Ciasteczka z kemem kajmakowym
Pyszne kruche ciasteczka z kremem kajmakowym. To fajny pomysł na świąteczne słodkości, ale nie tylko. Te ciasteczka będą dobre na każdą okazję. Na żywo wyglądają jeszcze bardziej uroczo i nie można skończyć na jednym. Ciastka składają się z kakaowych, maślanych herbatników przełożonych maślanym kremem z dodatkiem kajmaku. Do tego wierzch każdego ciasteczka zanurzony jest w czekoladzie i posypany orzechami włoskimi. Są przepyszne i całkiem szybkie do przygotowania, o ile wcześniej przygotujemy surowe ciasto. Polecam szybko zagnieść je dzień wcześniej, ale jeśli zapomnicie to niech poleżakuje w lodówce chociaż godzinę. Jak dla mnie ciasteczka czekoladowe z kremem kajmakowym najlepsze są na drugi dzień, kiedy smaki lekko się przegryzą i nabiorą odpowiedniej konsystencji. Pycha!
Ciasteczka z kremem kajmakowym - wskazówki
Kruche herbatniki kakaowe.
Mąka pszenna – Do herbatników użyjcie pszennej mąki tortowej. Jeśli chcecie użyć innej, nada się też mąka orkiszowa typ. 700.
Kakao – Ciemne kakao alkalizowane, czyli ogólnodostępne w sklepach.
Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Masło powinno być zimne, prosto z lodówki. Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, to przed dodaniem go do reszty składników, można pokroić je drobno w kostkę lub plastry. Wtedy ciasto szybciej się wyrobi.
Cukier puder – Również ten z brązowego cukru.
Cukier waniliowy – Wanilinowy lub z prawdziwą wanilią. Można wykorzystać ekstrakt waniliowy.
Śmietanka – Tłusta śmietanka w kartoniku o zawartości tłuszczu 30-36% (sama użyłam 36%). Powinna być schłodzona.
Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie masa o konsystencji piasku. Następnie, ręcznie szybko zagnieść ją i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba nożem posiekać najpierw składniki w misce, następnie szybko zagnieść. Wcześniej, warto pokroić zimne masło w niedużą kostkę lub plastry.
Przygotowane ciasto powinno być plastyczne i tłustawe. Trzeba je schłodzić przez minimum godzinę, ale ja polecam dłużej. Najlepiej zostawić je na noc i 20-30 minut przed wałkowaniem wyłożyć na blat, aby się ociepliło.
Krem kajmakowy.
Prosty krem z dwóch składników:
Masło – Powinno być miękkie. Nie zastępujemy go margaryną.
Utarte masło musi być puszyste i jasne, prawie białe. Ucieranie masła zajmuje zwykle ok. 10 minut.
Kajmak – Klasyczna masa kajmakowa bez żadnych dodatków. Kajmak powinien być w temperaturze pokojowej. Jeśli jednak w pomieszczeniu jest chłodno, to warto odmierzoną ilość kajmaku włożyć na kilka minut do miseczki, a tą z kolei do większej wypełnionej ciepłą wodą.
Pozostałe składniki potrzebne do ciasteczek:
Czekolada – Polecam wymieszać gorzką (60-80%) z mleczną w równych proporcjach lub wykorzystać samą gorzką.
Orzechy – Tak naprawdę mogą to być wszystkie orzechy. Użyjcie więc: włoskie, laskowe, pekan, czy ziemne.
Przepis na ok. 30 ciasteczek.
Ciasteczka z kremem kajmakowym - przechowywanie
Przełożone kajmakowym kremem ciasteczka czekoladowe przechowywać w lodówce do 4-5 dni. Ciasteczka bez kremu przechowywać w temperaturze pokojowej do tygodnia. W obu przypadkach, ciasteczka należy trzymać w szczelnym pojemniku.
Surowe ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, można je też mrozić do 3 miesięcy. Upieczone ciasteczka przełożone kremem też można mrozić, najlepiej nieco krócej (do 2 miesięcy).
Smacznego!
Przepis na czekoladowe ciasteczka z kremem kajmakowym:
CIASTECZKA Z KREMEM KAJMAKOWYM
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na kruche herbatniki
- 230 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 100 g masła (zimnego)
- 90 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 100 ml śmietanki 36% (zimnej)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem kajmakowy
- 100 g masła (w temp. pokojowej)
- 200 g masy kajmakowej (w temp. pokojowej)
Dodatkowo
- 100 g czekolady (gorzkiej lub gorzkiej i mlecznej 50:50)
- 20 g orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie herbatników
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. Szybko zagnieść/wyrobić jednolite ciasto. Uformować je w kulę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę (najlepiej przez noc).
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wyjąć z lodówki i zostawić je na 5-10 minut na blacie, następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy lub blacie. Rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawać foremką do ciastek koła o średnicy 4 cm i układać na blaszce w niewielkich odstępach. Ciastka niewiele urosną.
- Piec 12 minut, po wyjęciu z piekarnika zostawić na minutę na blaszce i przenieść na kratkę do studzenia.
Przygotowanie kremu i składanie ciastek
- W misce utrzeć masło, aż będzie jasne (prawie białe) i puszyste. Zajmie to 10 minut. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać kajmak.
- Gdy krem będzie jednolity, wymieszać go dodatkowo delikatnie (i krótko) szpatułką. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać porcje na wewnętrzną stronę herbatników. Połowę herbatników zostawić bez kremu.
- Herbatnikami bez kremu przykryć herbatniki z kremem i lekko docisnąć. Ciasteczka schować do lodówki na ok. 20 minut.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Orzechy posiekać.
- Wierzch ciasteczek zanurzać w czekoladzie, delikatnie ją strząsnąć, aby warstwa była cienka. Posypać orzechami. Tak przygotować resztę ciastek i schować je do lodówki. Gdy czekolada stężeje, będą gotowe.