Blondie z borówkami
Słodkie blondie z borówkami i kruszonką. Wilgotne ciasto z białą czekoladą, soczystymi borówkami i maślaną kruszonką smakuje wspaniale. Do blondie dodajemy skórkę z cytryny, dzięki czemu ma cudowny aromat i smak. Idealnie pasuje do borówek. Kruszonkę warto podkręcić kilkoma kropami ekstraktu migdałowego, ale nie jest on niezbędny. Blondie z borówkami ma fajną konsystencję, ciastową i puszystą przy brzegach, lekko mazistą na środku. Trochę jak brownie. Idealne ciasto na lato, ma orzeźwiający smak łączący słodycz białej czekolady i letnich owoców.
Blondie z borówkami - wskazówki do przygotowania
Przygotowanie blondie z borówkami nie jest trudne, jednak kilka wskazówek i podpowiedzi zawsze się znajdzie.
Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Biała czekolada – Bez dodatków.
Czekoladę roztapiamy w ciepłym, rozpuszczonym maśle. Masło powinno być ciepłe, ale nie tak gorące, że aż skwierczy.
Mąka – Użyłam mąki pszennej tortowej, ale można wykorzystać jasną mąkę orkiszową typ 700. Będzie odpowiednia do ciasta i do kruszonki.
Borówki – Do blondie potrzeba 150 g borówek. Owoce myjemy i suszymy. Jeśli są bardzo kwaśne, można pominąć sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Mogą być mrożone. Nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.
Skórka z cytryny – Dobrze jest wybrać cytrynę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytrynę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko żółtą skórkę, bez białej.
Przed pieczeniem posypujemy ciasto kruszonką. Można posypać je także odrobiną płatków migdałowych.
Przepis na formę 20x20cm.
Blondie z borówkami - jak przechowywać
Ciasto najlepiej przechowywać w pojemniku na żywność lub zabezpieczone folią spożywczą. Blondie borówkami może być przechowywanie zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce. W temperaturze pokojowej do 2 dni, a w lodówce 3.
Smacznego!
Przepis na pyszne blondie z borówkami:
BLONDIE Z BORÓWKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na kruszonkę
- 80 g mąki pszennej
- 40 g masła (zimnego)
- 40 g cukru pudru
- 3-4 krople ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
Składniki na blondie
- 180 g białej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 60 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z dużej cytryny
Dodatkowo
- 150 g borówek
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę (mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kosteczki) wsypać do miseczki. Zagnieść dłońmi ciasto, gdy będzie mieć formę kruszonki włożyć je do lodówki.
- Borówki umyć, osuszyć i wymieszać z sokiem z cytryny i mąką. Odłożyć.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Białą czekoladę posiekać i włożyć do miski.
- W garnuszku roztopić masło. Gdy będzie płynne, zdjąć garnuszek z ognia i po minucie dodać do posiekanej czekolady. Wymieszać i gdy czekolada się rozpuści (powstanie jednolity sos) odłożyć do wystudzenia.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (zajmie to 2 minuty) i powoli, ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy składniki się połączą, dodać skórkę z cytryny i przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać.
- Ciasto równomiernie wyłożyć do formy, na wierzchu ułożyć borówki i posypać równomiernie kruszonką. Blondie piec 35 minut, wyjąć i zostawić w formie do całkowitego wystudzenia.
2 komentarze
Czym można zastąpić czekoladę białą?
Chciałabym zrobić ciasto bez niej 🙂
Niestety, bez białej czekolady nie da rady 🙂