Budyń czekoladowy z wiśniami pod kruszonką

Budyń czekoladowy z wiśniami pod kruszonką

Kiedy robi się chłodno takie desery na ciepło są po prostu idealne. Budyń czekoladowy z wiśniami pod kruszonką powinien Wam bardzo smakować. Nie jest trudny do przygotowania, można jeść go na gorąco (wtedy jest najlepszy), choć warto dać mu 3 minuty po wyjęciu z piekarnika. Niech odpocznie, inaczej poparzycie sobie języki. W tych małych kokilach znajdziecie budyń czekoladowy, do którego dodajemy łyżkę kakao. A niech będzie bardziej czekoladowy. Są też wiśnie, które wcześniej podduszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Nie mogło zabraknąć porcji gorzkiej czekolady. No i wspaniała, maślana kruszonka. Przepyszny deser.
jak przygotować budyń czekoladowy z wiśniami pod kruszonką

Budyń czekoladowy z wiśniami pod kruszonką - wskazówki

Jak przygotować kruszonkę.

Masło – Powinno być zimne, prosto z lodówki.

Ciasto można przygotować w malakserze. Miksować krótko, aby niepotrzebnie nie podgrzać i zbytnio nie utrzeć ciasta. Tylko do powstania kruszonki.

Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie palcami rozcierać składniki, aż ocieplą się i połączą tworząc kruszonkę.

 

Jak przygotować budyń?

Dokładnie tak jak na opakowaniu, ale z mniejszej ilości mleka.

Budyń – Użyłam budyniu czekoladowego, ale może to być także śmietankowy lub waniliowy. Dodajcie do niego wtedy pół łyżki więcej kakao. Jeśli używacie budyniu z cukrem, to nie trzeba go już dodatkowo słodzić.

 

Owoce do deseru.

Wiśnie – Mrożone wiśnie, które dusimy z cukrem i sokiem z cytryny. Muszą puścić sporo soku, który później trzeba zredukować tzn. gotować wiśnie na małym ogniu mieszając często, aż płyn odparuje.

Do tego deseru można wykorzystać wiśnie w syropie.

Jeśli macie ochotę, zamiast wiśni można wykorzystać inne owoce. Mogą to być: maliny i jeżyny (świeżych nie trzeba dusić, mrożone trzeba rozmrozić i odlać sok).

Na budyń można opcjonalnie np. wyłożyć sporą łyżkę domowej konfitury wiśniowej, porzeczkowej, malinowej.

Czekolada – Koniecznie gorzka ok. 70-80% dla większej czekoladowości.

 

Pieczenie budyniu pod kruszonką.

Do pieczenia użyłam kokilek o pojemności 200 ml i średnicy 11 cm. Wyszły 3 spore desery, ale spokojnie można podzielić je na 4 sztuki.

Pieczemy je w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut, aż kruszonka będzie złota, a budyń będzie bulgotać. Jeśli wybierzecie mniejsze kokilki, czas pieczenia się zmniejszy.

Przepis na 3-4 porcje.

budyń czekoladowy z wiśniami pod kruszonką

Budyń czekoladowy z wiśniami pod kruszonką - przechowywanie

W dniu pieczenia czekoladowy budyń pod kruszonką jest najlepszy, ale następnego dnia też jest smaczny.

Można zabezpieczyć go folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej (w takiej też zjeść) lub w lodówce. W obu przypadkach deser można podgrzać w piekarniku w 200 stopniach C przez 5-8 minut.

budyń czekoladowy z wiśniami pod kruszonką

Smacznego!

Przepis na pyszny budyń czekoladowy z wiśniami pod kruszonką:

budyń czekoladowy z wiśniami pod kruszonką

BUDYŃ CZEKOLADOWY Z WISNIAMI POD KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Przepyszny, rozgrzewający deser. Maślana kruszonka, czekoladowy budyń i wiśnie.
Przepis na 3-4 porcje.

SKŁADNIKI
  

Składniki na kruszonkę

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru
  • kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie)

Składniki na budyń

  • 1 op. budyniu czekoladowego
  • 350 ml mleka
  • 20 g cukru
  • 1 łyżka kakao (ok. 10 g)

Składniki na wiśnie

  • 150 g wiśni mrożonych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo

  • 50 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcierać składniki w palcach, ,aż się połączą i powstanie kruszonka. Schować ją do lodówki na 30 minut.
  • W tym czasie przygotować wiśnie. Wsypać je do garnuszka, dodać cukier i sok z cytryny. Dusić wiśnie (puszczą dużo soku), następnie gotować je często mieszając, aż płyn się zredukuje. Zdjąć owoce z ognia.
  • W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół).
  • Przygotowanie budyniu. 150 ml mleka rozmieszać z proszkiem budyniowym i kakao. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i powoli wlewać do niego mieszankę z budyniem. Ciągle energicznie mieszając, aż budyń porządnie zgęstnieje. Zdjąć budyń z ognia i na chwilę odłożyć.
  • Czekoladę pokroić na niewielkie kostki.
  • Do kokilek nałożyć po równo budyniu (gorącego), wiśni i kawałków czekolady. Posypać całość kruszonką.
  • Piec ok. 25-30 minut. Kruszonka powinna być rumiana, budyń bulgotać. Deser odłożyć na 3-4 minuty, aby lekko przestygł. Jeść na ciepło.

WSKAZÓWKI

Do pieczenia użyłam kokilek o pojemności 200 ml i średnicy 11 cm. Wyszły 3 spore desery, ale spokojnie można podzielić je na 4 sztuki.
 
Słowo kluczowe budyń, czekolada, czekolada gorzka, kruszonka, wiśnie

Zobacz także:

śliwki z czekoladą pod kruszonką
śliwki z czekoladą pod kruszonką
sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką
sernik z białą czekoladą, jabłkami i kruszonką
blondie z borówkami
blondie z borówkami
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo