Mini serniczki czekoladowe z kremem kawowym
Małe serniczki z czekoladową masą serową i kawowym kremem. Pychoty! Na spodzie serniczków mamy pokruszone herbatniki wymieszane z kakao, żeby dodać jeszcze więcej czekoladowego smaku. Jest też czekoladowa polewa! No i puszysty krem z kawą. Pasuje do serniczków idealnie. Ja posypałam mini serniczki kakao i ozdobiłam ciastkami ziarna kawy. Też możecie je przygotować i ozdobić nimi serniczki, no przy okazji i zjeść te, które zostaną. Polecam Wam gorąco ten przepis mini serniczki, szczególnie wielbicielom połączenia kawy i czekolady.
Mini serniczki czekoladowe z kremem kawowym - wskazówki
Jakich składników użyć do przygotowania czekoladowych mini serniczków?
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i ser należy wyciągnąć wcześniej z lodówki.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej. Jak zapomnicie wyciągnąć ich wcześniej to wystarczy włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem. Można też wykorzystać kakaowe herbatniki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Czekolada – Najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80% (do masy serowej i polewy). Mleczna czekolada nie da tak czekoladowego smaku, będzie też bardziej słodka. Polewa z mleczną czekoladą jest dużo rzadsza niż z gorzką.
Kawowy krem do mini serniczków.
Śmietanka (poza tą, którą będziemy podgrzewać) i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej jakby spędziły noc (12 godzin) w lodówce.
Kawa – Mocna kawa instant bez dodatków typu 2w1, rozpuszczona w śmietance. Nie zamieniamy na zwykłe espresso, ponieważ krem może się zwarzyć.
Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej śmietanki, następnie po ostygnięciu trzeba ją schłodzić przez min 30 minut w lodówce. Można chłodzić ją dłużej i rozpuścić kawę jeszcze przed pieczeniem serniczków.
Pieczenie serniczków.
Serniczki piekłam w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć formę na babeczki (już z przygotowanymi do pieczenia serniczkami) do większej formy do pieczenia. Następnie wlać zagotowaną, gorącą wodę do połowy wysokości formy na babeczki i wstawić do piekarnika.
Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że babeczki nie pękają i są równe. Mają też delikatną konsystencję i są bardziej wilgotne.
Można piec serniczki tradycyjnie, bez kąpieli wodnej. Dobrze do papilotek wlać chociaż 0,5 cm mniej masy serowej. Serniczki trochę urosną i później opadną, mogą też pęknąć. Będą jednak smaczne.
Mini serniczki czekoladowe z kremem kawowym - przechowywanie
Serniczki trzeba przechowywać lodówce, najlepiej zamknięte w szczelnym pojemniku. Spożyć do 2-3 dni.
Po wyjęciu z lodówki warto zostawić je na 10 minut na talerzyku, aby odrobinę się ociepliły. Będą delikatniejsze.
Smacznego!
MINI SERNICZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM KAWOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spody
- 100 g herbatników
- 30 g masła
- 10 g kakao
Składniki na masę serową
- 400 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 100 g czekolady gorzkiej
- 60 g cukru
- 10 g kakao
- 60 ml śmietanki 36% (w temp. pokojowej)
Składniki na polewę
- 90 ml śmietanki 36%
- 60 g czekolady gorzkiej
Składniki na krem kawowy
- 120 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 30 ml śmietanki 36%
- 2 łyżeczki kawy instant (płaskie)
- 100 g mascarpone (dobrze schłodzone)
- 30 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie serniczków
- Piekarnik nagrzać do 165 stopni C (góra-dół). Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
- Przygotować spody serniczków. Masło roztopić w garnuszku, odstawić. Herbatniki połamać, włożyć do malaksera, wsypać kakao i zmiksować aż powstaną okruszki. Wlać masło (można jeszcze ciepłe) i wymieszać dokładnie, aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku.
- Masę herbatnikową po równo wsypać do każdej papilotki. Docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite.
- Przygotować masę serową. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
- W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietankę, kakao, cukier i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy.
- Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę. Gdy wszystko się połączy napełnić masą serową papilotki. Zagotować też czajnik wody.
- Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
- Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie wyjąć na talerz i schłodzić w lodówce przez ok. 1-2 godziny.
Przygotowanie polewy i kremu
- 30 ml śmietanki podgrzać i rozpuścić w niej kawę, gdy ostygnie schować do lodówki na min. 30 minut.
- Polewa. W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i zamieszać aż się rozpuści. Odstawić do ostudzenia (ma jednak pozostać płynna).
- Na schłodzone serniczki wylać po łyżce czekolady i wstawić do lodówki, aż polewa stężeje (10-15 minut).
- Do miski dać mascarpone i cukier puder, chwilę zmiksować (kilka sekund), wlać schłodzoną śmietankę i przygotowaną wcześniej kawę. Ubijać całość do powstania puszystego kremu.
- Kremem napełnić rękaw cukierniczy z dekoracyjną tylką i ozdobić nim babeczki. Można posypać je kakao lub wiórkami kokosowymi.
6 komentarzy
Piekne ale czy mogę zrobić te serniczki bez cząstkowego spodu, wtedy długość pieczenia taka sama , wejdzie ich pewno mniej ale to nie szkodzi. Prezentują się przepięknie z tym kawowym kremem i ciasteczkiem kawowym , cudo
Dziękuję! Można upiec bez spodu, chociaż zawsze na spodzie zostanie trochę masy serowej. Piec dokładnie tyle samo. Jakby co, na spód można też dać małe biszkopty lub ulubione, kruche ciasteczko 😉
A ile się je piecze bez kapieli wodnej tylko normalnym sposobem
Też 25 minut wystarczy 🙂
Dzien dobry,
Mam zamiar upiec w keksówce,jak wydłużyć czas pieczenia,pozdrawiam zmarta
Dzień dobry, zależy od wielkości keksówki i tego, jak wysoka w niej wyjdzie masa serowa. Myślę, że ok. 30-35 minut musi się popiec 🙂