Bajaderki czekoladowe
Popularne kuleczki z resztek ciast, wymieszane z bakaliami, kakao, alkoholem i innymi dodatkami. Ja wykorzystałam nieudane ciasto kakaowe, trochę za mało słodkie i nie do końca wyrośnięte. Do tego dodałam też oczywiście czekoladę, która sprawiła, że te bajaderki przypominają w smaku trufle i są trochę twardsze niż tradycyjne. Zajrzyjcie po przepis i kilka wskazówek, żeby zrobić te pyszne, czekoladowe bajaderki.
Bajaderki czekoladowe - wskazówki
Ciasto do bajaderek.
Użyłam ciasta mocno kakaowego z dodatkiem orzechów włoskich i tartych jabłek (niedużo i były wręcz niewyczuwalne w cieście), ale to sprawiło, że ciasto od początku było lekko wilgotne.
Do bajaderek czekoladowych polecam oczywiście ciasta czekoladowe, kakaowe (ale nie jest to konieczność). Biszkopty, biszkopty kakaowe, ciasta bez kremu, bez owoców (chyba, że są niewyczuwalne i są składnikiem samego ciasta jak np. ciasto z cukinią, bananowe czy dyniowe). Ciasta ucierane, babki, ciasteczka maślane itp.
Dodatki.
W przepisie podaje bakalie których użyłam, ale możecie je zamienić według swojego gustu.
Dowolne orzechy – laskowe (najlepiej wcześniej podpieczone i obrane ze skórek), włoskie, migdały, pistacje, ziemne itp.
Alkohol – Użyłam Amaretto, ale może to być też rum, whisky. Można też pominąć. Pamiętajcie jednak, aby dodać więcej mleka.
Suszone owoce – Rodzynki, morele, śliwki, żurawina itp.
Cukier – Jeżeli ciasto było słodkie można nie dodawać cukru lub dodać go mniej.
Do obtoczenia – kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzechy. Można też polać je czekoladą.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Masa wyszła zbyt rzadka? Można dodać więcej ciasta, pokruszone herbatniki lub biszkopty.
Masa wyszła zbyt gęsta? Można dodać więcej mleka lub alkoholu.
Przepis na ok. 15 średniej wielkości bajaderek.
Bajaderki czekoladowe - przechowywanie
Te słodkie kuleczki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce do 2-3 dni. Bajaderki z czekoladą można wyjąć z lodówki 10-15 minut przed podaniem. Wtedy trochę zmiękną i będą delikatniejsze.
Smacznego!
BAJADERKI CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI
- 750 g ciasta*
- 100 ml mleka
- 70 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g cukru pudru
- 60 ml Amaretto
- 100 g rodzynek
- 100 g orzechów włoskich
- kakao lub wiórki kokosowe do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE
- Rodzynki posiekać i włożyć do miseczki. Zalać Amaretto i odstawić, mieszając od czasu do czasu.
- Orzechy posiekać i odłożyć.
- Do garnuszka dać masło i wlać mleko, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się masła. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, po chwili wymieszać na gładką masę. Odstawić do wystudzenia.
- Ciasto zmielić w malakserze, zetrzeć na tarce lub pokruszyć. Wsypać cukier, orzechy, rodzynki z alkoholem i wymieszać. Wlać masę czekoladową i wymieszać do powstania dobrze formującej się masy.
- Z masy ulepić kulki wielkości jajka (lub mniejsze) i obtoczyć w kakao lub wiórkach kokosowych.