Babeczki czekoladowe z kremem kokosowym

Babeczki czekoladowe z kremem kokosowym

Delikatne babeczki czekoladowe z kremem kokosowym. Ciasto na babeczki jest proste do przygotowania, ładnie rośnie i jest mięciutkie. Krem to połączenie śmietanki kremówki i mascarpone z dodatkiem wiórków kokosowych. Upieczone i wystudzone babeczki, zanim udekorujemy je kremem, zanurzamy w czekoladzie rozpuszczonej w śmietance. A już pokryte kremem babeczki, obsypujemy obficie kokosowymi wiórkami. Pyszności.
babeczki czekoladowe z kremem kokosowym

Babeczki czekoladowe z kremem kokosowym - wskazówki

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Cukier brązowy – Jeśli nie posiadacie brązowego cukru można użyć białego, ale polecam brązowy ze względu na jego lekko karmelowy smak.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Olej kokosowy – Najlepiej użyć oleju z pierwszego tłoczenia na zimno. Ma on kokosowy smak i nada polewie delikatnie kokosowy aromat. Jeśli nie macie oleju kokosowego to można go pominąć i nie zastępować innym. Zróbcie polewę ze śmietanki z czekoladą.

Jeśli Wasze upieczone babeczki nie będą bardzo wystające ponad papilotkę, zamiast zanurzać wierzch w czekoladzie – po prostu polejcie je.

Ciasto na babeczki będzie dość rzadkie, nie mieszajcie go za długo, tylko do połączenia składników.

Babeczki pieczemy w 180 stopniach C, większa temperatura może spowodować, że babeczki szybko zetną się na wierzchu, a płynny środek zacznie wypływać tworząc „wulkany”. Jeśli macie podejrzenie, że Wasz piekarnik za mocno grzeje, lepiej upiec babeczki w 175 stopniach C.

Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.

Przepis na 12-14 babeczek.

  

babeczki czekoladowe z kremem kokosowym

Babeczki czekoladowe z kremem kokosowym - przechowywanie

Przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku, żeby krem nie nabrał niechcianych zapachów z lodówki. Spożyć do 2-3 dni. Przed podaniem wyjąć z lodówki na ok. 15-20 minut. Babeczki zmiękną i krem się delikatnie ociepli.

Same babeczki (bez kremu) można przechowywać w pojemniku w temperaturze pokojowej.

babeczki czekoladowe z kremem kokosowym

Smacznego!

babeczki czekoladowe z kremem kokosowym

BABECZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM KOKOSOWYM

Joanna | chocololo.pl
Delikatne babeczki czekoladowe z kremem kokosowym.
Przepis na 12-14 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 60 g masła
  • 240 ml mleka
  • 160 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Składniki na krem kokosowy

  • 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 120 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 20 g cukru pudru

Polewa czekoladowa

  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 90 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Dodatkowo

  • wiórki kokosowe do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  • W miseczce wymieszać mleko i przesiane kakao, przelać do garnuszka i dodać masło. Podgrzewać na małym ogniu do roztopienia masła, zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.
  • Do większej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać cukier i wymieszać.
  • Do miski wbić jajka, dodać wystudzone mleko z kakao i masłem, wymieszać (trzepaczką/rózgą kuchenną). Wsypać mieszankę mąki i delikatnie wymieszać składniki (trzepaczką lub szpatułką). Nie mieszać długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przelać (będzie dość płynne) do przygotowanych papilotek do ¾ wysokości. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i łyżeczkę oleju kokosowego. Wymieszać, powstanie gładki sos. Zdjąć go z ognia.
  • Wierzch babeczek zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do wystudzenia.
  • Kiedy czekolada lekko zastygnie (można też włożyć babeczki na 10 minut do lodówki) przygotować krem.

Przygotowanie kremu

  • W misce zmiksować krótko (dosłownie kilka sekund, do połączenia) mascarpone i przesiany cukier puder. Wlać śmietankę i miksować (mikser; końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu (1-2 minuty).
  • Do kremu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wmieszać je szpatułką. Krem przenieść do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i udekorować babeczki. Całe babeczki obsypać obficie wiórkami kokosowymi.

Zobacz także:

babeczki Ferrero Rocher
babeczki Ferrero Rocher
czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe
czekoladowe muffinki bananowo-kokosowe

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo