Brownie na jasnym spodzie
Brownie w trochę innym wydaniu, ale za to bardzo pysznym. Bardzo maziste, słodkie i z piękną, błyszczącą skórką. Brownie na jasnym spodzie, cudnie maślanym. Super połączenie. Dla przełamania słodyczy kilka kwaskowych malin na wierzchu i mleczna czekolada. Można zastąpić je kilkoma truskawkami lub wiśniami. Ale nie dużo, brownie jest wystarczająco wilgotne. Wspaniałe z lodami lub bitą śmietaną. Zaraz po ostudzeniu ciężko się kroi, ale ma fantastyczną konsystencję.
Brownie na jasnym spodzie - wskazówki
Ciasto jasne.
Masło i jogurt do ciasta powinny być zimne, prosto z lodówki.
Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto, ale można to zrobić ręcznie, jak kruszonkę. Jednak trzeba zagniatać je dłużej. Powinno być jednolite i maziste, żeby rozsmarować je na spodzie foremki.
Brownie.
Jajka do brownie – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80% i czekolada mleczna.
Do posypania wierzchu mogą być także czekoladowe groszki. Mleczne lub gorzkie, jakie lubicie.
Przepis na formę 20x20cm.
Brownie na jasnym spodzie - przechowywanie
Pierwszego dnia po upieczeni brownie może zostać w formie, w temperaturze pokojowej. Po tym czasie trzeba schować je do lodówki, najlepiej już pokrojone na kwadraciki. W lodówce przechowywać przez 2-3 dni.
Smacznego!
BROWNIE NA JASNYM SPODZIE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 120 g mąki pszennej
- 80 g masła (zimnego)
- 60 g cukru pudru
- 40 g jogurtu naturalnego (zimnego)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na brownie
- 100 g czekolady gorzkiej
- 60 g czekolady mlecznej
- 100 g masła
- 120 g cukru drobnego
- 2 jajka
- 80 g mąki pszennej
Dodatkowo
- 40 g mlecznej czekolady (lub groszków)
- ok. 80 g malin
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie jasnego spodu
- Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. Zagnieść/wyrobić jednolite ciasto. Ciasto wyłożyć na spód i rozsmarować równo.
- Formę z ciastem włożyć do lodówki na czas przygotowywania brownie.
Przygotowanie brownie
- Piekarnik nagrzać o 170 stopni C (góra-dół).
- W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną gorzką i mleczną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
- W misce ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
- Do masy przesiać, wymieszać całość krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na zimny spód i wyrównać.
- Na wierzchu ułożyć maliny i mleczną czekoladę pokrojoną w kostki.
- Piec 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie do wystudzenia. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Zobacz także:
Masz ochotę na więcej brownie?
“Brownie idealne” to ekstremalnie czekoladowy e-book, w którym znajdziesz aż 30 wyjątkowych przepisów na jedno z najbardziej czekoladowych ciast na świecie. Są tu cenne porady i wskazówki, dzięki którym brownie, które upieczesz, będzie idealne. Nie zabrakło też kilku interesujących eksperymentów i ciekawostek.