Ciasteczka brownie z krówkami

– 100 g gorzkiej czekolady
– 50 g mlecznej czekolady (posiekanej)
– 50 g cukru
– 30 g masła
– 20 g mąki pszennej
– 10 g kakao
– 1 jajko
– 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
– 50 g krówek (u mnie kruche, pokrojone w kosteczki)
opcjonalnie sól gruboziarnista
Masło i połamaną gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Przesiać do miseczki mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
W dużej misce ubić mikserem jajko z cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem, dokładnie wymieszać. Powoli wlewać do ciasta ostudzone masło z czekoladą ciągle mieszając. Dodać posiekaną mleczną czekoladę i wymieszać. Na końcu bardzo delikatnie wmieszać krówki, ponieważ mogą się rozpaść.
Przygotowaną masę na ciastka włożyć do lodówki na ok. 10 minut. Po tym czasie na przygotowaną wcześniej blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, łyżeczką wykładać masę, zachowując odstępy.
Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C (piekarnik ustawiony na góra-dół). Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, dlatego zdejmujemy je dopiero po ostygnięciu.
Ciasteczka bananowo-czekoladowe są miękkie, syte i pożywne. Nadadzą się na śniadanie, ale można też zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. W tym przepisie użyłam mąki ryżowej pełnoziarnistej i mielonych migdałów, będą więc idealne dla osób unikających glutenu. Nie są to też bardzo słodkie ciasteczka, dlatego jeżeli ktoś ma ochotę można czekoladę gorzką zastąpić mleczną, lub dodać trochę więcej cukru.
Pyszne, bezglutenowe ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną. Zaraz po upieczeniu są chrupkie z zewnątrz, w środku mokre, o lekko ciągnącej konsystencji. Po prostu rewelacyjne. Dałam do nich 60 gram żurawiny, ale spokojnie można dodać więcej jeżeli macie ochotę. Moje ciastka są spore, nabierałam je dużą łyżką 30 ml i wyszło 13 sztuk. Jeżeli będziecie formować z ciasta kulki o wielkości orzecha włoskiego, powinno wyjść około 20 sztuk.
Zapisz się do newslettera
Wpisz szukane słowa kluczowe i naciśnij Enter.