Ciasteczka z jabłkami, białą czekoladą i krówkami
Napakowane jabłkami ciasteczka, które smakują jak małe szarlotki. Są idealne. Po upieczeniu chrupkie z zewnątrz, miękkie i delikatne w środku. Krówki lekko się zapiekają i tworzą karmelową, chrupiącą skorupkę. Bardzo smaczne połączenie.
Ciasteczka z jabłkami, białą czekoladą i krówkami - wskazówki
Składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i masło trzeba wyciągnąć wcześniej z lodówki.
Masło pokrojone w małą kostkę szybko się ociepli, natomiast jajko można włożyć do miseczki z ciepłą, ale nie gorącą wodą na 10 minut (w międzyczasie jak woda ostygnie trzeba ją wymienić).
Jabłko – Najlepiej, aby była to odmiana twarda i słodka.
Cukier – Cukier brązowy można zastąpić białym cukrem pudrem.
Przepis na 12 ciastek.
Ciasteczka z jabłkami, białą czekoladą i krówkami - przechowywanie
Ciastka przechowywać w temperaturze pokojowej, zamknięte w pojemniku. Trzeba pamiętać, że nie będą cały czas chrupkie i staną się wilgotne przez dodatek jabłka. Ciastka spożyć do 2 dni.
Smacznego!
CIASTECZKA Z JABŁKAMI, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KRÓWKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 100 g masła (miękkiego)
- 200 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru trzcinowego
- 16 g cukru waniliowego
- 1 jajko
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jabłko (ok. 300 g (przed obraniem))
- 90 g krówek
- 70 g czekolady białej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce utrzeć mikserem (końcówkami do ubijania) masło z cukrami do powstania puszystej, jasnej masy. Wbić jajko i miksować do połączenia składników.
- Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miksować, aż powstanie jednolite ciasto. Nie miksować zbyt długo.
- Jabłko obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Czekoladę również pokroić w kosteczki. Dodać jabłko i czekoladę do ciasta. Dokładnie wymieszać.
- Formować w dłoniach spore kulki (większe niż orzech włoski) i układać na blaszce. Zachowywać odstępy. Ciastka delikatnie spłaszczyć dłonią.
- Pokruszyć na wierzch ciastek krówki. Piec ok. 20-22 minuty, aż lekko zbrązowieją.
- Po wyjęciu z piekarnika poczekać 2 minuty i przenieść ciastka na kratkę do studzenia.
Zobacz także:
CIASTECZKA Z OREO I CZEKOLADĄ
Bardzo smaczne i proste do przygotowania ciasteczka z Oreo i białą czekoladą. Można powiedzieć ciasteczka w ciasteczku. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i bardzo słodziutkie. Można je szybko przygotować do popołudniowej kawy, albo po prostu, gdy mamy ochotę na domowe słodkości.
CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ
Napisać o nich, że to ciasteczka z żurawiną i czekoladą to w sumie za mało. To są wypasione ciasteczka z żurawiną, czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową i cynamonem. Pełno smaku i zapachu w małym ciasteczku, są naprawdę pyszne.
PROSTE KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
Proste i bardzo smaczne kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady. Idealne kiedy nie ma się ochoty na skomplikowane wypieki, ale coś dobrego by się zjadło. Przygotowanie ich jest naprawdę łatwe i szybkie.