasteczka brownie z krówkami. Słodyczowa bomba, ale jaka pyszna. Ciasteczka są mięciutkie, słodkie, a krówki zapiekają się na wierzchu, dzięki czemu po ostygnięciu są jeszcze bardziej kruche. Te ciastka można pospać po upieczeniu odrobiną gruboziarnistej soli, fajnie przełamie słodycz i podkręci smak.
Ciasteczka brownie z krówkami - wskazówki
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Do ciasteczek potrzebna będzie czekolada gorzka 60-80%, którą rozpuszczamy z masłem i dodajemy do ciasta. Tej czekolady nie wymieniamy na mleczną.
Na koniec trzeba wmieszać posiekaną czekoladę mleczną, ale jeśli macie ochotę, to można zamienić ją gorzką.
Cukier – Do ciasteczek brownie można użyć także cukru brązowego. Jeśli zdecydujecie się go użyć, dajcie 10 g więcej.
Krówki – Najlepiej wybrać kruche.
Do nakładania ciasta na blachę używałam gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml. Przez to ciasteczka były niewielkich rozmiarów. 1 ciasteczko miało ok. 3,5-4 cm średnicy. Można nakładać ciasto łyżką i delikatnie palcami uformować brzegi, żeby były równe.
Ciasteczka pieczemy 9-10 minut, dłuższe pieczenie spowoduje, że będą za suche.
Przepis na ok. 12 niewielkich ciasteczek.
Ciasteczka brownie z krówkami - przechowywanie
Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 1 tygodnia. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka. Mrozić do 3 miesięcy.
Smacznego!
CIASTECZKA BROWNIE Z KRÓWKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 50 g cukru
- 30 g masła
- 20 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- ⅛ łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g krówek kruchych (pokrojonych w kosteczki)
- 50 g czekolady mlecznej (posiekanej)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło i połamaną gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Przesiać do miseczki mąkę, kakao i proszek do pieczenia, odstawić.
- W dużej misce ubić mikserem jajko z cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Powoli, miksując na najmniejszych obrotach, wlewać ostudzoną czekoladę z masłem.
- Do masy przesiać mieszankę mąki i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać posiekaną czekoladę i krówki (można zostawić odrobinę na wierzch), delikatnie wmieszać składniki.
- Na przygotowaną blachę wykładać ciasto w odstępach. Można łyżeczką. Na wierzchu delikatnie powciskać krówki (opcjonalnie).
- Ciasteczka brownie piec 9-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce, po kilku minutach stwardnieją i będzie można je przenieść na kratkę do całkowitego ostudzenia.