Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać mąkę, proszek i sodę. Odłożyć.
Maliny umyć i osuszyć. Czekoladę pokroić na drobne kawałki i odłożyć.
W garnuszku roztopić masło i odstawić do ostudzenia.
W większej misce wymieszać dokładnie jajka, maślankę, cukier i cukier waniliowy. Wlać ostudzone masło i wymieszać.
Do mokrych składników przesiać mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Następnie szpatułką wmieszać czekoladę, a na końcu delikatnie maliny.
Ciastem napełnić papilotki do ¾ wysokości. Piec 25-30 minut, do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i przenieść muffinki na kratkę do studzenia.