2,4K
Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki)
Intensywnie czekoladowe babeczki, które przygotowane są bez dodatku mąki. Inspirowałam się bezmącznym ciastem czekoladowym, które pojawiło się już na blogu w kilku wariantach. Uwielbiam je. Teraz pora na bezmączne babeczki. Upieczone opadają i dodatkowo trzeba je delikatnie docisnąć np. małym kieliszkiem lub głębszą łyżeczką (jak na zdjęciach poniżej). W powstałe wgłębienie wlewamy sos kawowy z białą czekoladą, a na wierzch wędruje spora łyżka bitej śmietany i odrobina kakao. Babeczki skradną Wasze serca, są delikatne, cudownie czekoladowo-kawowe. Trudno poprzestać na jednej.
Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki) - wskazówki
Jajka – powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%
Babeczek nie piec zbyt długo bo będą za suche, 18-20 minut wystarczy. Babeczki urosną z górką, która zapadnie się podczas studzenia.
Kawa – mocna kawa instant. Do przepisu potrzeba 1,5 łyżeczki kawy (3 gramy).
Śmietanka i mascarpone do kremu powinny być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.
Przepis na 10-11 babeczek.
Babeczki czekoladowe cappuccino (bez mąki) - przechowywanie
Przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku, w lodówce, do 2-3 dni.
Babeczki bez sosu i kremu mogą pozostać w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
CZEKOLADOWE BABECZKI CAPPUCCINO (BEZ MĄKI)
Joanna | chocololo.plIntensywnie czekoladowe babeczki, które przygotowane są bez dodatku mąki. Z sosem kawowym i kremem śmietankowym z mascarpone.Przepis na 10-11 babeczek.
SKŁADNIKI
Składniki na babeczki
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 90 g masła
- 120 g czekolady gorzkiej
- 90 g cukru brązowego
- szczypta soli
Składniki na polewę kawową
- 100 ml śmietanki 36%
- 75 g czekolady białej
- 1½ łyżeczki kawy instant (3 gramy)
Składniki na krem
- 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 40 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 7 g cukru pudru
Dodatkowo
- kakao do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie babeczek
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
- Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z ognia. Czekoladę posiekać i wsypać do masła, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wystudzenia.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do suchej, metalowej lub szklanej miski i odłożyć.
- Żółtka utrzeć z cukrem (mikser; końcówki do ubijania) na jasną i puszystą masę. Odłożyć na chwilę.
- W tym czasie ubić biała ze szczyptą soli na gęstą pianę (pamiętając żeby miska była czysta i sucha, tak samo końcówki miksera). Odłożyć.
- Do utartych żółtek powoli wlewać ostudzoną czekoladę, ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Gdy składniki się połączą skończyć miksować.
- Delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać do masy białka.
- Papilotki wypełnić ciastem do ¾ wysokości. Piec 18-20 minut. Wyjąć i zostawić w formie do ostudzenia. Babeczki opadną.
Przygotowanie polewy i kremu
- Śmietankę wlać do garnuszka, wsypać kawę i podgrzać prawie do wrzenia, mieszając aby kawa dobrze się rozpuściła. Zdjąć gorącą śmietankę z ognia i dodać połamaną na kostki białą czekoladę, wymieszać do powstania gładkiego sosu. Odłożyć go do ostudzenia (ma pozostać płynny i lekko zgęstnieć).
- Babeczki wyjąć z formy i położyć na talerzu. Przy pomocy małego kieliszka lub głębszej łyżki lekko dociskać ich wierzch, by powstało wgłębienie na sos kawowy.
- Sos kawowy wlać we wgłębienia babeczek i schłodzić je ok. 20-30 minut w lodówce.
- Po tym czasie ubić (mikser; końcówki do ubijania) w misce mascarpone, śmietankę i cukier puder na puszysty, gęsty krem.
- Krem nakładać łyżką na babeczki, na końcu posypać je odrobiną kakao.
2 komentarze
Przepiekne i ten kremik kawowy pycha. Czy mogę użyć foremek silikonowych, z nich zapewne łatwiej wydostanie babeczki♥️
Dziękuję:) Może Pani, ale od papierowych papilotek też ładnie odchodzą. Pozdrawiam!