Śliwki z czekoladą pod kruszonką

Śliwki z czekoladą pod kruszonką

Prosty przepis, kilka składników i mamy obłędnie pyszny deser. Zapiekana, maślana kruszonka, pod którą bulgoczą soczyste, gęste śliwki z cynamonem. A jak dodamy do tego czekoladę… Rewelacja. Śliwki z czekoladą pod kruszonką najbardziej lubię na ciepło. Po wyjęciu z piekarnika zostawiam je na 3 minuty żeby odrobinę ostygły i gotowe. Ten deser można podać z gałką lodów, bitą śmietaną, w każdym wypadku smakuje wspaniale.
śliwki z czekoladą pod kruszonką

Śliwki z czekoladą pod kruszonką -wskazówki

Przygotowanie śliwek pod kruszonką jest bardzo proste. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek.

Masło – Powinno być zimne, prosto z lodówki.

Ciasto można przygotować w malakserze. Miksować krótko, aby niepotrzebnie nie podgrzać i zbytnio nie utrzeć ciasta. Tylko do powstania kruszonki.

Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie palcami rozcierać składniki, aż ocieplą się i połączą tworząc kruszonkę.

Czekolada – Do śliwek najlepiej wmieszać czekoladą gorzką o zawartości kakao min. 60%. Sama użyłam 74%. Kruszonkę zaraz po upieczeniu (gdy deser jest gorący) można posypać kawałkami czekolady lub groszkami czekoladowymi. Mogą być z gorzkiej lub mlecznej czekolady.

Pieczenie.

Do pieczenia użyłam kokilek o pojemności 200 ml i średnicy 11 cm. Wyszły 3 spore desery, ale spokojnie można podzielić je na 4 sztuki.

Pieczemy je w 200 stopniach przez ok. 30-35 minut, aż kruszonka będzie złota, a śliwki będą bulgotać. Jeśli wybierzecie mniejsze kokilki, czas pieczenia się zmniejszy.

Pyszne dodatki do śliwek pod kruszonką.

Do ciasta na kruszonkę można dodać 3-4 krople ekstraktu migdałowego lub waniliowego. Kruszonka nabierze pysznego aromatu.

Do śliwek można wmieszać skórkę otartą z połowy pomarańczy lub dodać łyżkę Amaretto. Będzie pysznie.

Przepis na 3-4 porcje.

śliwki z czekoladą pod kruszonką

Śliwki z czekoladą pod kruszonką - przechowywanie

W dniu pieczenia śliwki z czekoladą pod kruszonką są najlepsze, ale będą smaczne również następnego dnia.

Można zabezpieczyć je folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej (w takiej też zjeść) lub w lodówce. W obu przypadkach deser można podgrzać w piekarniku w 200 stopniach C przez 5-8 minut.

śliwki z czekoladą pod kruszonką
śliwki z czekoladą pod kruszonką

Smacznego!

śliwki z czekoladą pod kruszonką

ŚLIWKI Z CZEKOLADĄ POD KRUSZONKĄ

Joanna | chocololo.pl
Pyszna, maślana kruszonka, pod którą bulgoczą śliwki z cynamonem i czekoladą.
Przepis na 3-4 porcje.

SKŁADNIKI
  

Składniki na kruszonkę

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru

Składniki na śliwki

  • 400 g śliwek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru brązowego (może być też biały)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo

  • odrobina groszków czekoladowych lub posikanej czekolady do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

  • Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcierać składniki w palcach aż się połączą i powstanie kruszonka. Schować ją do lodówki na 30 minut.
  • W tym czasie przygotować śliwki i rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
  • Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Do śliwek wsypać cukier, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Pokroić na kawałki czekoladę i delikatnie wmieszać ją do śliwek.
  • Kokilki wysmarować masłem. Po równo nałożyć do nich śliwki i posypać schłodzoną kruszonką.
  • Piec 30-35 minut aż kruszonka będzie złota, a śliwki będą bulgotać.
  • Wyjąć z piekarnika i od razu posypać czekoladowymi groszkami. Po 3-5 minutach można jeść.

WSKAZÓWKI

Do pieczenia użyłam kokilek o pojemności 200 ml i średnicy 11 cm. Wyszły 3 spore desery, ale spokojnie można podzielić je na 4 sztuki.
Słowo kluczowe cynamon, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kruszonka, śliwki

Zobacz także:

karmelowe szarotki z kremem z białej czekolady
karmelowe szarlotki z kremem z białej czekolady
mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą
mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą
czekoladowa tarta ze śliwkami
czekoladowa tarta ze śliwkami

Obserwuj Chocololo:

1 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo