Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • Strona główna
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta kruche i tarty
      • Ciasta bez pieczenia
    • CIASTECZKA
    • SERNIKI
      • Serniki pieczone
      • Serniki na zimno
      • Mini serniczki
    • BABECZKI I MUFFINKI
    • BABKI
    • TORTY I TORCIKI
    • BROWNIE
    • BEZY
    • CZEKOLADKI
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Wielkanoc
      • Walentynki
      • Halloween
    • RÓŻNOŚCI
      • kremy
  • SKLEP
  • kontakt
  • kontakt
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter
Chocololo.pl – czekoladowy blog
Chocololo.pl – czekoladowy blog
  • CIASTA
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta kruche i tarty
    • Ciasta bez pieczenia
    • BABKI
    • BROWNIE
    • BEZY
  • CIASTECZKA
  • SERNIKI
    • Serniki pieczone
    • Serniki na zimno
    • Mini serniczki
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • TORTY I TORCIKI
  • CZEKOLADKI
  • OKAZJE
    • Boże Narodzenie
    • Wielkanoc
    • Walentynki
    • RÓŻNOŚCI
  • Sklep
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Ciasteczka brownie z krówkami

  • 12 sierpnia 2020
Total
24
Shares
0
0
24
 

Pyszne, bardzo czekoladowe i bardzo słodkie ciastka brownie, tym razem z dodatkiem krówek. Są miękkie w środku i kruche na zewnątrz, idealne do gorzkiej kawy. Zaraz po upieczeniu można je posypać szczyptą gruboziarnistej soli co dodatkowo podkręci smak. Przygotowywanie ich to czysta przyjemność.

Składniki na ok. 12 ciastek:

– 100 g gorzkiej czekolady

– 50 g mlecznej czekolady (posiekanej)

– 50 g cukru

– 30 g masła

– 20 g mąki pszennej

– 10 g kakao

– 1 jajko

– 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia

– 50 g krówek (u mnie kruche, pokrojone w kosteczki)

opcjonalnie sól gruboziarnista

Przygotowanie:

Masło i połamaną gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Przesiać do miseczki mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

W dużej misce ubić mikserem jajko z cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem, dokładnie wymieszać. Powoli wlewać do ciasta ostudzone masło z czekoladą ciągle mieszając. Dodać posiekaną mleczną czekoladę i wymieszać. Na końcu bardzo delikatnie wmieszać krówki, ponieważ mogą się rozpaść.  

Przygotowaną masę na ciastka włożyć do lodówki na ok. 10 minut. Po tym czasie na przygotowaną wcześniej blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, łyżeczką wykładać masę, zachowując odstępy.

Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C (piekarnik ustawiony na góra-dół). Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, dlatego zdejmujemy je dopiero po ostygnięciu.

Smacznego!

ciastka brownie z krówkami

Zobacz także:

ciastka czekoladowo bananowe bezglutenowe 1

Ciasteczka bananowo-czekoladowe

Ciasteczka bananowo-czekoladowe są miękkie, syte i pożywne. Nadadzą się na śniadanie, ale można też zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. W tym przepisie użyłam mąki ryżowej pełnoziarnistej i mielonych migdałów, będą więc idealne dla osób unikających glutenu. Nie są to też bardzo słodkie ciasteczka, dlatego jeżeli ktoś ma ochotę można czekoladę gorzką zastąpić mleczną, lub dodać trochę więcej cukru.

ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną 1

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Pyszne, bezglutenowe ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną. Zaraz po upieczeniu są chrupkie z zewnątrz, w środku mokre, o lekko ciągnącej konsystencji. Po prostu rewelacyjne. Dałam do nich 60 gram żurawiny, ale spokojnie można dodać więcej jeżeli macie ochotę. Moje ciastka są spore, nabierałam je dużą łyżką 30 ml i wyszło 13 sztuk. Jeżeli będziecie formować z ciasta kulki o wielkości orzecha włoskiego, powinno wyjść około 20 sztuk.

Obserwuj Chocololo na:

Instagram

Pinterest

Total
24
Shares
Udostępnij 0
Przypnij 24
Tweet 0
Podobne składniki
  • czekolada
  • karmel
  • krówki
Następny artykuł
brownie ze śliwkami i białą czekoladą
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Brownie ze śliwkami i białą czekoladą

  • 14 sierpnia 2020
Zobacz przepis

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Może Ci się spodobać
muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • PRZEPISY

Muffinki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym

  • Joanna | Chocololo
  • 31 stycznia 2023
tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Zobacz przepis
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • TORTY I TORCIKI
  • Walentynki

Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

  • Joanna | Chocololo
  • 26 stycznia 2023
czekoladowe babeczki cappuccino (bez mąki)
Zobacz przepis
  • BABECZKI I MUFFINKI
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • Walentynki
  • Wielkanoc

Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)

  • Joanna | Chocololo
  • 19 stycznia 2023
mini serniczki black forest
Zobacz przepis
  • Mini serniczki
  • OKAZJE
  • PRZEPISY
  • SERNIKI
  • Walentynki

Mini serniczki Black Forest

  • Joanna | Chocololo
  • 12 stycznia 2023
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe
Zobacz przepis
  • BROWNIE
  • CIASTA
  • PRZEPISY

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Joanna | Chocololo
  • 10 stycznia 2023
ciasto czekoladowe z nutellą i piankami
Zobacz przepis
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z Nutellą i piankami

  • Joanna | Chocololo
  • 31 grudnia 2022
paluszki bezowe w czekoladzie
Zobacz przepis
  • CIASTECZKA
  • PRZEPISY

Paluszki bezowe w czekoladzie

  • Joanna | Chocololo
  • 29 grudnia 2022
kostka pomarańczowo-czekoladowa
Zobacz przepis
  • Boże Narodzenie
  • CIASTA
  • Ciasta z kremem
  • OKAZJE
  • PRZEPISY

Kostka pomarańczowo-czekoladowa

  • Joanna | Chocololo
  • 22 grudnia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Facebook
Zobacz najbardziej czekoladowy e-book
okładka Brownie idealne
BROWNIE Idealne
Ulubione przepisy:
  • karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
    Karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
  • torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
    Torcik czekoladowo-orzechowy z chrupką
  • sernik czekoladowy z musem wiśniowym 2
    Sernik czekoladowy z musem wiśniowym (bez pieczenia)
  • tort czekoladowo-kawowy 1aa
    Tort czekoladowo-kawowy
  • tarta bounty bez pieczenia
    Tarta Bounty (bez pieczenia)
Tagi
amaretto banany bezglutenowe biała czekolada borówki budyń cynamon cytryny czereśnie dynia galaretka gruszki herbatniki jabłka jogurt kajmak kakao kawa krówki kwaśna śmietana maliny masa kajmakowa mascarpone masło orzechowe maślanka migdały mleczko kokosowe mleko skondensowane nutella olej kokosowy oreo orzechy orzechy laskowe orzechy włoskie orzechy ziemne pomarańcze przyprawa piernikowa rodzynki truskawki twaróg wiórki kokosowe śliwki śmietana kremówka żelatyna żurawina
Obserwuj Chocololo
Facebook
Instagram
Pinterest
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

Chocololo.pl - czekoladowy blog
  • kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
© CHOCOLOLO 2020 – 2022 Wszystkie zdjęcia i teksty umieszczane na stronie są własnością autorki bloga. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody jest zabronione.

Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.