Muffinki z czekoladą i malinami

Muffinki z czekoladą i malinami

Nie ma jak pachnące, jeszcze odrobinę ciepłe muffinki. Miękkie, delikatne i złociste. Muffinki z czekoladą i malinami są przepyszne, w dodatku bardzo proste do przygotowania. Możecie zrobić je na śniadanie lub na podwieczorek. Pięknie pachną wanilią, a ich słodycz przełamują kwaśne maliny. Czekoladowe groszki w tym zestawieniu pasują więc idealnie.
muffinki z czekoladą i malinami

Muffinki z czekoladą i malinami - wskazówki

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej. Jeśli nie macie maślanki, można ją zamienić na jogurt naturalny o rzadszej konsystencji.

Czekolada – Do tego przepisu użyłam czekoladowych groszków z gorzkiej czekolady. Możecie użyć dowolnej czekolady, takiej jaką lubicie. Gorzka, mleczna, nawet biała.

Maliny – Jeśli zdarzą  Wam się maliny w większym rozmiarze, przekrójcie je na pół i delikatnie wmieszajcie do ciasta.

Pieczenie muffinek.

Papilotki napełniamy do ¾ wysokości i pieczemy do suchego patyczka. Z podanych składników wychodzi 12 sztuk średniej wielkości muffinek. Muffinki z czekoladą i malinami piekłam w aluminiowych foremkach jednorazowych (widać je na zdjęciach). W takich foremkach muffinki są odrobinę większe. W standardowej foremce na muffinki może wyjść ich 1-2 więcej.

Przepis na 12-14 muffinek.

muffinki z czekoladą i malinami

Muffinki z czekoladą i malinami - przechowywanie

Muffinki przechowywać w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Będą dobre przez 2 dni, chociaż najlepsze są zaraz po upieczeniu

muffinki z czekoladą i malinami

Smacznego!

muffinki z czekoladą i malinami

MUFFINKI Z CZEKOLADĄ I MALINAMI

Joanna | chocololo.pl
Miękkie, delikatne i złociste muffinki z czekoladą i malinami.
Przepis na 12-14 muffinek.

SKŁADNIKI
  

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 120 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 200 g malin
  • 120 g czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek i sodę. Odłożyć.
  • Maliny umyć i osuszyć. Czekoladę pokroić na drobne kawałki i odłożyć.
  • W garnuszku roztopić masło i odstawić do ostudzenia.
  • W większej misce wymieszać dokładnie jajka, maślankę, cukier i cukier waniliowy. Wlać ostudzone masło i wymieszać.
  • Do mokrych składników przesiać mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Następnie szpatułką wmieszać czekoladę, a na końcu delikatnie maliny.
  • Ciastem napełnić papilotki do ¾ wysokości. Piec 25-30 minut, do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i przenieść muffinki na kratkę do studzenia.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, maliny, maślanka, muffinki

Zobacz także:

babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem
babeczki czekoladowe z malinowym nadzieniem
muffinki z czekoladą i kruszonką
muffinki z czekoladą i kruszonką
Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem
Nadziewane babeczki z truskawkami i kremem

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x