Torcik brownie z kremem piernikowym
Pyszny, świąteczny (i nie tylko) torcik z dużą ilością czekolady i piernikową nutą. Spód to ciasto brownie z orzechami włoskimi, słodkie i mięsiste. Na wierzchu krem czekoladowo-piernikowy, aromatyczny i puszysty. Torcik ozdobiony wiórkami gorzkiej czekolady i piernikami w czekoladzie. Dla świątecznego klimatu posypany cukrowymi śnieżynkami.
Torcik brownie z kremem piernikowym - wskazówki
Przepis jest naprawdę prosty, jednak przygotowanie torciku zajmuje trochę czasu. To dlatego, że śmietanka z roztopioną czekoladą muszą schłodzić się w lodówce przez 12 godzin.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Czekolada do ciasta – Gorzka, najlepiej między 60-80%.
Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.
Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minut. Zgęstnieje, stanie się puszysty i stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.
Pieczenie – Spód pieczemy ok. 35 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Sprawdzając ciasto patyczkiem należy pamiętać, że patyczek nie będzie całkowicie suchy, gdyż samo ciasto jest wilgotne. Może więc na nim zostać odrobina wilgotnego, ale upieczonego ciasta. Nie może być na patyczku ciasta surowego.
– Wiórki czekoladowe można zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw.
Przepis na tortownicę 20 cm.
Torcik brownie z kremem piernikowym - przechowywanie
Można go przechowywać w pojemniku, na talerzu albo w tortownicy, zabezpieczony folią przed wyschnięciem lub nabraniem innych zapachów. Należy trzymać go w lodówce i spożyć do 2-3 dni. Samo ciasto brownie – bez kremu, można przechowywać w temperaturze pokojowej do 4 dni.
Smacznego!
TORCIK BROWNIE Z KREMEM PIERNIKOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód brownie
- 100 g masła
- 180 g czekolady gorzkiej
- 2 jajka
- 10 g kakao
- 70 g mąki pszennej
- 120 g cukru brązowego (drobnego)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g orzechów włoskich
Składniki na krem
- 250 g mascarpone
- 270 ml śmietanki 36%
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Na wierzch
- kilka pierniczków w czekoladzie
- 40 g czekolady gorzkiej (na wiórki)
PRZYGOTOWANIE
Przygotować spód brownie
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki.
- W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
- Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
- Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i dodać na koniec posiekane orzechy włoskie.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać i piec ok. 35 minut, lub do suchego patyczka. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto zostawić do ostudzenia w formie.
Przygotować krem
- Śmietankę kremówkę wlać do garnuszka i podgrzać, aż będzie prawie wrząca. Dodać połamaną czekoladę mleczną i gorzką. Wsypać przyprawę do piernika.
- Mieszać całość na na małym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Następnie włożyć do lodówki na 12 godzin.
- Do dużej miski przełożyć schłodzone mascarpone i czekoladę ze śmietanką i przyprawą. Miksować (końcówki do ubijania) 1-2 minuty, do powstania, gęstego, puszystego kremu.
Przygotowanie torciku
- Spód brownie przełożyć np. na talerz, paterę. Wyłożyć na niego przygotowany krem i rozsmarować.
- Wierzch posypać wiórkami i ozdobić pierniczkami.
- Przed podaniem schłodzić jeszcze 2 godziny.
Zobacz także:
TORT CZEKOLADOWO-BANANOWY Z KREMEM ORZECHOWYM
Słodki i pyszny tort czekoladowo-bananowy to połączenie czekoladowego ciasta bananowego i kremu z masła orzechowego i mascarpone. Do tego plasterki banana pomiędzy warstwami. Po prostu rewelacja.
BROWNIE BOUNTY
Kolejny przepis na brownie, dziś w wersji kokosowej. Brownie Bounty to mocno czekoladowy spód, o zbitej, nieco gliniastej i mazistej konsystencji z warstwą słodkiego kokosa. Jest obłędnie pyszne i słodkie, nic dziwnego bo w przepisie jest aż 450 gram czekolady. Warto zapomnieć o kaloriach i zjeść chociaż kawałeczek.
ŚLIWKI W CZEKOLADZIE PIERNIKOWE
Jeżeli lubicie śliwki w czekoladzie, to musicie wypróbować ten przepis. Zazwyczaj śliwki zostawia się na jakiś czas w alkoholu np. rumie, następnie polewa czekoladą. Przedstawiam Wam przepis zupełnie inny. Śliwki otulone kremem piernikowym z Nutelli, polane gorzką czekoladą. To jest dopiero wypas!