Proste ciasto czekoladowe
Na blogu znajdziecie wiele ciast czekoladowych, prostych i szybkich do przygotowania, ale to jest chyba bezkonkurencyjnie najprostsze. A to dlatego, że składników nie trzeba ważyć, wszystko odmierzamy szklanką o pojemności 250 gram, a jeśli macie w domu specjalne miarki, pójdzie ekspresowo. W dodatku nie trzeba nic ubijać i ucierać. To proste ciasto czekoladowe jest mięciutkie, wilgotne i sprężyste. Bardzo smaczne. Polałam je dodatkowo czekoladą rozpuszczoną w śmietance i posypałam wiórkami czekoladowymi. Rewelacja.
Proste ciasto czekoladowe - wskazówki
Ciasto jest naprawdę proste do przygotowania, należy pamiętać żeby jajka i śmietana były w temperaturze pokojowej.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 18%, w kubeczku. Powinna być w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć ten proces można włożyć kubeczek do miski z ciepłą wodą na ok. 15 minut. Zamieszać od czasu do czasu i wymienić wodę jakby ostygła.
Kawa – Można użyć świeżo parzonej kawy lub zalać wrzątkiem instant (1 łyżeczkę płaską/saszetkę).
Do przepisu potrzeba 50 ml kawy. To jest mała filiżanka do espresso lub kieliszek.Kawa ma być ostudzona.
W tym przepisie nie ważymy składników, odmierzamy je za pomocą szklanki. Szklanka ma 250 ml.
Składników np. mąki nie uklepujemy w szklance. Trzeba nasypać składnik do szklanki, następnie górkę wyrównać np. nożem.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Proste ciasto czekoladowe - przechowywanie
W temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku lub formie (w której było pieczone) zabezpieczone folią spożywczą. Będzie dobre przez 3-4 dni.
Smacznego!
PROSTE CIASTO CZEKOLADOWE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 1 szklanka mąki pszennej
- ⅓ szklanki kakao
- ⅔ szklanki cukru
- ½ szklanki kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- ⅓ szklanki oleju
- 1 filiżanka mocnej kawy (50 ml, filiżanka do espresso/ kieliszek)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Składniki na polewę
- 70 g czekolady gorzkiej (ok.⅔ tabliczki)
- 80 ml śmietanki 36% (⅓ szklanki )
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- W misce wymieszać dokładnie mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Odłożyć.
- Do drugiej miski wbić jajka, wsypać cukier, wlać śmietanę i olej, wymieszać do połączenia składników. Następnie wlać kawę i energicznie wymieszać.
- Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać dokładnie. Mieszać do dokładnego połączenia składników, ale nie dłużej.
- Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Piec 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Przygotowanie polewy
- Czekoladę posiekać, włożyć ją do miseczki. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia i wlać ją do czekolady. Wymieszać do powstania gęstej polewy.
- Odłożyć polewę na chwilę żeby lekko zgęstniała, następnie polać nią ciasto.
8 komentarzy
Ciasto bardzo dobre, mocno czekoladowe. Jest mały błąd w składnikach polewy. 80ml śmietanki to ok 1/3 szklanki a nie 2/3. Pozdrawiam. Anna
Tak! Już poprawiam, miała być 1/3 szklanki 🙂 Dziękuję! Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂
Witam, mogę dać jogurt naturalny zamiast śmietany ?
Jasne! Najlepiej wybrać dość gęsty 🙂
Dzień dobry,
a jaki rodzaj śmietanki do polewy? 36%?
Dzień dobry, tak 36% już dopisuję 🙂
Czy można ciasto przełożyć kremem? Nie rozpadnie się przy przekrojeniu?
Nie powinno się rozpaść, ale polecam krem gęsty i stabilny 🙂