Cofnij
babeczki czekoladowe z masłem orzechowym i wiśniami

BABECZKI CZEKOLADOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I WIŚNIAMI

Joanna | Chocololo
Pyszne babeczki czekoladowe nadziane wiśniami, ozdobione kremem orzechowym.
Przepis na 12-14 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 g mąki
  • 30 g kakao
  • 200 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
  • 80 g masła
  • 160 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na frużelinę wiśniową

  • 250 g wiśni mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (lekko czubata)

Składniki na krem z masłem orzechowym

  • 250 g mascarpone (zimne; z lodówki)
  • 120 g masła orzechowego
  • 60 g cukru pudru

Składniki na polewę czekoladową

  • 70 ml śmietanki 30-36%
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady mlecznej

Dodatkowo

  • 1 łyżka orzechów ziemnych (posiekanych)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  • Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia (powinno pozostać płynne).
  • Do większej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać jajka, jogurt, cukier i masło. Do masy przesiać suche składniki, wymieszać i napełnić ciastem papilotki do ¾ wysokości.
  • Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Przygotowanie nadzienia z wiśni i nadziewanie babeczek

  • Do garnuszka dać wiśnie, cukier i sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż wiśnie puszczą dużo soku.
  • Odlać 2 łyżki soku do kieliszka/miseczki i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • Gdy wiśnie będą miękkie i rozpadające się (sok nie musi być zredukowany), rozmieszać jeszcze raz sok ze skrobią i walać mieszając do gorących wiśni. Mieszając gotować na małym ogniu jeszcze ok. 30 sekund.
  • Odłożyć frużelinę do ostudzenia.
  • Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć trochę miąższu ze środka. Powinien postać dołek (średnica ok. 1,5 cm), sięgający do połowy babeczki. Przy wydrążaniu należy pamiętać, żeby zostawić wierzch (skórkę z wierzchu) aby przykryć wypełniony dołek.
  • Każdy wydrążony dołek wypełnić frużeliną wiśniową i przykryć pozostałym ciastem.

Przygotowanie kremu orzechowego

  • W misce wymieszać dokładnie mascarpone z cukrem (łyżką lub łopatką), następnie wmieszać masło orzechowe.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić babeczki. Krem wyciskać na babeczki tworząc gniazdko z miejscem w środku. Babeczki schować do lodówki na czas przygotowania polewy.

Przygotowanie polewy czekoladowej

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, następnie zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć do ostudzenia.
  • Czekoladową polewę przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nią gniazdka kremu.
  • Babeczki posypać posiekanymi orzechami.
Słowo kluczowe babeczki, babeczki czekoladowe, babeczki z kremem, krem orzechowy, masło orzechowe, wiśnie