Drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą

Drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą

Pomiędzy intensywnie czekoladowymi słodkościami jest czas, kiedy przychodzi ochota na coś trochę innego. Drożdżówki chodziły za mną od dawna, w ogóle ciasto drożdżowe to moja miłość. Taka wielka bułka z kruszoną i serem to marzenie, ale jakbym nie dodała czekolady zwariowałabym chyba. I dzięki temu powstały te wspaniałe drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą. Miękkie, puchate, pachnące i z kruszonką na wierzchu. Zrobiłam 6 sporych sztuk i polecam bułki właśnie tych rozmiarów, ale jeśli macie ochotę na mniejsze to jak najbardziej można zrobić mniejsze. Piękny zapach w całym domu gwarantowany.
drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą

Drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą - wskazówki

Ciasto.

Najlepiej wyrobić ciasto mikserem ze specjalnymi końcówkami (hakami) do wyrabiania ciasta. Można też wyrobić je ręcznie, choć zajmie to więcej czasu. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i z łatwością odchodzić od dłoni.

Jajka  Nie jest to konieczne, ale warto żeby jajko było w temperaturze pokojowej. Można włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Masło – Powinno być miękkie, bardzo miękkie, tak żeby łatwo wmieszało się do ciasta.

Masa serowa.

Biała czekolada – Rozpuszczona w kąpieli wodnej i ostudzona do temperatury pokojowej.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej.

Żółtko – W temperaturze pokojowej.

Twarogu nie blendować ani nie miksować z resztą składników (tak jak np. do niektórych serników), ponieważ może zrobić się zbyt rzadki aby napełnić nim bułeczki. Całość trzeba wymieszać szpatułką.

Kruszonka.

Masło do kruszonki Powinno być zimne, prosto z lodówki.

Przepis na 6 sporych drożdżówek.

drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą

Drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą - przechowywanie

Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale można schować je do pojemnika lub zabezpieczyć folią spożywczą i przechowywać 1 max 2 dni w temperaturze pokojowej.

drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą

Smacznego!

drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą

DROŻDZÓWKI Z SEREM, MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Wspaniałe drożdżówki z serem, malinami i białą czekoladą. Miękkie, puchate, pachnące i z kruszonką na wierzchu.
Przepis na 6 sporych drożdżówek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 60 g masła (miękkiego)
  • 7 g suszonych drożdży
  • 180 ml mleka (letniego)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 30 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)

Składniki na masę serową

  • 200 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 1 żółtko (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady białej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • ok. 100 g malin (3-4 maliny ba bułkę)

Składniki na kruszonkę

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g masła (zimnego)
  • 25 g cukru pudru

Dodatkowo

  • jajko i łyżka mleka rozbełtana do posmarowania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier i cukier waniliowy, wbić jajko i zacząć miksować (mikser; końcówki haki), wlewając letnie mleko.
  • Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5 minut, aż powstanie jednolite, miękkie i elastyczne ciasto.
  • Uformować ciasto w kulę i włożyć do miski lekko podsypanej mąką. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
  • Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 6 równych części i uformować z nich równe kulki. Ułożyć je w odstępach na przygotowanej blaszce, przykryć ściereczką i odstawić na 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotować kruszonkę, masę serową i rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

Przygotowanie kruszonki

  • Do miski wsypać mąkę, cukier puder i dodać pokrojone w kostkę, zimne masło. Rozcierać palcami składniki do powstania kruszonki. Schować ją do lodówki.

Przygotowanie masy serowej

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Ma pozostać płynna.
  • W misce wymieszać ser z żółtkiem i ekstraktem waniliowym. Powoli, mieszając dość energicznie, wlewać ostudzoną czekoladę.

Przygotowanie bułeczek

  • Gdy bułeczki ponownie urosną, mocno docisnąć w każdą dno szklanki (można wcześniej oprószyć dno mąką). Wgłębienie powinno być dość głębokie.
  • W każde wgłębienie dać masę serową i powciskać maliny.
  • Boki ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać całe bułki kruszonką.
  • Drożdżówki piec ok. 25 minut, aż będą pięknie rumiane.

Zobacz także:

rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą
rogaliki krucho drożdżowe z czekoladą
zawijane bułeczki z nutellą
zawijane bułeczki z nutellą
bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym 8
bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

6 komentarzy

Basia 19 maja 2023 - 20:22

Super przepis. Chciałam zapytać, czy mogę zamiast malin dać mrożone wiśnie.

Reply
Joanna | Chocololo 19 maja 2023 - 20:26

Dziękuję! Można, ale nie dużo, żeby nie puściły zbyt wiele wody 🙂

Reply
Beata 10 czerwca 2023 - 14:34

Ile g drozdzy świeżych zamiast suszonych?

Reply
Joanna | Chocololo 10 czerwca 2023 - 15:10

25 gram 🙂

Reply
Sylwia 5 października 2023 - 13:18

Czy można roztopić masło i wlać przestudzonego?

Reply
Joanna | Chocololo 5 października 2023 - 19:28

Można 🙂

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo