Babeczki czekoladowe z kremem kokosowym
Delikatne babeczki czekoladowe z kremem kokosowym. Ciasto na babeczki jest proste do przygotowania, ładnie rośnie i jest mięciutkie. Krem to połączenie śmietanki kremówki i mascarpone z dodatkiem wiórków kokosowych. Upieczone i wystudzone babeczki, zanim udekorujemy je kremem, zanurzamy w czekoladzie rozpuszczonej w śmietance. A już pokryte kremem babeczki, obsypujemy obficie kokosowymi wiórkami. Pyszności.
Babeczki czekoladowe z kremem kokosowym - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Cukier brązowy – Jeśli nie posiadacie brązowego cukru można użyć białego, ale polecam brązowy ze względu na jego lekko karmelowy smak.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Olej kokosowy – Najlepiej użyć oleju z pierwszego tłoczenia na zimno. Ma on kokosowy smak i nada polewie delikatnie kokosowy aromat. Jeśli nie macie oleju kokosowego to można go pominąć i nie zastępować innym. Zróbcie polewę ze śmietanki z czekoladą.
Jeśli Wasze upieczone babeczki nie będą bardzo wystające ponad papilotkę, zamiast zanurzać wierzch w czekoladzie – po prostu polejcie je.
Ciasto na babeczki będzie dość rzadkie, nie mieszajcie go za długo, tylko do połączenia składników.
Babeczki pieczemy w 180 stopniach C, większa temperatura może spowodować, że babeczki szybko zetną się na wierzchu, a płynny środek zacznie wypływać tworząc „wulkany”. Jeśli macie podejrzenie, że Wasz piekarnik za mocno grzeje, lepiej upiec babeczki w 175 stopniach C.
Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.
Przepis na 12-14 babeczek.
Babeczki czekoladowe z kremem kokosowym - przechowywanie
Przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku, żeby krem nie nabrał niechcianych zapachów z lodówki. Spożyć do 2-3 dni. Przed podaniem wyjąć z lodówki na ok. 15-20 minut. Babeczki zmiękną i krem się delikatnie ociepli.
Same babeczki (bez kremu) można przechowywać w pojemniku w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
BABECZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM KOKOSOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na babeczki
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 180 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 60 g masła
- 240 ml mleka
- 160 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Składniki na krem kokosowy
- 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 120 g mascarpone (dobrze schłodzone)
- 30 g wiórków kokosowych
- 20 g cukru pudru
Polewa czekoladowa
- 70 g czekolady gorzkiej
- 90 ml śmietanki 36%
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Dodatkowo
- wiórki kokosowe do posypania
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie babeczek
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
- W miseczce wymieszać mleko i przesiane kakao, przelać do garnuszka i dodać masło. Podgrzewać na małym ogniu do roztopienia masła, zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
- Do większej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać cukier i wymieszać.
- Do miski wbić jajka, dodać wystudzone mleko z kakao i masłem, wymieszać (trzepaczką/rózgą kuchenną). Wsypać mieszankę mąki i delikatnie wymieszać składniki (trzepaczką lub szpatułką). Nie mieszać długo, tylko do połączenia składników.
- Ciasto przelać (będzie dość płynne) do przygotowanych papilotek do ¾ wysokości. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Przygotowanie polewy
- Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i łyżeczkę oleju kokosowego. Wymieszać, powstanie gładki sos. Zdjąć go z ognia.
- Wierzch babeczek zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do wystudzenia.
- Kiedy czekolada lekko zastygnie (można też włożyć babeczki na 10 minut do lodówki) przygotować krem.
Przygotowanie kremu
- W misce zmiksować krótko (dosłownie kilka sekund, do połączenia) mascarpone i przesiany cukier puder. Wlać śmietankę i miksować (mikser; końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu (1-2 minuty).
- Do kremu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wmieszać je szpatułką. Krem przenieść do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i udekorować babeczki. Całe babeczki obsypać obficie wiórkami kokosowymi.