Babeczki czekoladowe z masłem orzechowym i wiśniami
Cudne babeczki czekoladowe, które wbrew pozorom robi się szybko i sprawnie. Nadziałam je frużeliną z wiśni, aby trochę przełamała słodycz babeczek. Idealnie pasuje do czekolady i kremu z masła orzechowego. To świetne połączenie smaków. Czekoladowe babeczki są mięciutkie, wilgotne i wypełnione kwaskowymi wiśniami. Nie musicie robić ich sami, bez problemu można zastąpić je konfiturą lub dżemem z wiśni. Będzie pasować też czarna porzeczka, maliny także. Krem orzechowy jest pyszny, ekspresowy do przygotowania, gęsty i treściwy. Tworzy idealne gniazdko do wypełnienia go czekoladową polewą. Pychoty.

Babeczki czekoladowe z masłem orzechowym i wiśniami
Czekoladowe babeczki.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mąka – Pszenna mąka tortowa, ale można zamienić na orkiszową typ. 700.
Jogurt – Naturalny jogurt. Może być gęsty typu greckiego.
Masło – Opcjonalnie można zamienić masło na olej rzepakowy. 80 ml będzie ok.
– Babeczki są super łatwe do przygotowania. Wystarczy wymieszać mokre i suche składniki. W zależności od rozmiaru papilotek powinno wyjść 12-14 babeczek. Napełnijcie papilotki do ¾ wysokości, nie więcej ponieważ sporo rosną.
– Po ostudzeniu w babeczkach trzeba zrobić miejsce na nadzienie. Warto do tego użyć dużej tylki i jej koniec wkręcić w babeczkę, następnie wyciągnąć. W środku tylki powinien zostać kawałek wierzchu. Należy go wyjąć, odłożyć na bok (zostawić, aby potem przykryć nadzienie; ale wydrążony miąższ można zjeść) i małą łyżeczką wydrążyć jeszcze trochę środka babeczki.
Frużelina wiśniowa.
W przepisie znajdziecie domową frużelinę z mrożonych wiśni. Jeśli nie macie ochoty jej przygotowywać, to jak najbardziej można użyć gotowej konfitury lub dżemu z wiśni, porzeczki lub malin.
Krem z masłem orzechowym.
Mascarpone – Powinno być zimne, prosto z lodówki.
Masło orzechowe – 100% pasty z orzechów arachidowych bez dodatków. Polecam gładkie masło orzechowe, aby kawałki orzechów nie zostały w tylce i krem był gładki.
Czekoladowa polewa.
Śmietanka – Dowolnie 30% lub 36%
Czekolada – Gorzka min 60% i mleczna. Sama mleczna będzie zbyt słodka, ale jeśli chcecie wykorzystać samą gorzką, dodajcie 50 gram.
Przepis na 12-14 babeczek.

Babeczki czekoladowe z masłem orzechowym i wiśniami - przechowywanie
Czekoladowe babeczki najlepiej przechowywać zabezpieczone w pojemniku, w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 2-3 dni. W lodówce trochę twardnieją, więc przed podaniem warto wyjąć je na 15 minut aby nieco zmiękły i nabrały temperatury pokojowej.
Babeczki bez kremu i nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3 dni.

Smacznego!
Przepis na czekoladowe babeczki z masłem orzechowym i wiśniami:

BABECZKI CZEKOLADOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I WIŚNIAMI
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na babeczki
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 180 g mąki
- 30 g kakao
- 200 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
- 80 g masła
- 160 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Składniki na frużelinę wiśniową
- 250 g wiśni mrożonych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (lekko czubata)
Składniki na krem z masłem orzechowym
- 250 g mascarpone (zimne; z lodówki)
- 120 g masła orzechowego
- 60 g cukru pudru
Składniki na polewę czekoladową
- 70 ml śmietanki 30-36%
- 30 g czekolady gorzkiej
- 30 g czekolady mlecznej
Dodatkowo
- 1 łyżka orzechów ziemnych (posiekanych)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie babeczek
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
- Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia (powinno pozostać płynne).
- Do większej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać i odłożyć.
- W misce wymieszać jajka, jogurt, cukier i masło. Do masy przesiać suche składniki, wymieszać i napełnić ciastem papilotki do ¾ wysokości.
- Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Przygotowanie nadzienia z wiśni i nadziewanie babeczek
- Do garnuszka dać wiśnie, cukier i sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż wiśnie puszczą dużo soku.
- Odlać 2 łyżki soku do kieliszka/miseczki i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Gdy wiśnie będą miękkie i rozpadające się (sok nie musi być zredukowany), rozmieszać jeszcze raz sok ze skrobią i walać mieszając do gorących wiśni. Mieszając gotować na małym ogniu jeszcze ok. 30 sekund.
- Odłożyć frużelinę do ostudzenia.
- Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć trochę miąższu ze środka. Powinien postać dołek (średnica ok. 1,5 cm), sięgający do połowy babeczki. Przy wydrążaniu należy pamiętać, żeby zostawić wierzch (skórkę z wierzchu) aby przykryć wypełniony dołek.
- Każdy wydrążony dołek wypełnić frużeliną wiśniową i przykryć pozostałym ciastem.
Przygotowanie kremu orzechowego
- W misce wymieszać dokładnie mascarpone z cukrem (łyżką lub łopatką), następnie wmieszać masło orzechowe.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić babeczki. Krem wyciskać na babeczki tworząc gniazdko z miejscem w środku. Babeczki schować do lodówki na czas przygotowania polewy.
Przygotowanie polewy czekoladowej
- Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, następnie zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć do ostudzenia.
- Czekoladową polewę przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nią gniazdka kremu.
- Babeczki posypać posiekanymi orzechami.