Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia (powinno pozostać płynne).
Do większej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać i odłożyć.
W misce wymieszać jajka, jogurt, cukier i masło. Do masy przesiać suche składniki, wymieszać i napełnić ciastem papilotki do ¾ wysokości.
Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Przygotowanie nadzienia z wiśni i nadziewanie babeczek
Do garnuszka dać wiśnie, cukier i sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż wiśnie puszczą dużo soku.
Odlać 2 łyżki soku do kieliszka/miseczki i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Gdy wiśnie będą miękkie i rozpadające się (sok nie musi być zredukowany), rozmieszać jeszcze raz sok ze skrobią i walać mieszając do gorących wiśni. Mieszając gotować na małym ogniu jeszcze ok. 30 sekund.
Odłożyć frużelinę do ostudzenia.
Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć trochę miąższu ze środka. Powinien postać dołek (średnica ok. 1,5 cm), sięgający do połowy babeczki. Przy wydrążaniu należy pamiętać, żeby zostawić wierzch (skórkę z wierzchu) aby przykryć wypełniony dołek.
Każdy wydrążony dołek wypełnić frużeliną wiśniową i przykryć pozostałym ciastem.
Przygotowanie kremu orzechowego
W misce wymieszać dokładnie mascarpone z cukrem (łyżką lub łopatką), następnie wmieszać masło orzechowe.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić babeczki. Krem wyciskać na babeczki tworząc gniazdko z miejscem w środku. Babeczki schować do lodówki na czas przygotowania polewy.
Przygotowanie polewy czekoladowej
Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, następnie zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć do ostudzenia.
Czekoladową polewę przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nią gniazdka kremu.
Babeczki posypać posiekanymi orzechami.
Słowo kluczowe babeczki, babeczki czekoladowe, babeczki z kremem, krem orzechowy, masło orzechowe, wiśnie