Strona główna PRZEPISYCIASTA Bezmączne ciasto podwójnie czekoladowe

Bezmączne ciasto podwójnie czekoladowe

przez Joanna | Chocololo
bezmączne ciasto podwójnie czekoladowe

Bezmączne ciasto podwójnie czekoladowe

To bezmączne ciasto podwójnie czekoladowe to czekoladowy obłęd. Jest absolutnie wspaniałe i pyszne, a czekoladożercy będą nim zachwyceni. Ciasto nie ma w sobie grama mąki, jest więc też bezglutenowe. Po upieczeniu ma konsystencję musową, delikatną, po schłodzeniu twardnieje, jednak wciąż jest delikatne, lekko ciągutkowe. Do tego krem czekoladowy z dodatkiem mascarpone i czekoladowe wiórki. Bezmączne ciasto koniecznie podajcie z wiśniami. Przygotujcie samodzielnie fużelinę, może być z mrożonych wiśni lub wykorzystajcie wiśniową konfiturę. Pasuje idealnie, przełamuje czekoladowość i dodaje orzeźwiającego, kwaśnego akcentu. Czekoladowe ciasto bez mąki to jedno z moich ulubionych i na blogu pojawiło się już w wersji z kremem z mascarpone i bananami, także z podduszonymi śliwkami z cynamonem. Koniecznie spróbujcie w podwójnie czekoladowej wersji!
bezmączne ciasto podwójnie czekoladowe

Podwójnie czekoladowe czekoladowe ciasto bez mąki - wskazówki

Podwójnie czekoladowe ciasto bez mąki jest całkiem proste do przygotowania. Zobaczcie kilka wskazówek, żeby wszystko poszło gładko i sprawnie.

Jakich składników użyć do przygotowania ciasta?

Jajka W rozmiarze M. Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Dokładnie rozdzielcie żółtka od białek, a białka dajcie do suchej i czystej miski. Najlepiej metalowej lub szklanej, plastikowa nie będzie najlepszym wyborem. Białka ubijamy na sztywno, więc każda kropelka wody w misce może sprawić, że białka się nie ubiją.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Wykorzystałam czekoladę o zawartości kakao 64%.

Cukier – Drobny, biały cukier, ale można wykorzystać także drobny cukier brązowy. Cukru jest spora ilość, ale on nadaje lepkiej, mocno wilgotnej konsystencji.

bezmączne ciasto podwójnie czekoladowe

Krem czekoladowy.

Dzień wcześniej trzeba przygotować śmietankę z czekoladą. Czekoladę trzeba dokładnie rozpuścić w śmietance. Dobrze schłodzona (najlepiej przez noc) masa zgęstnieje. Trzeba ją ubić z mascarpone.

Mascarpone do kremu powinno być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Czekolada – Gorzka o zawartości kakao min. 60%.

 

Owoce do ciasta.

Polecam przygotowanie frużeliny z wiśni. Wystarczy 200 gram mrożonych wiśni poddusić z łyżką soku z cytryny i 2 łyżkami cukru. Gdy wiśnie się zagotują i puszczą sok, odmierzyć 40-50 ml soku i przelać go do małej miseczki, rozmieszać z płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej. Mieszankę powoli wlewać do wiśni, mieszając aż całość ładnie zgęstnieje.

Do podwójnie czekoladowego ciasta będą pasować także owoce lata, takie jak truskawki, maliny, porzeczka czerwona i czarna.

Wiórki czekoladowe można zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw.

Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 30 minut wystarczy. Ciasto urośnie z równą górką  która delikatnie zapadnie się podczas studzenia ciasta. Powstanie idealne miejsce na krem.

Składniki na tortownicę 18 cm.

bezmączne ciasto podwójnie czekoladowe

Bezmączne ciasto podwójnie czekoladowe - przechowywanie

Ciasto przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą w lodówce. Czekoladowe ciasto może zostać w lodówce do 3 dni.

Warto wyciągnąć je 20 minut przed podaniem, ociepli się i będzie delikatniejsze.

bezmączne ciasto podwójnie czekoladowe

Smacznego!

bezmączne ciasto podwójnie czekoladowe

BEZMĄCZNIE CIASTO PODWÓJNIE CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowe ciasto bez dodatku mąki i z pysznym czekoladowym kremem.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 4 jajka M (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła
  • 160 g czekolady gorzkiej
  • 140 g cukru drobnego
  • szczypta soli

Składniki na krem czekoladowy

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 20 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 2 łyżki wiórków czekoladowych (do ozdoby; wiórki z 2 pasków czekolady gorzkiej)
  • 3-4 łyżki frużeliny lub konfitury wiśniowej (do podania)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra-dół), dno tortownicy wyłożyć papierem, a boki wysmarować masłem.
  • Czekoladę posiekać i wsypać do miseczki. W garnuszku rozpuścić masło, gorącym zalać czekoladę i po chwili wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia, powinna być w temp. pokojowej i pozostać płynna.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka dać do suchej, metalowej lub szklanej miski i odłożyć.
  • W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Zajmie to 2-3 minuty, cukier nie musi się całkiem rozpuścić. Masę odstawić dosłownie na chwilę, w tym czasie szybko ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawić je.
  • Do utartych żółtek powoli wlewać czekoladę, ciągle miksować na średnich obrotach. Gdy powstanie jednolita masa, skończyć miksować i szybko wmieszać dużą łyżkę piany z białek (szpatułką). Następnie bardzo delikatnie wmieszać resztę piany. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy.
  • Ciasto piec 30 minut, wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Dzień wcześniej (dzień przed pieczeniem ciasta) w garnuszku podgrzać śmietankę z cukrem prawie do wrzenia. Zmniejszyć ogień na najmniejszy. Dodać połamaną na kostki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
  • Śmietankę z czekoladą ostudzić i schować do lodówki na 12 godzin. Musi się dobrze schłodzić.
  • W misce chwilę zmiksować mascarpone, dodać schłodzoną czekoladę ze śmietanką i ubijać do powstania gęstego kremu. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Krem rozsmarować na cieście, posypać wiórkami i gotowe. Kawałki ciasta podawać z łyżką wiśniowej frużeliny.
Słowo kluczowe bez glutenu, ciasto, ciasto czekoladowe, czekolada gorzka, wiśnie

Zobacz także:

bezmączne ciasto czekoladowe z kremem i bananami 1a
bezmączne ciasto czekoladowe z kremem i bananami
ciasto potrójnie czekoladowe
ciasto potrójnie czekoladowe
czekoladowe ciasto z ciecierzycy
czekoladowe ciasto z ciecierzycy

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo