Muffinki z czekoladą i malinami
Nie ma jak pachnące, jeszcze odrobinę ciepłe muffinki. Miękkie, delikatne i złociste. Muffinki z czekoladą i malinami są przepyszne, w dodatku bardzo proste do przygotowania. Możecie zrobić je na śniadanie lub na podwieczorek. Pięknie pachną wanilią, a ich słodycz przełamują kwaśne maliny. Czekoladowe groszki w tym zestawieniu pasują więc idealnie.
Muffinki z czekoladą i malinami - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Maślanka – Powinna być w temperaturze pokojowej. Jeśli nie macie maślanki, można ją zamienić na jogurt naturalny o rzadszej konsystencji.
Czekolada – Do tego przepisu użyłam czekoladowych groszków z gorzkiej czekolady. Możecie użyć dowolnej czekolady, takiej jaką lubicie. Gorzka, mleczna, nawet biała.
Maliny – Jeśli zdarzą Wam się maliny w większym rozmiarze, przekrójcie je na pół i delikatnie wmieszajcie do ciasta.
Pieczenie muffinek.
Papilotki napełniamy do ¾ wysokości i pieczemy do suchego patyczka. Z podanych składników wychodzi 12 sztuk średniej wielkości muffinek. Muffinki z czekoladą i malinami piekłam w aluminiowych foremkach jednorazowych (widać je na zdjęciach). W takich foremkach muffinki są odrobinę większe. W standardowej foremce na muffinki może wyjść ich 1-2 więcej.
Przepis na 12-14 muffinek.
Muffinki z czekoladą i malinami - przechowywanie
Muffinki przechowywać w szczelnym pojemniku lub zabezpieczone folią spożywczą, w temperaturze pokojowej. Będą dobre przez 2 dni, chociaż najlepsze są zaraz po upieczeniu
Smacznego!
MUFFINKI Z CZEKOLADĄ I MALINAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 200 ml maślanki (w temp. pokojowej)
- 100 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 120 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 200 g malin
- 120 g czekolady
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
- W misce wymieszać mąkę, proszek i sodę. Odłożyć.
- Maliny umyć i osuszyć. Czekoladę pokroić na drobne kawałki i odłożyć.
- W garnuszku roztopić masło i odstawić do ostudzenia.
- W większej misce wymieszać dokładnie jajka, maślankę, cukier i cukier waniliowy. Wlać ostudzone masło i wymieszać.
- Do mokrych składników przesiać mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Następnie szpatułką wmieszać czekoladę, a na końcu delikatnie maliny.
- Ciastem napełnić papilotki do ¾ wysokości. Piec 25-30 minut, do suchego patyczka.
- Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i przenieść muffinki na kratkę do studzenia.