Mini serniczki czekoladowe z kremem kawowym
Małe serniczki z czekoladową masą serową i kawowym kremem. Pychoty! Na spodzie serniczków mamy pokruszone herbatniki wymieszane z kakao, żeby dodać jeszcze więcej czekoladowego smaku. Jest też czekoladowa polewa! No i puszysty krem z kawą. Pasuje do serniczków idealnie. Ja posypałam mini serniczki kakao i ozdobiłam ciastkami ziarna kawy. Też możecie je przygotować i ozdobić nimi serniczki, no przy okazji i zjeść te, które zostaną. Polecam Wam gorąco ten przepis mini serniczki, szczególnie wielbicielom połączenia kawy i czekolady.
Mini serniczki czekoladowe z kremem kawowym - wskazówki
Jakich składników użyć do przygotowania czekoladowych mini serniczków?
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i ser należy wyciągnąć wcześniej z lodówki.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej. Jak zapomnicie wyciągnąć ich wcześniej to wystarczy włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem. Można też wykorzystać kakaowe herbatniki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Czekolada – Najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80% (do masy serowej i polewy). Mleczna czekolada nie da tak czekoladowego smaku, będzie też bardziej słodka. Polewa z mleczną czekoladą jest dużo rzadsza niż z gorzką.
Kawowy krem do mini serniczków.
Śmietanka (poza tą, którą będziemy podgrzewać) i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej jakby spędziły noc (12 godzin) w lodówce.
Kawa – Mocna kawa instant bez dodatków typu 2w1, rozpuszczona w śmietance. Nie zamieniamy na zwykłe espresso, ponieważ krem może się zwarzyć.
Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej śmietanki, następnie po ostygnięciu trzeba ją schłodzić przez min 30 minut w lodówce. Można chłodzić ją dłużej i rozpuścić kawę jeszcze przed pieczeniem serniczków.
Pieczenie serniczków.
Serniczki piekłam w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć formę na babeczki (już z przygotowanymi do pieczenia serniczkami) do większej formy do pieczenia. Następnie wlać zagotowaną, gorącą wodę do połowy wysokości formy na babeczki i wstawić do piekarnika.
Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że babeczki nie pękają i są równe. Mają też delikatną konsystencję i są bardziej wilgotne.
Można piec serniczki tradycyjnie, bez kąpieli wodnej. Dobrze do papilotek wlać chociaż 0,5 cm mniej masy serowej. Serniczki trochę urosną i później opadną, mogą też pęknąć. Będą jednak smaczne.
Mini serniczki czekoladowe z kremem kawowym - przechowywanie
Serniczki trzeba przechowywać lodówce, najlepiej zamknięte w szczelnym pojemniku. Spożyć do 2-3 dni.
Po wyjęciu z lodówki warto zostawić je na 10 minut na talerzyku, aby odrobinę się ociepliły. Będą delikatniejsze.
Smacznego!
MINI SERNICZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM KAWOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spody
- 100 g herbatników
- 30 g masła
- 10 g kakao
Składniki na masę serową
- 400 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 100 g czekolady gorzkiej
- 60 g cukru
- 10 g kakao
- 60 ml śmietanki 36% (w temp. pokojowej)
Składniki na polewę
- 90 ml śmietanki 36%
- 60 g czekolady gorzkiej
Składniki na krem kawowy
- 120 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 30 ml śmietanki 36%
- 2 łyżeczki kawy instant (płaskie)
- 100 g mascarpone (dobrze schłodzone)
- 30 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie serniczków
- Piekarnik nagrzać do 165 stopni C (góra-dół). Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
- Przygotować spody serniczków. Masło roztopić w garnuszku, odstawić. Herbatniki połamać, włożyć do malaksera, wsypać kakao i zmiksować aż powstaną okruszki. Wlać masło (można jeszcze ciepłe) i wymieszać dokładnie, aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku.
- Masę herbatnikową po równo wsypać do każdej papilotki. Docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite.
- Przygotować masę serową. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
- W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietankę, kakao, cukier i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy.
- Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę. Gdy wszystko się połączy napełnić masą serową papilotki. Zagotować też czajnik wody.
- Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
- Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie wyjąć na talerz i schłodzić w lodówce przez ok. 1-2 godziny.
Przygotowanie polewy i kremu
- 30 ml śmietanki podgrzać i rozpuścić w niej kawę, gdy ostygnie schować do lodówki na min. 30 minut.
- Polewa. W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i zamieszać aż się rozpuści. Odstawić do ostudzenia (ma jednak pozostać płynna).
- Na schłodzone serniczki wylać po łyżce czekolady i wstawić do lodówki, aż polewa stężeje (10-15 minut).
- Do miski dać mascarpone i cukier puder, chwilę zmiksować (kilka sekund), wlać schłodzoną śmietankę i przygotowaną wcześniej kawę. Ubijać całość do powstania puszystego kremu.
- Kremem napełnić rękaw cukierniczy z dekoracyjną tylką i ozdobić nim babeczki. Można posypać je kakao lub wiórkami kokosowymi.