Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę (mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kosteczki) wsypać do miseczki. Zagnieść dłońmi ciasto, gdy będzie mieć formę kruszonki włożyć je do lodówki.
Borówki umyć, osuszyć i wymieszać z sokiem z cytryny i mąką. Odłożyć.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Białą czekoladę posiekać i włożyć do miski.
W garnuszku roztopić masło. Gdy będzie płynne, zdjąć garnuszek z ognia i po minucie dodać do posiekanej czekolady. Wymieszać i gdy czekolada się rozpuści (powstanie jednolity sos) odłożyć do wystudzenia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (zajmie to 2 minuty) i powoli, ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy składniki się połączą, dodać skórkę z cytryny i przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać.
Ciasto równomiernie wyłożyć do formy, na wierzchu ułożyć borówki i posypać równomiernie kruszonką. Blondie piec 35 minut, wyjąć i zostawić w formie do całkowitego wystudzenia.