Blondie z borówkami

Blondie z borówkami

Słodkie blondie z borówkami i kruszonką. Wilgotne ciasto z białą czekoladą, soczystymi borówkami i maślaną kruszonką smakuje wspaniale. Do blondie dodajemy skórkę z cytryny, dzięki czemu ma cudowny aromat i smak. Idealnie pasuje do borówek. Kruszonkę warto podkręcić kilkoma kropami ekstraktu migdałowego, ale nie jest on niezbędny. Blondie z borówkami ma fajną konsystencję, ciastową i puszystą przy brzegach, lekko mazistą na środku. Trochę jak brownie. Idealne ciasto na lato, ma orzeźwiający smak łączący słodycz białej czekolady i letnich owoców.
blondie z borówkami

Blondie z borówkami - wskazówki do przygotowania

Przygotowanie blondie z borówkami nie jest trudne, jednak kilka wskazówek i podpowiedzi zawsze się znajdzie.

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Biała czekolada – Bez dodatków.

Czekoladę roztapiamy w ciepłym, rozpuszczonym maśle. Masło powinno być ciepłe, ale nie tak gorące, że aż skwierczy.

Mąka – Użyłam mąki pszennej tortowej, ale można wykorzystać jasną mąkę orkiszową typ 700. Będzie odpowiednia do ciasta i do kruszonki.

Borówki – Do blondie potrzeba 150 g borówek. Owoce myjemy i suszymy. Jeśli są bardzo kwaśne, można pominąć sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Mogą być mrożone. Nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.

Skórka z cytryny – Dobrze jest wybrać cytrynę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytrynę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko żółtą skórkę, bez białej.

Przed pieczeniem posypujemy ciasto kruszonką. Można posypać je także odrobiną płatków migdałowych.

Przepis na formę 20x20cm.

blondie z borówkami krok po kroku

Blondie z borówkami - jak przechowywać

Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku na żywność lub zabezpieczone folią spożywczą. Blondie borówkami może być przechowywanie zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce. W temperaturze pokojowej do 2 dni, a w lodówce 3.

blondie z borówkami

Smacznego!

Przepis na pyszne blondie z borówkami:

blondie z borówkami

BLONDIE Z BORÓWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Wilgotne ciasto z białą czekoladą, soczystymi borówkami i maślaną kruszonką smakuje wspaniale.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na kruszonkę

  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g masła (zimnego)
  • 40 g cukru pudru
  • 3-4 krople ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

Składniki na blondie

  • 180 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 60 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z dużej cytryny

Dodatkowo

  • 150 g borówek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę (mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kosteczki) wsypać do miseczki. Zagnieść dłońmi ciasto, gdy będzie mieć formę kruszonki włożyć je do lodówki.
  • Borówki umyć, osuszyć i wymieszać z sokiem z cytryny i mąką. Odłożyć.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Białą czekoladę posiekać i włożyć do miski.
  • W garnuszku roztopić masło. Gdy będzie płynne, zdjąć garnuszek z ognia i po minucie dodać do posiekanej czekolady. Wymieszać i gdy czekolada się rozpuści (powstanie jednolity sos) odłożyć do wystudzenia.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (zajmie to 2 minuty) i powoli, ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy składniki się połączą, dodać skórkę z cytryny i przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać.
  • Ciasto równomiernie wyłożyć do formy, na wierzchu ułożyć borówki i posypać równomiernie kruszonką. Blondie piec 35 minut, wyjąć i zostawić w formie do całkowitego wystudzenia.
Słowo kluczowe biała czekolada, blondie, borówki, ciasto, cytryny

Zobacz także:

blondie cytrynowo-migdałowe z białą czekoladą
blondie cytrynowo-migdałowe z białą czekoladą
blondie z rabarbarem
blondie z rabarbarem
sernikobrownie z malinami
sernikobrownie z malinami
0 FacebookPinterestEmail

2 komentarze

Małgorzata 29 czerwca 2024 - 12:30

Czym można zastąpić czekoladę białą?
Chciałabym zrobić ciasto bez niej 🙂

Reply
Joanna | Chocololo 29 czerwca 2024 - 12:46

Niestety, bez białej czekolady nie da rady 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo