Budyń czekoladowy z wiśniami pod kruszonką
Kiedy robi się chłodno takie desery na ciepło są po prostu idealne. Budyń czekoladowy z wiśniami pod kruszonką powinien Wam bardzo smakować. Nie jest trudny do przygotowania, można jeść go na gorąco (wtedy jest najlepszy), choć warto dać mu 3 minuty po wyjęciu z piekarnika. Niech odpocznie, inaczej poparzycie sobie języki. W tych małych kokilach znajdziecie budyń czekoladowy, do którego dodajemy łyżkę kakao. A niech będzie bardziej czekoladowy. Są też wiśnie, które wcześniej podduszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Nie mogło zabraknąć porcji gorzkiej czekolady. No i wspaniała, maślana kruszonka. Przepyszny deser.
Budyń czekoladowy z wiśniami pod kruszonką - wskazówki
Jak przygotować kruszonkę.
Masło – Powinno być zimne, prosto z lodówki.
Ciasto można przygotować w malakserze. Miksować krótko, aby niepotrzebnie nie podgrzać i zbytnio nie utrzeć ciasta. Tylko do powstania kruszonki.
Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie palcami rozcierać składniki, aż ocieplą się i połączą tworząc kruszonkę.
Jak przygotować budyń?
Dokładnie tak jak na opakowaniu, ale z mniejszej ilości mleka.
Budyń – Użyłam budyniu czekoladowego, ale może to być także śmietankowy lub waniliowy. Dodajcie do niego wtedy pół łyżki więcej kakao. Jeśli używacie budyniu z cukrem, to nie trzeba go już dodatkowo słodzić.
Owoce do deseru.
Wiśnie – Mrożone wiśnie, które dusimy z cukrem i sokiem z cytryny. Muszą puścić sporo soku, który później trzeba zredukować tzn. gotować wiśnie na małym ogniu mieszając często, aż płyn odparuje.
Do tego deseru można wykorzystać wiśnie w syropie.
Jeśli macie ochotę, zamiast wiśni można wykorzystać inne owoce. Mogą to być: maliny i jeżyny (świeżych nie trzeba dusić, mrożone trzeba rozmrozić i odlać sok).
Na budyń można opcjonalnie np. wyłożyć sporą łyżkę domowej konfitury wiśniowej, porzeczkowej, malinowej.
Czekolada – Koniecznie gorzka ok. 70-80% dla większej czekoladowości.
Pieczenie budyniu pod kruszonką.
Do pieczenia użyłam kokilek o pojemności 200 ml i średnicy 11 cm. Wyszły 3 spore desery, ale spokojnie można podzielić je na 4 sztuki.
Pieczemy je w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut, aż kruszonka będzie złota, a budyń będzie bulgotać. Jeśli wybierzecie mniejsze kokilki, czas pieczenia się zmniejszy.
Przepis na 3-4 porcje.
Budyń czekoladowy z wiśniami pod kruszonką - przechowywanie
W dniu pieczenia czekoladowy budyń pod kruszonką jest najlepszy, ale następnego dnia też jest smaczny.
Można zabezpieczyć go folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej (w takiej też zjeść) lub w lodówce. W obu przypadkach deser można podgrzać w piekarniku w 200 stopniach C przez 5-8 minut.
Smacznego!
Przepis na pyszny budyń czekoladowy z wiśniami pod kruszonką:
BUDYŃ CZEKOLADOWY Z WISNIAMI POD KRUSZONKĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na kruszonkę
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła (zimnego)
- 50 g cukru pudru
- kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie)
Składniki na budyń
- 1 op. budyniu czekoladowego
- 350 ml mleka
- 20 g cukru
- 1 łyżka kakao (ok. 10 g)
Składniki na wiśnie
- 150 g wiśni mrożonych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo
- 50 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
- Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcierać składniki w palcach, ,aż się połączą i powstanie kruszonka. Schować ją do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie przygotować wiśnie. Wsypać je do garnuszka, dodać cukier i sok z cytryny. Dusić wiśnie (puszczą dużo soku), następnie gotować je często mieszając, aż płyn się zredukuje. Zdjąć owoce z ognia.
- W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół).
- Przygotowanie budyniu. 150 ml mleka rozmieszać z proszkiem budyniowym i kakao. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i powoli wlewać do niego mieszankę z budyniem. Ciągle energicznie mieszając, aż budyń porządnie zgęstnieje. Zdjąć budyń z ognia i na chwilę odłożyć.
- Czekoladę pokroić na niewielkie kostki.
- Do kokilek nałożyć po równo budyniu (gorącego), wiśni i kawałków czekolady. Posypać całość kruszonką.
- Piec ok. 25-30 minut. Kruszonka powinna być rumiana, budyń bulgotać. Deser odłożyć na 3-4 minuty, aby lekko przestygł. Jeść na ciepło.