Mini serniczki czekoladowe z kremem kawowym

Mini serniczki czekoladowe z kremem kawowym

Małe serniczki z czekoladową masą serową i kawowym kremem. Pychoty! Na spodzie serniczków mamy pokruszone herbatniki wymieszane z kakao, żeby dodać jeszcze więcej czekoladowego smaku. Jest też czekoladowa polewa! No i puszysty krem z kawą. Pasuje do serniczków idealnie. Ja posypałam mini serniczki kakao i ozdobiłam ciastkami ziarna kawy. Też możecie je przygotować i ozdobić nimi serniczki, no przy okazji i zjeść te, które zostaną. Polecam Wam gorąco ten przepis mini serniczki, szczególnie wielbicielom połączenia kawy i czekolady.
mini serniczki czekoladowe z kremem kawowym

Mini serniczki czekoladowe z kremem kawowym - wskazówki

Jakich składników użyć do przygotowania czekoladowych mini serniczków?

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i ser należy wyciągnąć wcześniej z lodówki.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej. Jak zapomnicie wyciągnąć ich wcześniej to wystarczy włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

 Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem. Można też wykorzystać kakaowe herbatniki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Czekolada – Najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80% (do masy serowej i polewy). Mleczna czekolada nie da tak czekoladowego smaku, będzie też bardziej słodka. Polewa z mleczną czekoladą jest dużo rzadsza niż z gorzką.

 

Kawowy krem do mini serniczków.

Śmietanka (poza tą, którą będziemy podgrzewać) i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej jakby spędziły noc (12 godzin) w lodówce.

Kawa – Mocna kawa instant bez dodatków typu 2w1, rozpuszczona w śmietance. Nie zamieniamy na zwykłe espresso, ponieważ krem może się zwarzyć.

Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej śmietanki, następnie po ostygnięciu trzeba ją schłodzić przez min 30 minut w lodówce. Można chłodzić ją dłużej i rozpuścić kawę jeszcze przed pieczeniem serniczków.

 

Pieczenie serniczków.

Serniczki piekłam w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć formę na babeczki (już z przygotowanymi do pieczenia serniczkami) do większej formy do pieczenia. Następnie wlać zagotowaną, gorącą wodę do połowy wysokości formy na babeczki i wstawić do piekarnika.

Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że babeczki nie pękają i są równe. Mają też delikatną konsystencję i są bardziej wilgotne.

Można piec serniczki tradycyjnie, bez kąpieli wodnej. Dobrze do papilotek wlać chociaż 0,5 cm mniej masy serowej. Serniczki trochę urosną i później opadną, mogą też pęknąć. Będą jednak  smaczne.

mini serniczki czekoladowe z kremem kawowym

Mini serniczki czekoladowe z kremem kawowym - przechowywanie

Serniczki trzeba przechowywać lodówce, najlepiej zamknięte w szczelnym pojemniku. Spożyć do 2-3 dni.

Po wyjęciu z lodówki warto zostawić je na 10 minut na talerzyku, aby odrobinę się ociepliły. Będą delikatniejsze.

mini serniczki czekoladowe z kremem kawowym

Smacznego!

mini serniczki czekoladowe z kremem kawowym

MINI SERNICZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM KAWOWYM

Joanna | chocololo.pl
Małe serniczki z czekoladą, czekoladową polewą i kawowym kremem.
Przepis na 12 serniczków.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spody

  • 100 g herbatników
  • 30 g masła
  • 10 g kakao

Składniki na masę serową

  • 400 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g cukru
  • 10 g kakao
  • 60 ml śmietanki 36% (w temp. pokojowej)

Składniki na polewę

  • 90 ml śmietanki 36%
  • 60 g czekolady gorzkiej

Składniki na krem kawowy

  • 120 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 30 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki kawy instant (płaskie)
  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 30 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie serniczków

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C (góra-dół). Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
  • Przygotować spody serniczków. Masło roztopić w garnuszku, odstawić. Herbatniki połamać, włożyć do malaksera, wsypać kakao i zmiksować aż powstaną okruszki. Wlać masło (można jeszcze ciepłe) i wymieszać dokładnie, aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku.
  • Masę herbatnikową po równo wsypać do każdej papilotki. Docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite.
  • Przygotować masę serową. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietankę, kakao, cukier i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy.
  • Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę. Gdy wszystko się połączy napełnić masą serową papilotki. Zagotować też czajnik wody.
  • Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
  • Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie wyjąć na talerz i schłodzić w lodówce przez ok. 1-2 godziny.

Przygotowanie polewy i kremu

  • 30 ml śmietanki podgrzać i rozpuścić w niej kawę, gdy ostygnie schować do lodówki na min. 30 minut.
  • Polewa. W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i zamieszać aż się rozpuści. Odstawić do ostudzenia (ma jednak pozostać płynna).
  • Na schłodzone serniczki wylać po łyżce czekolady i wstawić do lodówki, aż polewa stężeje (10-15 minut).
  • Do miski dać mascarpone i cukier puder, chwilę zmiksować (kilka sekund), wlać schłodzoną śmietankę i przygotowaną wcześniej kawę. Ubijać całość do powstania puszystego kremu.
  • Kremem napełnić rękaw cukierniczy z dekoracyjną tylką i ozdobić nim babeczki. Można posypać je kakao lub wiórkami kokosowymi.
Słowo kluczowe czekolada, czekolada gorzka, kakao, kawa, krem kawowy, mascarpone

Zobacz także:

mini serniczki Oreo
mini serniczki Oreo
mini serniczki potrójnie czekoladowe
mini serniczki potrójnie czekoladowe
0 FacebookPinterestEmail

6 komentarzy

Ola 27 lutego 2024 - 14:11

Piekne ale czy mogę zrobić te serniczki bez cząstkowego spodu, wtedy długość pieczenia taka sama , wejdzie ich pewno mniej ale to nie szkodzi. Prezentują się przepięknie z tym kawowym kremem i ciasteczkiem kawowym , cudo

Reply
Joanna | Chocololo 27 lutego 2024 - 17:43

Dziękuję! Można upiec bez spodu, chociaż zawsze na spodzie zostanie trochę masy serowej. Piec dokładnie tyle samo. Jakby co, na spód można też dać małe biszkopty lub ulubione, kruche ciasteczko 😉

Reply
Magda 1 marca 2024 - 20:01

A ile się je piecze bez kapieli wodnej tylko normalnym sposobem

Reply
Joanna | Chocololo 2 marca 2024 - 11:53

Też 25 minut wystarczy 🙂

Reply
Marta 12 marca 2024 - 07:00

Dzien dobry,
Mam zamiar upiec w keksówce,jak wydłużyć czas pieczenia,pozdrawiam zmarta

Reply
Joanna | Chocololo 12 marca 2024 - 15:56

Dzień dobry, zależy od wielkości keksówki i tego, jak wysoka w niej wyjdzie masa serowa. Myślę, że ok. 30-35 minut musi się popiec 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo