Czekoladowe babeczki z kajamakiem i kremem
Mięciutkie i delikatne babeczki czekoladowe z kajmakiem i kremem ze śmietanki i mascarpone. Ozdobione czekoladowymi jajeczkami, ponieważ przygotowałam je z myślą o nadchodzących świętach, ale na pewno będę je robić też na inne okazje. Babeczki są proste do przygotowania, nadziane masą kajmakową i oblane odrobiną czekolady. Na wierzchu krem, który trochę przypomina gniazdko. Do dekoracji wspomniane jajka i suszone kwiaty Gomfreny.
Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem - wskazówki
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mleko – W temperaturze pokojowej, może być zwykłe 2%, ale nada się też roślinne np. migdałowe lub ryżowe.
Kawa – 1 łyżeczka kawy instant, bez dodatków typu 2w1.
Ciasto na czekoladowe babeczki będzie dość rzadkie, nie mieszajcie go za długo, tylko do połączenia składników.
Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.
Przepis na 12-14 babeczek.
Czekoladowe babeczki z kajmakiem i kremem - przechowywanie
Przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku, żeby krem nie nabrał niechcianych zapachów z lodówki. Spożyć do 2-3 dni. Przed podaniem wyjąć z lodówki na ok. 15-20 minut. Babeczki zmiękną i krem się delikatnie ociepli.
Same babeczki (bez kremu) można przechowywać w pojemniku w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
CZEKOLADOWE BABECZKI Z KAJMAKIEM I KREMEM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na babeczki
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 180 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 80 ml oleju
- 240 ml mleka
- 1 łyżeczka kawy
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Nadzienie
- 12-14 łyżeczek masy kajmakowej
Polewa
- 60 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka oleju
Składniki na krem
- 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 10 g cukru pudru
- jajeczka do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie babeczek
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
- Mleko podgrzać aby było letnie i rozpuścić w nim kawę. Zostawić do ostudzenia.
- Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i sodą. Odłożyć.
- Do miski wbić jajka, wsypać cukier, wlać olej i mleko. Wymieszać dokładnie. Przesiać suche składniki do mokrych składników i wymieszać krótko, tylko do połączenia.
- Ciasto przelać (będzie dość płynne) do przygotowanych papilotek do ¾ wysokości. Piec ok. 20-25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Nadziewanie babeczek
- Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć odrobinę miąższu ze środka. Powinien postać wąski dołek (średnica ok. 1,5 cm), sięgający do połowy babeczki. Przy wydrążaniu należy pamiętać, żeby zostawić wierzch (skórkę z wierzchu) aby przykryć wypełniony dołek.
- Każdy wydrążony dołek wypełnić kajmakiem i przykryć pozostałym ciastem.
Przygotowanie polewy
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z olejem i wymieszać. Babeczki polać czekoladą (rozsmarować ją dokładnie na całym wierzchu babeczek) i schować je na chwilę do lodówki, aby polewa zastygła.
Przygotowanie kremu
- W misce zmiksować krótko (dosłownie kilka sekund, do połączenia) mascarpone i przesiany cukier puder. Wlać śmietankę i miksować (mikser; końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu (1-2 minuty).
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjna tylką i ozdobić babeczki.
2 komentarze
Czy do kremu nie można dodać żelatyny lub fix?
Myślę że nie ma potrzeby dodawać żelatyny lub fixu, krem jest z mascarpone i jest całkiem gęsty i stabilny. Chyba, że chce go Pani jeszcze bardziej usztywnić, to można spróbować 🙂