Babeczki czekoladowe z masłem orzechowym i wiśniami

Babeczki czekoladowe z masłem orzechowym i wiśniami

Cudne babeczki czekoladowe, które wbrew pozorom robi się szybko i sprawnie. Nadziałam je frużeliną z wiśni, aby trochę przełamała słodycz babeczek. Idealnie pasuje do czekolady i kremu z masła orzechowego. To świetne połączenie smaków. Czekoladowe babeczki są mięciutkie, wilgotne i wypełnione kwaskowymi wiśniami. Nie musicie robić ich sami, bez problemu można zastąpić je konfiturą lub dżemem z wiśni. Będzie pasować też czarna porzeczka, maliny także. Krem orzechowy jest pyszny, ekspresowy do przygotowania, gęsty i treściwy. Tworzy idealne gniazdko do wypełnienia go czekoladową polewą. Pychoty.
babeczki czekoladowe z masłem orzechowym i wiśniami

Babeczki czekoladowe z masłem orzechowym i wiśniami

Czekoladowe babeczki.

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mąka – Pszenna mąka tortowa, ale można zamienić na orkiszową typ. 700.

Jogurt – Naturalny jogurt. Może być gęsty typu greckiego.

Masło – Opcjonalnie można zamienić masło na olej rzepakowy. 80 ml będzie ok.

– Babeczki są super łatwe do przygotowania. Wystarczy wymieszać mokre i suche składniki. W zależności od rozmiaru papilotek powinno wyjść 12-14 babeczek. Napełnijcie papilotki do ¾ wysokości, nie więcej ponieważ sporo rosną.

– Po ostudzeniu w babeczkach trzeba zrobić miejsce na nadzienie. Warto do tego użyć dużej tylki i  jej koniec wkręcić w babeczkę, następnie wyciągnąć. W środku tylki powinien zostać kawałek wierzchu. Należy go wyjąć, odłożyć na bok (zostawić, aby potem przykryć nadzienie; ale wydrążony miąższ można zjeść) i małą łyżeczką wydrążyć jeszcze trochę środka babeczki.

 

Frużelina wiśniowa.

W przepisie znajdziecie domową frużelinę z mrożonych wiśni. Jeśli nie macie ochoty jej przygotowywać, to jak najbardziej można użyć gotowej konfitury lub dżemu z wiśni, porzeczki lub malin.

 

Krem z masłem orzechowym.

Mascarpone – Powinno być zimne, prosto z lodówki.

Masło orzechowe – 100% pasty z orzechów arachidowych bez dodatków. Polecam gładkie masło orzechowe, aby kawałki orzechów nie zostały w tylce i krem był gładki.

Czekoladowa polewa.

Śmietanka – Dowolnie 30% lub 36%

Czekolada – Gorzka min 60% i mleczna. Sama mleczna będzie zbyt słodka, ale jeśli chcecie wykorzystać samą gorzką, dodajcie 50 gram.

Przepis na 12-14 babeczek.

przepis na czekoladowe babeczki nadziewane wiśniami

Babeczki czekoladowe z masłem orzechowym i wiśniami - przechowywanie

Czekoladowe babeczki najlepiej przechowywać zabezpieczone w pojemniku, w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 2-3 dni. W lodówce trochę twardnieją, więc przed podaniem warto wyjąć je na 15 minut aby nieco zmiękły i nabrały temperatury pokojowej.

Babeczki bez kremu i nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3 dni.

babeczki czekoladowe z masłem orzechowym i wiśniami

Smacznego!

Przepis na czekoladowe babeczki z masłem orzechowym i wiśniami:

babeczki czekoladowe z masłem orzechowym i wiśniami

BABECZKI CZEKOLADOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I WIŚNIAMI

Joanna | Chocololo
Pyszne babeczki czekoladowe nadziane wiśniami, ozdobione kremem orzechowym.
Przepis na 12-14 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 g mąki
  • 30 g kakao
  • 200 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
  • 80 g masła
  • 160 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na frużelinę wiśniową

  • 250 g wiśni mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (lekko czubata)

Składniki na krem z masłem orzechowym

  • 250 g mascarpone (zimne; z lodówki)
  • 120 g masła orzechowego
  • 60 g cukru pudru

Składniki na polewę czekoladową

  • 70 ml śmietanki 30-36%
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady mlecznej

Dodatkowo

  • 1 łyżka orzechów ziemnych (posiekanych)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  • Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia (powinno pozostać płynne).
  • Do większej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać jajka, jogurt, cukier i masło. Do masy przesiać suche składniki, wymieszać i napełnić ciastem papilotki do ¾ wysokości.
  • Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Przygotowanie nadzienia z wiśni i nadziewanie babeczek

  • Do garnuszka dać wiśnie, cukier i sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż wiśnie puszczą dużo soku.
  • Odlać 2 łyżki soku do kieliszka/miseczki i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • Gdy wiśnie będą miękkie i rozpadające się (sok nie musi być zredukowany), rozmieszać jeszcze raz sok ze skrobią i walać mieszając do gorących wiśni. Mieszając gotować na małym ogniu jeszcze ok. 30 sekund.
  • Odłożyć frużelinę do ostudzenia.
  • Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć trochę miąższu ze środka. Powinien postać dołek (średnica ok. 1,5 cm), sięgający do połowy babeczki. Przy wydrążaniu należy pamiętać, żeby zostawić wierzch (skórkę z wierzchu) aby przykryć wypełniony dołek.
  • Każdy wydrążony dołek wypełnić frużeliną wiśniową i przykryć pozostałym ciastem.

Przygotowanie kremu orzechowego

  • W misce wymieszać dokładnie mascarpone z cukrem (łyżką lub łopatką), następnie wmieszać masło orzechowe.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić babeczki. Krem wyciskać na babeczki tworząc gniazdko z miejscem w środku. Babeczki schować do lodówki na czas przygotowania polewy.

Przygotowanie polewy czekoladowej

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, następnie zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć do ostudzenia.
  • Czekoladową polewę przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nią gniazdka kremu.
  • Babeczki posypać posiekanymi orzechami.
Słowo kluczowe babeczki, babeczki czekoladowe, babeczki z kremem, krem orzechowy, masło orzechowe, wiśnie

Zobacz także:

babeczki czekoladowe z kremem krówkowym
babeczki czekoladowe z kremem krówkowym
babeczki brownie z kremem kajmakowo-orzechowym i popcornem
babeczki brownie z kremem kajmakowo-orzechowym i popcornem
babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem
babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x