Babka migdałowa z białą czekoladą i żurawiną
Aromatyczna, miękka babka z mielonymi migdałami, białą czekoladą i żurawiną. Z dodatkiem skórki pomarańczy, która pachnie absolutnie fantastycznie. Babka polana gorzką czekoladą, posypana płatkami migdałów. Można ją upiec już dziś, na święta, w trakcie świąt… no trzeba ją upiec, bo w każdym wypadku sprawdzi się wyśmienicie.
Babka migdałowa z białą czekoladą i żurawiną - wskazówki
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Jeżeli czekolada się zwarzy – zarówno biała do ciasta, jak i gorzka do polewy – Należy zagotować wodę i dolać 2 łyżki wrzątku bardzo szybko mieszając masę. Jeżeli będzie zbyt gęsta (raczej w przypadku polewy) można dodać kolejną łyżkę wrzątku, pamiętając aby mieszać energicznie.
Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki pszennej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.
Najlepiej użyć migdałów bez skórek, czyli blanszowanych.
Skórka z pomarańczy – Dobrze, aby wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańczę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Przepis na formę do babki o średnicy 22 cm.
Babka migdałowa z białą czekoladą i żurawiną - przechowywanie
Babkę należy przechowywać w pojemniku lub zabezpieczoną folią spożywczą, w temperaturze pokojowej do 4 dni.
Smacznego!
BABKA MIGDAŁOWA Z ŻURAWINĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 120 g masła
- 150 g czekolady białej
- 4 jajka (duże)
- 130 g cukru drobnego
- 100 g mąki pszennej
- 150 g migdałów mielonych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g żurawiny suszonej
- skórka otarta z 2 pomarańczy
Polewa
- 70 ml śmietanki 36%
- 150 g czekolady gorzkiej
- garść płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę do babki nasmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką.
- W garnuszku roztopić masło i zdjąć z ognia. Dodać posiekaną białą czekoladę, wymieszać gdy się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.
- W misce wymieszać przesianą mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Odstawić na bok.
- Posiekać żurawinę i również odłożyć. Na talerzyk zetrzeć skórkę z pomarańczy.
- Przygotować dwie większe miski. Oddzielić żółtka od białek. Do jednej miski dać żółtka, do drugiej białka.
- Białka ubić na sztywną pianę i odstawić.
- Do żółtek wsypać cukier, ubijać całość mikserem do powstania jasnej, puszystej masy. Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę z masłem.
- Wsypać przygotowaną mąkę, migdały i proszek. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
- Dodać posiekaną żurawinę i skórkę pomarańczy, wymieszać szpatułką. Powoli, bardzo delikatnie wmieszać ubite białka.
- Równomiernie wylać ciasto do przygotowanej formy. Piec ok. 40 minut. Można po tym czasie sprawdzić przy pomocy patyczka czy babka jest upieczona.
- Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, zostawić w formie do lekkiego ostudzenia, ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć z formy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
- Przygotować polewę. W garnuszku podgrzać śmietankę kremówkę prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia. Wsypać posiekaną czekoladę i poczekać aż się rozpuści, wymieszać na gładki sos. Polać wystudzoną babkę i posypać migdałami.
Zobacz także:
CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ
Napisać o nich, że to ciasteczka z żurawiną i czekoladą to w sumie za mało. To są wypasione ciasteczka z żurawiną, czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową i cynamonem. Pełno smaku i zapachu w małym ciasteczku, są naprawdę pyszne. Będą idealne na święta.
CIASTECZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ
Pyszne, bezglutenowe ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną. Zaraz po upieczeniu są chrupkie z zewnątrz, w środku mokre, o lekko ciągnącej konsystencji. Po prostu rewelacyjne. Dałam do nich 60 gram żurawiny, ale spokojnie można dodać więcej jeżeli macie ochotę.
CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE CIASTO Z KREMEM CYNAMONOWYM
Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu. Pasuje idealnie w jesienne dni, wieczory pod kocem i poranki z gorącą kawą. Ale nie tylko! Wspaniałe na nadchodzącą zimę i święta.
1 komentarz
Piękne i wyborne ciasta. Na pewno skorzystam z przepisów.