Ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą
Ostatnio na blogu dość długo nie pojawiała się biała czekolada. Jak tylko się zorientowałam, koniecznie musiałam przygotować z nią przepis. Padło na przepyszne ciasteczka z masłem orzechowym. Okrąglutkie, kruche i słodkie. Masło orzechowe czuć, ale nie dominuje ono całości, za to idealnie komponuje się ze słodyczą białej czekolady. Z kolei biała czekolada lekko się zapieka i jest chrupka. Po upieczeniu dobrze jest powciskać w gorące ciastka groszki z białej czekolady lub czekoladę pokrojoną w niewielką kostkę. Ciasteczka z masłem orzechowym robi się szybko, nie trzeba chłodzić ciasta, tylko od razu wykładać w odstępach na blaszkę i piec. Urosną, zarumienią się i po ostudzeniu nabiorą kruchości.
Ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą - wskazówki
Ten przepis na ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą jest prosty do przygotowania. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek dotyczących składników i przygotowania.
Jakich składników użyć do ciastek?
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej. Jak zapomnicie wyciągnąć je wcześniej to wystarczy włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mąka – Wykorzystałam mąkę pszenną tortową, ale można zamienić ją na orkiszową typ 700.
Masło – Powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej.
Masło orzechowe – Do tych ciasteczek można wybrać masło gładkie lub z kawałkami orzechów. Najważniejsze żeby było to masło bez żadnych dodatków, czyli 100% orzechów w składzie.
Biała czekolada – Co prawda nazwa ciastek zobowiązuje, więc namawiam do przygotowania ich z białą czekoladą, ale spokojnie można wykorzystać mleczną lub gorzką.
Przygotowanie ciastek z masłem orzechowym.
Najpierw trzeba utrzeć masło, masło orzechowe i cukier. Wystarczą 2 minuty ucierania, żeby masa połączyła się, nabrała lekkiej puszystości i zrobiła się jaśniejsza. Następnie dodajemy jajko. Po jego wmieszaniu dodajemy resztę składników i czekoladę.
Surowe ciasto powinno być kremowe, trochę puszyste i lepkie.
Na przygotowaną blaszkę wykładamy małe porcje ciasta (jak orzech włoski) w sporych odstępach, ponieważ ciasteczka urosną. Ja do wykładania ciasta użyłam niewielkiej gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml. Spokojnie można wykładać je łyżką i delikatnie formować dłońmi, żeby były równe.
W porcje ciastek wciskamy kawałki pokrojonej białej czekolady. Zapieką się i będą chrupkie. Po upieczeniu, w gorące ciasteczka (od razu po wyjęciu z piekarnika) wciskamy jeszcze kawałki czekolady lub groszki.
Ciasteczka pieczemy do zezłocenia, czyli ok. 13 minut. Jeśli Wasze ciasteczka będą mniejsze/większe, to trzeba odpowiednio skrócić czas pieczenia lub go wydłużyć.
Jeśli ciasteczka nie zmieszczą się na jedną blachę, ciasto spokojnie może poczekać w temperaturze pokojowej na swoją kolej pieczenia.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.
Ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą - przechowywanie
Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 5 dni. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka (lub tyle ile chcecie, ale potem lepiej je rozmrozić). Mrozić do 3 miesięcy.
Smacznego!
CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 120 g masła (miękkiego)
- 80 g masła orzechowego
- 120 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g białej czekolady (80 g do ciasta i 40 g do powciskania w ciasteczka)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół), blachę (może być ta na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białą czekoladę pokroić w kostkę i odłożyć.
- W misce utrzeć masło i masło orzechowe ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucierać 2 minuty, żeby masa nabrała puszystości i rozjaśniła się.
- Do masy wbić jajko, zmiksować do połączenia składników, następnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Do ciasta dodać część białej czekolady (80 gram) i delikatnie wmieszać.
- Na blaszkę wykładać w sporych odstępach (łyżką lub małą gałkownicą do lodów) porcje ciasta wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Na wierzchu powciskać połowę pozostałej czekolady.
- Ciasteczka piec ok. 13 minut. Powinny urosnąć i zarumienić się (szczególnie na brzegach). Zaraz po wyjęciu z piekarnika powciskać w gorące ciastka resztę czekolady. Po 1-2 minutach przenieść ciastka na kratkę do studzenia.