Cofnij
blondie z borówkami

BLONDIE Z BORÓWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Wilgotne ciasto z białą czekoladą, soczystymi borówkami i maślaną kruszonką smakuje wspaniale.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na kruszonkę

  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g masła (zimnego)
  • 40 g cukru pudru
  • 3-4 krople ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

Składniki na blondie

  • 180 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 60 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z dużej cytryny

Dodatkowo

  • 150 g borówek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę (mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kosteczki) wsypać do miseczki. Zagnieść dłońmi ciasto, gdy będzie mieć formę kruszonki włożyć je do lodówki.
  • Borówki umyć, osuszyć i wymieszać z sokiem z cytryny i mąką. Odłożyć.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Białą czekoladę posiekać i włożyć do miski.
  • W garnuszku roztopić masło. Gdy będzie płynne, zdjąć garnuszek z ognia i po minucie dodać do posiekanej czekolady. Wymieszać i gdy czekolada się rozpuści (powstanie jednolity sos) odłożyć do wystudzenia.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (zajmie to 2 minuty) i powoli, ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy składniki się połączą, dodać skórkę z cytryny i przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać.
  • Ciasto równomiernie wyłożyć do formy, na wierzchu ułożyć borówki i posypać równomiernie kruszonką. Blondie piec 35 minut, wyjąć i zostawić w formie do całkowitego wystudzenia.
Słowo kluczowe biała czekolada, blondie, borówki, ciasto, cytryny