Ciasteczka brownie z truskawkami

Ciasteczka brownie z truskawkami

Delikatne, intensywnie czekoladowe ciasteczka brownie z truskawkami. Truskawki wycięte w serduszka sprawiają, że ciasteczka wyglądają uroczo. Są słodkie, mają pięknie popękaną skórkę. Środek ciastek jest bardzo miękki delikatny, a dzięki truskawce dodatkowo kremowo-mazisty. Kilka ciasteczek posypałam białą czekoladą i polecam także w tej kombinacji. Dodatkową zaletą jest czas przygotowania, a ponieważ są niewielkie to stygną również szybko.
ciasteczka brownie z truskawkami

Ciasteczka brownie z truskawkami - wskazówki

Niewielkie ciasteczka brownie zrobicie szybko, a do ich przygotowania potrzeba zaledwie 6 składników. Jeśli jednak będziecie mieć wątpliwości, zajrzyjcie do poniższych wskazówek. Mogą okazać się pomocne.

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%.

Czekoladę siekamy i zalewamy ją ciepłym masłem. Powinna się rozpuścić, ale jeśli pozostaną małe kawałeczki czekolady, trzeba miseczkę z masłem i czekoladą położyć na niewielki garnek wypełniony wodą. Dokładnie tak jakbyśmy roztapiali czekoladę w kąpieli wodnej. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, tylko do całkowitego roztopienia czekolady.

Cukier Do tego przepisu użyłam białego, drobnego cukru. Jeśli macie ochotę można użyć brązowego lub wymieszać biały i brązowy pół na pół.

Truskawki – Zaledwie 3-4 truskawki są potrzebne do ciasteczek brownie. Truskawki puszczą trochę wody. Z ciekawości użyłam truskawek z dwóch różnych warzywniaków. Jedna puścił sporo wody, a druga mniej i ładnie zasuszyła się na wierzchu. Jeśli chodzi o smak nie miało to wpływu.

Pieczenie ciasteczek.

Ciasteczka pieczemy krótko, 8-9 minut powinno wystarczyć. Jeśli robicie większe, powinny być pieczone dłużej.

Do nakładania ciasta używałam gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml. To niewielki rozmiar. Na blogu znajdziecie przepisy na ciastka brownie z gałkownicy o pojemności 50 ml. Te są jednak bardziej delikatne i płaskie, mają także mniej mąki. Myślę, że mniejsze są zgrabniejsze.

Zaraz po upieczeniu ciastka są naprawdę miękkie i trzeba poczekać kilka minut, aby lekko stwardniały. Dopiero po tym czasie trzeba delikatnie przełożyć je na kratkę do studzenia. Powinny dobrze ostygnąć przed jedzeniem, ale nie wiem, czy można wytrzymać i nie zjeść chociaż jednego.

Przepis na 12 ciasteczek.

ciasteczka brownie z truskawkami

Ciasteczka brownie z truskawkami - przechowywanie

Najlepiej przechowywać je w lodówce w szczelnym pojemniku. Zaraz po upieczeniu mogą pozostać przez kilka godzin w temperaturze pokojowej, ale ze względu na truskawki, warto je schować do lodówki. Ciasteczka brownie z truskawkami będą dobre do 2 dni.

Jeśli upieczecie ciasteczka bez truskawek, wtedy mogą pozostać w temperaturze pokojowej 2-3 dni, a w lodówce nawet tydzień.

ciasteczka brownie z truskawkami

Smacznego!

ciasteczka brownie z truskawkami

CIASTECZKA BROWNIE Z TRUSKAWKAMI

Joanna | chocololo.pl
Delikatne, intensywnie czekoladowe ciasteczka brownie z truskawkami.
Przepis na 12 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru
  • 40 g masła
  • 25 g mąki pszennej
  • 4 truskawki

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra-dół), blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę posiekać i włożyć do miseczki. Masło rozpuścić w garnuszku i gorącym zalać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia czekolady i odłożyć do ostudzenia.
  • Truskawki umyć i osuszyć. Usunąć szypułki. Pokroić truskawki w plasterki (ok. 3 mm grubości) i czubkiem nożyka uciąć niewielki trójkąt na górze każdego plastra, aby powstało serduszko. Odłożyć przygotowane truskawki.
  • W misce ubić (mikser; końcówki do ubijania) jajko z cukrem na puszystą, jasną masę. Zajmie to ok. 4 minuty.
  • Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli, ciągle miksując, wlewać wystudzoną czekoladę z masłem. Skończyć miksować gdy tylko składniki się połączą.
  • Do masy przesiać mąkę i wymieszać krótko rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników.
  • Na przygotowaną blachę wykładać niewielkie porcje ciasta w odstępach. Można łyżką. Na każdym ciastku ułożyć plasterek truskawki.
  • Ciasteczka piec 8-9 minut. Wyjąć z piekarnika i po kilku minutach, gdy trochę stwardnieją (zaraz po upieczeniu będą miękkie) przełożyć jena kratkę i zostawić, powinny dobrze wystygnąć.
Słowo kluczowe brownie, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, czekolada, truskawki

Zobacz także:

migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
migdałowe brownie z truskawkami i amaretto
ciastka brownie z kremem kokosowym
ciastka brownie z kremem kokosowym

Masz ochotę na więcej brownie?

“Brownie idealne” to ekstremalnie czekoladowy e-book, w którym znajdziesz aż 30 wyjątkowych przepisów na jedno z najbardziej czekoladowych ciast na świecie. Są tu cenne porady i wskazówki, dzięki którym brownie, które upieczesz, będzie idealne. Nie zabrakło też kilku interesujących eksperymentów i ciekawostek.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

2 komentarze

Ela 21 czerwca 2023 - 17:53

Góra dół czy termoobieg?

Reply
Joanna | Chocololo 21 czerwca 2023 - 17:56

Góra-dół 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo