Strona główna PRZEPISYOKAZJEBoże Narodzenie Ciasteczka migdałowo-cynamonowe w czekoladzie

Ciasteczka migdałowo-cynamonowe w czekoladzie

przez Joanna | Chocololo
ciasteczka migdałowo-cynamonowe w czekoladzie

Ciasteczka migdałowo-cynamonowe w czekoladzie

Kruche, maślane ciasteczka migdałowo-cynamonowe zanurzone w czekoladzie. Te ciasteczka wyciskamy na blachę przy pomocy worka cukierniczego z dekoracyjną tylką. Polecam sporą tylkę, ale o tym przeczytacie we wskazówkach, więc napiszę tylko, że ciastka są przepyszne. Naprawdę kruche i bardzo aromatyczne. Wspaniale czuć migdały i cynamon. Przygotowanie jest całkiem proste, ale trzeba zarezerwować chwilę na chłodzenie. Zanurzcie je w dowolnej ulubionej czekoladzie, biała też będzie pasować. Pychoty.
ciasteczka migdałowo-cynamonowe w czekoladzie

Ciasteczka migdałowo-cynamonowe w czekoladzie - wskazówki

Masło – Miękkie masło, nawet bardzo miękkie. Trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki, najlepiej pokroić w kostkę na talerz i odstawić, aby się ociepliło.

Jajko – W temperaturze pokojowej. Najlepiej włożyć je do miski i wlać ciepłą wodę (najgorętszą z kranu) i po 15 minutach będzie ciepłe. Jakby woda wcześniej ostygła, wymieńcie ją na ciepłą.

Migdały – Można użyć mąki migdałowej, ale polecam mielić migdały samodzielnie. Wykorzystajcie migdały ze skórką. Najlepiej mielić je z częścią mąki, tej odmierzonej do ciastek. Migdały dzięki temu lepiej się zmielą i zmniejszy to ryzyko powstania migdałowej pasty.

Ekstrakt migdałowy – Nada piękny aromat, użyjcie naturalnego ekstraktu. Wystarczy 5-6 kropli. Jeśli go nie macie nic nie szkodzi, ciastka będą mniej migdałowe. Można w zamian dodać też ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy.

Czekolada – Użyłam gorzkiej 80% i mlecznej w równych proporcjach. Można też wykorzystać samą gorzką lub mleczną. Biała też będzie ok.

ciasteczka migdałowo-cynamonowe w czekoladzie

Pieczenie ciasteczek migdałowo-cynamonowych - wskazówki

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i zajmie to 3-4 minuty. Dodajemy resztę składników wg przepisu i przekładamy ciasto do worka cukierniczego z dekoracyjną tylką.

Worek cukierniczy – Powinien być mocy, ciastka wyciska się całkiem łatwo, ale mimo wszystko użyjcie mocniejszego worka. Warto podzielić wyciskanie ciastek na dwie tury, ponieważ mniejszą ilością ciasta w worku łatwiej wyciska się ciastka (tak myślę, mi jest łatwiej).

Połowę ciasta nałożyć do worka, gdy już się skończy i część ciastek będzie na blaszce, dołożyć do worka drugą połowę.

Tylka – Polecam użycie dużej tylki z niedużymi ząbkami. Jak sami mielicie migdały, to jest ryzyko większego kawałka migdała i jak zapcha się tylka… Sama użyłam tylki Wilton 8B.

Ciastka wyciskamy na blaszkę i trzeba je dobrze schłodzić. Godzina w lodówce i 10 minut w zamrażarce przed pieczeniem w piekarniku. Migdałowe ciasta rosną, żeby zachowały ładny kształt ząbków i kruchość trzeba je wcześniej dobrze schłodzić.

Nie mam miejsca na dużą blachę w lodówce – co zrobić?

No właśnie. Kto wkłada dużą blachę z piekarnika do lodówki? Znaczy, powinna wejść, ale wiadomo.

Przygotujcie mniejszą blaszkę i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. W niewielkich odstępach wyciśnijcie ciastka i włóżcie do lodówki na godzinę, później do zamrażarki.

Dużą blachę (taką z piekarnika) wyłóżcie papierem do pieczenia i część zmrożonych ciastek ułóżcie na niej w odstępach. Nożykiem podważajcie schłodzone ciastka, ale raczej same powinny ładnie odchodzić od papieru.

Resztę ciastek schowajcie  z powrotem do zamrażarki, niech czekają na swoją kolej.

Przepis na ok. 22 ciastka.

ciasteczka migdałowo-cynamonowe w czekoladzie

Ciasteczka migdałowo-cynamonowe w czekoladzie - przechowywanie

Oblane czekoladą ciastka przechowywać w lodówce, włożone do szczelnego pojemnika spożywczego. Będą dobre do 5 dni.

Ciasteczka bez polewy mogą pozostać w temp. pokojowej, również w szczelnym pojemniku. Będą dobre do 5-6 dni.

Nieupieczone, wyciśnięte na blaszkę ciasteczka można przygotować wcześniej i zostawić w lodówce na noc, można też je zamrozić. Mrozimy je do 2 miesięcy.

ciasteczka migdałowo-cynamonowe w czekoladzie

Smacznego!

ciasteczka migdałowo-cynamonowe w czekoladzie

CIASTECZKA MIGDAŁOWO-CYNAMONOWE W CZEKOLADZIE

Joanna | chocololo.pl
Kruche ciasteczka z migdałami i cynamonem zanurzone w czekoladzie.
Przepis na ok. 22 ciasteczka.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 120 g masła (miękkiego)
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g migdałów mielonych
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 120 g czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

  • Migdały zmielić, wymieszać z mąką i cynamonem. Odłożyć.
  • Masło utrzeć z cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Zajmie to 3-4 minuty. Dodać jajko i miksować do połączenia.
  • Do masy dodać ekstrakt migdałowy i mieszankę mąki. Miksować na najmniejszych obrotach do powstania gładkiego ciasta. Przełożyć je do rękawa cukierniczego ze sporą, dekoracyjną tylką.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać na nią w odstępach małe krążki ciasta o średnicy ok. 4-5 cm. Ciastka schłodzić w lodówce przez godzinę.
  • Po godzinie odpalić piekarnik na 190 stopni C. Podczas rozgrzewania piekarnika, schować ciastka do zamrażarki.
  • Lekko zmrożone ciastka piec w 2 turach po 13-15 minut, aż będą rumiane ze złotobrązowymi brzegami. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przenieść je na kratkę do studzenia.
  • Gdy ciastka ostygną, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Zanurzać ciastka do połowy w czekoladzie, a jej nadmiar ze spodu ściągać nożykiem. Ciastka odkładać na tacę/blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka schłodzić w lodówce, będą gotowe gdy czekolada stwardnieje.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka z czekoladą, cynamon, czekolada, kruche ciasteczka, migdały

Zobacz także:

świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną
świąteczne ciasteczka czekoladowe z żurawiną
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
ciasteczka z amaretto, migdałami i czekoladą
popękane ciasteczka chocolate crinkles
popękane ciasteczka chocolate crinkles

You may also like

4 komentarze

Kasia 29 listopada 2023 - 11:55

5 gwiazdek
Może.byc mąka migdałowa?

Reply
Joanna | Chocololo 29 listopada 2023 - 13:38

Może być mąka migdałowa, pisałam o tym we wskazówkach 😉

Reply
Agnieszka 22 grudnia 2023 - 17:15

Czy zamiast jednego jajka można dać dwa żółtka?

Reply
Joanna | Chocololo 22 grudnia 2023 - 17:39

Tak, wyjdą odrobinę delikatniejsze 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo