Kolejny przepis na brownie, dziś w wersji kokosowej. Brownie Bounty to mocno czekoladowy spód, o zbitej, nieco gliniastej i mazistej konsystencji z warstwą słodkiego kokosa. Jest obłędnie pyszne i słodkie, nic dziwnego bo w przepisie jest aż 450 gram czekolady. Warto zapomnieć o kaloriach i zjeść chociaż kawałeczek.
Składniki na spód brownie (kwadratowa forma 18x18cm):
– 150 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
– 100 g masła
– 100 g brązowego cukru
– 2 jajka
– 50 g mąki pszennej
– 10 g kakao
Składniki na warstwę kokosową:
– 2,5 szklanki wiórków kokosowych*
– 250 ml śmietanki kremówki 36%
– 150 g białej czekolady
Do polania:
– 150 g gorzkiej czekolady
– trochę wiórków lub plastrów kokosa do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować spód brownie. W rondelku roztopić masło, dodać połamaną gorzką czekoladę i gdy się rozpuści wymieszać na gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
Do miski wbić jajka, wsypać cukier, wymieszać dobrze. Powoli, ciągle mieszając wlewać wystudzoną czekoladę z masłem. Dodać przesianą mąkę z kakao i dokładnie wymieszać.
Wylać ciasto do formy, wyrównać wierzch i piec ok. 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnia lekko przestudzić.
Przygotować warstwę kokosową. 2 szklanki wiórków wsypać do miski, pozostałe 0,5 szklanki zblendować na krem i dodać do wiórków.
W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę, po chwili zdjąć z ognia i zamieszać. Czekolada powoli będzie się rozpuszczać, ma powstać jednolita, gładka masa. Jeszcze ciepłą śmietankę z czekoladą wlać do wiórków i dobrze wymieszać. Odstawić na chwilę, aby wiórki odrobinę wsiąkły płyn.
Tak przygotowaną masę kokosową równomiernie rozłożyć na spodzie brownie. Wyrównać wierzch, schłodzić w lodówce przez godzinę.
Po tym czasie rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i polać nią wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi. Brownie Bounty najlepiej przechowywać w lodówce.
*zamiast mielić samodzielnie wiórki, można też użyć 2 łyżek gotowej pasty kokosowej.
Smacznego!
Zobacz także:
TRUFLE BOUNTY
Bardzo kokosowe Trufle Bounty. Proste i szybkie w przygotowaniu, do tego niezwykle pyszne. Raj dla miłośników słodkości i kokosa. Do przygotowania trufli potrzeba tylko czterech składników. Z podanego przepisu wychodzi ok. 18 kuleczek.
KOKOSANKI W CZEKOLADZIE
Świetna, słodka przekąska dla wielbicieli kokosa i oczywiście czekolady. Kokosanki w czekoladzie są przepyszne, lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Przygotowanie ich jest mało skomplikowane i szybkie, a efekt zachwycający.
BROWNIE Z CZEKOLADOWĄ BEZĄ I MALINAMI
Niezwykle czekoladowe i słodkie ciasto, którego brzegi mają kruchą, ciągnącą się konsystencję. Do tego czekoladowa beza. Ciężkie, mokre i sycące, przełamane lekko kwaskowatymi malinami posypanymi cukrem pudrem.