939                                  
                                        
                                        
              
                            
                                            
 Świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy
Aksamitny budyń czekoladowo-piernikowy to będzie świąteczny hit. Deser jest przepyszny, sam budyń jest idealnie gęsty, czekoladowy z dodatkiem przyprawy piernikowej i cynamonu. Podany z pierniczkami i bitą śmietaną… Rewelacja. Do ozdoby wykorzystałam cukrowe, biało-czerwone laski. Pokruszone wyglądają super świątecznie. Nie zabrakło odrobiny czekoladowych wiórków. Można go jeść na ciepło i na zimno. Bardzo smaczny deser!
 Świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy - wskazówki
Deser jest bardzo prosty do przygotowania. Zrobicie go ekspresowo.
Czekolada – Gorzka czekolada o zawartości kakao 80%.
Pierniczki – Mogą być z lukrem lub bez.
Trzeba energicznie mieszać budyń podczas wlewania mieszanki mleka, mąki ziemniaczanej i żółtek. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aby powoli sobie gęstniał. Dzięki temu będzie gładki i aksamitny.
Śmietanka – Dobrze schłodzona tłusta śmietanka 36%.
Mascapone – Dobrze schłodzone mascarpone. Można je pominąć i po prostu ubić śmietankę. Z mascarpone jest bardziej gęsta i stabilna.
Przepis na 4 małe porcje.
 Świąteczny budyń czekoladowo-piernikowy - przechowywanie
Budyń jemy od razu lub po całkowitym wystygnięciu. Można zostawić go w lodówce, w pucharku i zabezpieczony folią spożywczą. Będzie dobry do 2 dni.
 
 Smacznego!

ŚWIĄTECZNY BUDYŃ CZEKOLADOWO-PIERNIKOWY
Joanna | chocololo.plAksamitny budyń czekoladowy z przyprawą piernikową, pierniczkami i bitą śmietaną.Przepis na 4 porcje.
      SKŁADNIKI
Składniki na budyń
- 400 ml mleka
 - 100 ml śmietanki 36%
 - 2 żółtka
 - 30 g mąki ziemniaczanej
 - 15 g kakao
 - 50 g czekolady gorzkiej
 - 40 g cukru
 - ½ łyżeczki przyprawy piernikowej
 - ½ łyżeczki cynamonu
 
Dodatkowo
- 100-120 g pierników
 - 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
 - 15 g cukru pudru
 - 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego; opcjonalnie)
 - wiórki czekoladowe do dekoracji
 
PRZYGOTOWANIE
- Pierniczki pokroić i ułożyć na dnie 4 pucharków.
 - 250 ml mleka dokładnie wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Odłożyć. Czekoladę posiekać, również odłożyć.
 - 150 ml mleka i 100 ml śmietanki zagotować z przyprawą i cynamonem. Zdjąć z ognia, wsypać kakao i cukier, wymieszać dokładnie. Postawić znów na małym ogniu i wsypać posiekaną czekoladę. Mieszać do roztopienia czekolady.
 - Mleko z żółtkami i skrobią wymieszać jeszcze raz i powoli wlewać do czekoladowej części. Cały czas energicznie mieszać. Gaz ustawić na mały/średni i podgrzewać całość, ciągle energicznie mieszając, aż zgęstnieje i budyń będzie aksamitny.
 - Budyń nalać po równo do przygotowanych pucharków. Zostawić do lekkiego ostudzenia.
 - W misce ubić schłodzoną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem na puszysty, gęsty krem. Wyłożyć go na budyń. Posypać wiórkami czekolady.
 
Słowo kluczowe biała czekolada, bita śmietana, budyń, cynamon, pierniczki