Ciasteczka bananowo-czekoladowe są miękkie, syte i pożywne. Nadadzą się na śniadanie, ale można też zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. W tym przepisie użyłam mąki ryżowej pełnoziarnistej i mielonych migdałów, będą więc idealne dla osób unikających glutenu. Nie są to też bardzo słodkie ciasteczka, dlatego jeżeli ktoś ma ochotę można czekoladę gorzką zastąpić mleczną, lub dodać trochę więcej cukru.
Składniki (na 12 ciastek):
– 1 dojrzały banan
– 50 g masła
– 90 g mielonych migdałów
– 90 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
– 1 żółtko
– 1/3 szklanki cukru kokosowego
– 2 łyżki kakao
– 50 g czekolady gorzkiej
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W małej misce rozgnieść banana. Do większej miski wsypać mąkę, mielone migdały, kakao, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Zagnieść ciasto i dodać do niego rozgniecionego banana i żółtko jaja, wymieszać z ciastem ( można szpatułką).
Czekoladę pokroić w kawałeczki i wmieszać delikatnie do ciasta.
Na przygotowaną blachę wykładać w odstępach po sporej łyżce ciasta. Piec ok. 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika wystudzić na kratce.
Smacznego!
Zobacz także:
Ciasteczka brownie z krówkami
Pyszne, bardzo czekoladowe i bardzo słodkie ciastka brownie, tym razem z dodatkiem krówek. Są miękkie w środku i kruche na zewnątrz, idealne do gorzkiej kawy. Zaraz po upieczeniu można je posypać szczyptą gruboziarnistej soli co dodatkowo podkręci smak. Przygotowywanie ich to czysta przyjemność.
Kruche ciasteczka pieguski
Kruche i smaczne ciasteczka z orzechami, rodzynkami i czekoladą. Dzięki połączeniu mąki pszennej i ryżowej są bardziej lekkie i sypkie. Można jednak zrobić je w całości z mąki pszennej i będą równie pyszne.
2 komentarze
Zrobiłam bez cukru słodzone tylko bananem i gorzka czekolada, dla mnie zdrowe i bardzo smaczne , uwielbiam♥️
Bardzo się cieszę, że smakowało♥️