Bezmączne ciasto czekoladowe z truskawkami
Wiedziałam, że znów powtórzę bezmączne ciasto czekoladowe, ponieważ smakuje ono rewelacyjnie. Na blogu znajdziecie wersje z bananami, czy pomarańczową z duszonymi śliwkami. Teraz letnia wersja z truskawkami i kremem z pysznie kokosową nutą. Jeśli macie ochotę można na wierzchu ułożyć także borówki lub maliny. Bezmączne ciasto czekoladowe, nazywane także czekoladową chmurką ma świetną, lekko musową konsystencję. Podczas pieczenia rośnie, a opada podczas studzenia tworząc dołek na krem i owoce. Ciasto jest wilgotne, obłędnie czekoladowe i mam nadzieję, że je pokochacie.
Bezmączne ciasto czekoladowe z truskawkami
Ciasto czekoladowe bez mąki.
Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Użyłam czekolady 70%.
Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 30-35 minut wystarczy. Ciasto urośnie z równą górką , która zapadnie się podczas studzenia ciasta. Powstanie idealne miejsce na krem i owoce.
Krem kokosowy do ciasta czekoladowego.
Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.
Malibu – Powinno być schłodzone. Jeśli nie chcecie w kremie alkoholu, można pominąć Malibu.
Wiórki kokosowe trzeba delikatnie wmieszać szpatułką zaraz po ubiciu kremu. Krem ubijamy do momentu, kiedy będzie gęsty i puszysty, a mieszadło zacznie zostawiać wyraźne ślady. Nie miksujcie zbyt długo, aby nie zwarzyć kremu.
Krem kokosowy wykładamy na dobrze wystudzone ciasto od razu po jego przygotowaniu (kremu).
Jakie owoce pasują do ciasta?
Truskawki, maliny, borówki, porzeczka czarna i czerwona, jeżyny, banany, wiśnie, czereśnie.
Składniki na tortownicę 20 cm.
Bezmączne ciasto czekoladowe z truskawkami - przechowywanie
Ciasto przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią w lodówce. Ciasto ze względu na krem na bazie śmietany należy spożyć dość szybko, najlepiej w ciągu 2 dni.
Można ciasto przygotować dzień wcześniej i przed podaniem przygotować krem i dodatki.
Smacznego!
BEZMĄCZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 5 jajek (w temp. pokojowej)
- 150 g masła
- 200 g czekolady gorzkiej
- 150 g cukru drobnego
- szczypta soli
Składniki na krem
- 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 100 g mascarpone
- 15 g cukru pudru
- 30 g wiórków kokosowych
- 20 ml Malibu (schłodzonego)
Dodatkowo
- truskawki
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), dno tortownicy wyłożyć papierem, a boki wysmarować masłem.
- W garnuszku lub w kąpieli wodnej roztopić masło, czekoladę posiekać i dodać do masła. Wymieszać, aż powstanie jednolity sos czekoladowy. Odstawić do wystudzenia.
- Żółtka oddzielić od białek. Żółtka włożyć do miski, wsypać cukier i ubić mikserem (końcówki do ubijania) na jasną puszystą masę. Odstawić na chwilkę (na czas ubijania białek)
- Białka ubić mikserem na sztywną pianę (pamiętać żeby miska była czysta i sucha, tak samo końcówki miksera). Odłożyć na chwilę.
- Ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę do puszystych żółtek, miksować aż wszystko połączy się. Masą będzie gęsta. Nie czekać, od razu stopniowo, po dużej łyżce dodawać białka. Białka wmieszać delikatnie szpatułką.
- Ciasto wylać do formy, wyrównać. Piec 30 minut. Ostudzić całkowicie w formie.
Przygotowanie kremu
- Do miski dać mascarpone, wlać śmietankę, wsypać cukier i zacząć ubijać. Po chwili wlać Malibu i ubijać do powstania puszystego, gęstego kremu.
- Do kremu delikatnie wmieszać szpatułką wiórki kokosowe i wyłożyć go na ciasto. Na wierzchu ułożyć truskawki.
2 komentarze
Witam 🙂 pytanko, jak długo ubijać żółtka z cukrem, zazwyczaj robię to na czuja , ale orientacyjny czas by mi pomógł w przepisie 🙂
Dzień dobry! Akurat w tym przepisie 2-3 minuty wystarczą. Powinno zrobić się jasne, lekko puszyste 🙂