Bułeczki mleczne z kawałkami czekolady
Drożdżowe bułeczki to wypiek idealny na śniadanie lub słodki podwieczorek. Kto odmówi takiej bułeczki z kawą lub gorącym kakao? Pyszności. Bułeczki mleczne z kawałkami czekolady są puchate, mięciutkie i aromatyczne. Zachowują świeżość także następnego dnia, nie robią się suche i niesmaczne.
Bułeczki mleczne z kawałkami czekolady - wskazówki
Ciasto – Ciasto najlepiej wyrobić mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić ręcznie, ale zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.
Jajka – Nie jest to konieczne, ale warto żeby jajka były w temperaturze pokojowej. Można włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Można użyć mlecznej lub gorzkiej. Użyłam mlecznej, w cieście nie ma dużo cukru więc mleczna czekolada dodaje słodyczy.
Dodawanie czekolady do ciasta jest dość trudne, ciasto jest miękkie i elastyczne. Trzeba uważać, żeby czekolada się nie roztopiła, choć część na pewno się lekko rozpuści i powstanie marmurkowy wzorek.
Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie, aby z łatwością połączyło się pod koniec wyrabiania z ciastem.
Składniki na ok. 16 bułeczek.
Bułeczki mleczne z kawałkami czekolady - przechowywanie
Bułeczki najlepsze są zaraz po upieczeniu, jednak następnego dnia też są pyszne. Należy je przechowywać w szczelnym pojemniku lub woreczku spożywczym. W temperaturze pokojowej, do 2-3 dni. Przed podaniem można przez 2-3 minuty podpiec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Mleczne bułeczki można mrozić, wystarczy zapakować je osobno w woreczki lub folię spożywczą. Mrozić do 3 miesięcy. Po wyjęciu z zamrażarki podpiec bułeczki w piekarniku. Aby były miękkie można wcześniej położyć na nie kawałeczek masła lub delikatnie nasączyć mlekiem.
Smacznego!
BUŁECZKI MLECZNE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej (tortowej)
- 270 ml mleka
- 50 g cukru (drobnego)
- 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 80 g masła (miękkiego)
- 30 g oleju rzepakowego
- 3 żółtka
- 7 g drożdży suszonych (instant)
- szczypta soli
- 150 g czekolady mlecznej
Do posmarowania bułeczek
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE
- Mleko podgrzać w garnuszku, ma być ciepłe ale nie gorące.
- Do miski przesiać mąkę, wsypać cukry, szczyptę soli i drożdże, wymieszać. Dodać żółtka i zacząć wyrabiać ciasto mikserem, dolewając powoli mleko. Ciasto wyrabiać 5-6 minut (mikser, końcówki-haki).
- Dolać olej, wyrabiać aż całkowicie się wchłonie, następnie stopniowo dodawać miękkie masło i ciągle wyrabiać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.
- Samo wyrabianie ciasta mikserem z hakami zajmie ok. 12-15 minut.
- Z ciasta uformować kulę i włożyć do podsypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Podwoi swoją objętość.
- Po tym czasie czekoladę pokroić w kosteczkę. Ciasto zagnieść delikatnie w misce i wsypać czekoladę. Uważając, aby czekolada zbytnio się nie roztopiła, połączyć ją z ciastem.
- Blachę (taką na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem.
- Ciasto poporcjować na kawałki o wadzie około 60-70 gram. Uformować z niego kulki i lekko rolować w dłoniach, aby nabrały podłużnego kształtu. Układać w odstępach na blaszce.
- Bułeczki ponacinać ostrym nożem, 3 nacięcia na bułeczkę.
- Przykryć bułeczki czystą ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 25-30 minut.
- W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Gdy bułeczki ponownie wyrosną, roztrzepać żółtko z mlekiem i posmarować je dokładnie. Piec 20-25 minut, aż dobrze urosną i ładnie zbrązowieją.
Zobacz także:
BUŁECZKI Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ
Miękkie i puszyste, zawijane bułeczki z masłem orzechowym i kawałkami czekolady. Polane dodatkową porcją czekolady i obsypane orzeszkami ziemnymi. Idealna propozycja na śniadanie, zarówno pierwsze jak i drugie. Pyszne zaraz po upieczeniu, jeszcze cieplutkie.
DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ
Słodkie bułeczki ze śliwkami i kruszonką to klasyka. Mamy jesień, piękne śliwki wysypują się z koszy w warzywniakach, więc po prostu trzeba z nich korzystać. Drożdżówki są puchate, słodziutkie i podkręcone czekoladą. Idealne.
TORT NALEŚNIKOWY Z CZEKOLADOWYM TWAROŻKIEM
Jeżeli szukacie innego pomysłu na naleśniki, może wypróbujecie przepis na naleśnikowy tort? Wygląda pięknie i elegancko na stole. Można przyozdobić go różnymi owocami.