Brownie na jasnym spodzie

Brownie na jasnym spodzie

Brownie w trochę innym wydaniu, ale za to bardzo pysznym. Bardzo maziste, słodkie i z piękną, błyszczącą skórką. Brownie na jasnym spodzie, cudnie maślanym. Super połączenie. Dla przełamania słodyczy kilka kwaskowych malin na wierzchu i mleczna czekolada. Można zastąpić je kilkoma truskawkami lub wiśniami. Ale nie dużo, brownie jest wystarczająco wilgotne. Wspaniałe z lodami lub bitą śmietaną. Zaraz po ostudzeniu ciężko się kroi, ale ma fantastyczną konsystencję.
brownie na jasnym spodzie

Brownie na jasnym spodzie - wskazówki

Ciasto jasne.

Masło i jogurt do ciasta powinny być zimne, prosto z lodówki.

Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto, ale można to zrobić ręcznie,  jak kruszonkę. Jednak trzeba zagniatać je dłużej. Powinno być jednolite i maziste, żeby rozsmarować je na spodzie foremki.

Jogurt – Gęsty jogurt naturalny. Może być też kwaśna śmietana 18%w kubeczku.

Brownie.

Jajka do brownie – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80% i czekolada mleczna.

Do posypania wierzchu mogą być także czekoladowe groszki. Mleczne lub gorzkie, jakie lubicie.

Nie należy piec brownie za długo 30-35 minut zupełnie wystarczy, inaczej brownie będzie za suche. Na ostatnie 5 minut pieczenia można przenieść ciasto na niższą półkę w piekarniku, aby spód bardziej się podpiekł.

Przepis na formę 20x20cm.

brownie na jasnym spodzie

Brownie na jasnym spodzie - przechowywanie

Pierwszego dnia po upieczeni brownie może zostać w formie, w temperaturze pokojowej. Po tym czasie trzeba schować je do lodówki, najlepiej już pokrojone na kwadraciki. W lodówce przechowywać przez 2-3 dni.

brownie na jasnym spodzie
brownie na jasnym spodzie

Smacznego!

brownie na jasnym spodzie

BROWNIE NA JASNYM SPODZIE

Joanna | chocololo.pl
Jasny, maślany spód w połączeniu z mazistym, czekoladowym brownie.
Przepis na formę 20x20cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g masła (zimnego)
  • 60 g cukru pudru
  • 40 g jogurtu naturalnego (zimnego)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na brownie

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 100 g masła
  • 120 g cukru drobnego
  • 2 jajka
  • 80 g mąki pszennej

Dodatkowo

  • 40 g mlecznej czekolady (lub groszków)
  • ok. 80 g malin

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie jasnego spodu

  • Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. Zagnieść/wyrobić jednolite ciasto. Ciasto wyłożyć na spód i rozsmarować równo.
  • Formę z ciastem włożyć do lodówki na czas przygotowywania brownie.

Przygotowanie brownie

  • Piekarnik nagrzać o 170 stopni C (góra-dół).
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną gorzką i mleczną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • W misce ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
  • Do masy przesiać, wymieszać całość krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na zimny spód i wyrównać.
  • Na wierzchu ułożyć maliny i mleczną czekoladę pokrojoną w kostki.
  • Piec 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie do wystudzenia. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Słowo kluczowe brownie, ciasto czekoladowe, czekolada gorzka, czekolada mleczna, maliny

Zobacz także:

brownie chrupiący orzech
brownie chrupiący orzech
sernikobrownie z malinami
sernikobrownie z malinami
brownie z masą kajmakową
brownie z masą kajmakową

Masz ochotę na więcej brownie?

okładka Brownie idealne

“Brownie idealne” to ekstremalnie czekoladowy e-book, w którym znajdziesz aż 30 wyjątkowych przepisów na jedno z najbardziej czekoladowych ciast na świecie. Są tu cenne porady i wskazówki, dzięki którym brownie, które upieczesz, będzie idealne. Nie zabrakło też kilku interesujących eksperymentów i ciekawostek.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo