Ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym
Miękkie ciasteczka z orzechami i czekoladą, przełożone maślanym kremem kakaowym. Czy dobre? No pewnie! Ciasto przygotowane trochę inaczej niż do tej pory, gdyż ubijamy z cukrem masło roztopione, a nie miękkie. Konsystencja przez to jest trochę inna, zresztą co ja tam będę pisać, sami spróbujcie przepis. Obficie przełóżcie kremem.
Ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym- wskazówki
Jajko do ciasta – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Orzechy – można użyć także orzechów laskowych lub włoskich.
Masło na krem kakaowy powinno być w temperaturze pokojowej.
Ponadto:
– Roztopione masło do ciasta koniecznie musi przestygnąć, nie można ubijać ciepłego masła.
– Przy ubijaniu roztopionego masła z cukrem trzeba być cierpliwym. Masa zrobi się jaśniejsza i gęstsza. Potrzeba jednak kilku minut.
– Nie pieczemy ciastek dłużej, nawet jeśli wydaje się, że są niedopieczone. 11-12 minut przy 175 stopniach to max. Ciastka będą puszyste i zaczną delikatnie pękać. Nie jest konieczne by były lekko brązowe z wierzchu. Dzięki temu będą mięciutkie i idealne do przełożenia puszystym kremem.
Przepis na 7 sporych ciastek przełożonych kremem.
Ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym - przechowywanie
Ze względu na krem ciasteczka przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku. Będą dobre do 3 dni. Przed podaniem najlepiej wyjąć je na ok. 20 minut żeby się ociepliły i delikatnie zmiękły.
Smacznego!
CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I KREMEM KAKAOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasteczka
- 100 g masła
- 70 g cukru białego
- 30 g cukru brązowego
- 1 jajko
- 180 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 75 g orzeszków ziemnych
- 80-90 g czekolady gorzkiej
Składniki na krem
- 100 g masła (miękkiego)
- 160 g cukru pudru
- 30 g kakao
- 1 łyżka śmietanki kremówki
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciastek
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do wystudzenia. Posiekać orzechy i czekoladę, odłożyć.
- Wlać masło do miski i wsypać cukier, miksować (końcówki do ubijania) aż powstanie jasna, puszystsza masa. Zajmie to ok. 5-6 minut.
- Dodać jajko i sól, miksować dalej. Wsypać przesianą mąkę z sodą i proszkiem, zmiksować krótko do powstania ciasta.
- Wsypać orzechy i czekoladę, wymieszać wszystko szpatułką.
- Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lub trochę większe i układać w odstępach na blaszce.
- Piec 9-11 minut. Wyjąć i zostawić do ostudzenia na blaszce.
Przygotowanie kremu kakaowego
- Masło ucierać (końcówki do ubijania) aż będzie puszyste. Dodawać po trochu cukier, ciągle miksując.
- Wsypać kakao, miksować aż powstanie puszysta, jednolita masa, pod koniec dodając śmietankę.
- Krem nakładać na ciastko (można przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką, lub po prostu nożem) i przykrywać drugim ciastkiem.
Zobacz także:
CIASTECZKA THUMBPRINT Z CZEKOLADĄ I SOSEM KRÓWKOWYM
Kruche ciasteczka maślane z wgłębieniem. A w nim pyszny sos z krówek, czekolada i solone orzeszki ziemne.
CIASTECZKA Z OREO I CZEKOLADĄ
Bardzo smaczne i proste do przygotowania ciasteczka z Oreo i białą czekoladą. Można powiedzieć ciasteczka w ciasteczku. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i bardzo słodziutkie. Można je szybko przygotować do popołudniowej kawy, albo po prostu, gdy mamy ochotę na domowe słodkości.
PROSTE KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
Proste i bardzo smaczne kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady. Idealne kiedy nie ma się ochoty na skomplikowane wypieki, ale coś dobrego by się zjadło. Przygotowanie ich jest naprawdę łatwe i szybkie.
2 komentarze
Jaki inny krem mogę użyć żeby nie dodawać masła?
Może domowa nutella? -> Domowa nutella