Brownie z Oreo
Do kolekcji przepisów na najbardziej czekoladowe z ciast – Brownie – dołącza nowa jego wersja. Tym razem dodatkiem są chrupiące ciasteczka Oreo. Ciasto dla prawdziwych czekoladożerców, w sam raz na jesienną pogodę i poprawę humoru. Już mały kawałek gwarantuje satysfakcję.
Brownie z Oreo - wskazówki
Ciasto jest bardzo proste do przygotowania.
Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 27-30 minut w piekarniku wystarczy.
Przepis na blaszkę 18×18 cm.
Brownie z Oreo - przechowywanie
Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku na żywność, lub zabezpieczone folią spożywczą. Może być przechowywanie w temperaturze pokojowej. Najlepiej spożyć do 3-4 dni.
Smacznego!
BROWNIE Z OREO
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 180 g czekolady gorzkiej
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 150 g masła
- 100 g cukru białego
- 60 g cukru brązowego
- 70 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- ½ łyżeczki soli
- 1 op. ciastek Oreo (ok. 170 gram, 16 ciastek)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku roztopić masło, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać do powstania gładkiego sosu. Odstawić do wystudzenia.
- Do miski wsypać mąkę i kakao, wymieszać. Odstawić. Ciastka pokroić na ćwiartki i odłożyć.
- W dużej misce ubić lekko jajka z cukrami i solą (można trzepaczką). Powoli, małym strumieniem wlewać wystudzoną czekoladę. Ciągle energicznie mieszać, do połączenia składników.
- Do masy przesiać mąkę z kakao i delikatnie wmieszać szpatułką. Dodać połowę pokrojonych ciastek i wmieszać do ciasta.
- Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę, wyrównać i położyć na wierzch pozostałe ciastka. Piec 27-30 minut, Wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.
Zobacz także:
Brownie Chrupiący Orzech
To brownie jest wspaniałe, mocno czekoladowe, maziste tak, że jeszcze ciepłe trudno pokroić. Zanurzone w nim orzechy są chrupiące, upieczone wcześniej w słodkim toffi. Zachęcam do spróbowania. Jeżeli lubicie mocno czekoladowe i słodkie desery, to brownie chrupiący orzech przypadnie Wam do gustu.
Slutty Brownies
Slutty Brownie (trzeba przyznać o dość chwytliwej nazwie) to idealne ciasto, gdy potrzebna jest spora dawka słodyczy i czekolady. A czasem jest potrzebna, prawda? Mamy więc ciasteczkowy spód z kawałkami czekolady, warstwę ciasteczek Oreo i warstwę maksymalnie czekoladowego brownie. Wszystko razem bardzo do siebie pasuje. Z dużą gałką lodów waniliowych to już jest totalna rozpusta.
Brownie z masłem orzechowym
Brownie z masłem orzechowym to połączenie czekoladowego spodu i kremu maślanego z masłem orzechowym. Całość polana czekoladą wymieszaną z posiekanymi orzechami ziemnymi. Kiedyś może pojawi się lżejsza wersja tego deseru, tymczasem jeszcze raz ostrzegam. Jest słodko, ale pysznie!
2 komentarze
Czy przy blaszce 30×40 poza zwiekszeniem oczywiscie proporcji nalezy wydluzyc czas pieczenia?
Nie, pieczemy dokładnie tyle samo 🙂