Bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
Dla tych, którzy omijają mąkę, ale chcą zjeść ciasto przepysznie czekoladowe, powstało bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi. Zamiast zwykłej mąki są tu mielone, upieczone wcześniej orzechy laskowe. Ciasto przypomina trochę brownie. Jest mocno czekoladowe i po wyrośnięciu opada tworząc delikatną skorupkę. W środku jest jednak delikatne i rozpływa się w ustach. Smakuje fantastycznie, podane z bitą śmietaną, wiórkami czekolady i posiekanymi orzechami laskowymi.
Bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi - wskazówki
Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
– Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.
Mielenie orzechów – Upieczone orzechy mielimy z cukrem pudrem, żeby zbyt szybko nie zrobiła się pasta orzechowa, a orzechy były drobno zmielone. Jeżeli macie gotowe, mielone orzechy, wtedy w miejsce cukru pudru można dać cukier brązowy i utrzeć go z żółtkami i resztą cukru.
Ciasta nie piec zbyt długo bo będzie za suche, 40-45 minut wystarczy.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Bezmączne ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi - przechowywanie
Ciasto przechowywać w pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Można też przechowywać je w lodówce. Warto wtedy przed podaniem wyjąć je 20 minut wcześniej. Ociepli się i będzie delikatniejsze.
Smacznego!
BEZMĄCZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI LASKOWYMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 4 jajka (w temp. pokojowej)
- 160 g czekolady gorzkiej
- 140 g masła
- 90 g cukru brązowego
- 50 g cukru pudru*
- 120 g orzechów laskowych pieczonych i bez skórki ( lub gotowych, mielonych orzechów)
- szczypta soli
- kakao do posypania (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- Białka oddzielić od żółtek i dać do osobnych misek, w których będą ubijane (białka najlepiej do metalowej).
- Masło roztopić w garnuszku z grubym dnem, czekoladę połamać i włożyć do miski. Zalać czekoladę ciepły masłem i po chwili wymieszać, aż powstanie gładki sos. Odstawić czekoladę do wystudzenia.
- Orzechy laskowe zmielić z cukrem pudrem i odłożyć.
- Żółtka utrzeć z brązowym cukrem (mikser,końcówki do ubijania) na puszystą, jasną masę.
- Do utartej masy wlewać powoli wystudzoną czekoladę, miksować na najniższych obrotach. Gdy składniki się połączą skończyć miksować i delikatnie, szpatułką wmieszać zmielone orzechy.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i partiami, szpatułką wmieszać do ciasta. Delikatnie, żeby piana bardzo nie opadła.
- Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i piec 40-45 minut. Urośnie i popęka delikatnie. Wyjąć i wystudzić. Po ostudzeniu posypać kakao.
2 komentarze
Rozumiem , ze żółtka utrzeć z cukrem brązowym? Bo chyba to pominęłam ale wyglada pysznie
Tak, z cukrem 🙂