Sernik dyniowy z Oreo

przez Joanna | Chocololo
sernik dyniowy z oreo 1

Sernik dyniowy z Oreo

Gładki i kremowy sernik z  dodatkiem dyni i białej czekolady, na spodzie z ciasteczek Oreo. Na wierzchu duża ilość kremu ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch posypany pokruszonymi ciasteczkami Oreo.  Masa serowa jest idealna i delikatna, nie jest wyczuwalna dynia, która nadaje piękny kolor i wzbogaca konsystencję. Krem jest lekki i puszysty. Wspaniałe połączenie. Sernik jest boski.
sernik dyniowy z oreo a

Sernik dyniowy z Oreo - wskazówki

Wszystkie składniki na masę serową, poza czekoladą można połączyć blenderem. Miksować niezbyt długo, aby masa się bardzo nie napowietrzyła. Dopiero potem wlać delikatnie czekoladę. Masa będzie delikatniejsza, bardziej kremowa.

W trakcie pieczenia sernik trochę urośnie, opadnie po wystudzeniu. Sernik może pęknąć podczas pieczenia, ale to nic, na wierzchu jest bardzo dużo kremu, który to zakryje.

Przed nakładaniem warstwy kremu, sernik trzeba schłodzić w lodówce min. 6 godzin, a najlepiej przez noc.

Masa serowa – Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i śmietankę należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Dynia – W tym przepisie użyłam dyni piżmowej, ale nada się też hokkaido. Dobrze zrobić puree z dyni samodzielnie, wystarczy ją upiec i zmielić. Na 180 gram puree (tyle ile jest w przepisie) potrzeba ok. 300 gram surowej, obranej dyni. Trzeba pokroić ją w plastry grubości 2 cm i piec ok. 30 min, sprawdzając od czasu do czasu czy jest miękka i czy się nie przypiekła. Po lekkim ostudzeniu, zmielić dynię na puree z malakserze lub blenderem.

Krem – Śmietanka 36% i serek mascarpone  muszą być dobrze schłodzone, najlepiej przez noc w lodówce.

Kremu nie należy  ubijać zbyt długo, bo może się wtedy zwarzyć. Dobrze ubijać go na małych obrotach, gdy lekko zgęstnieje wrzucić na chwilę wyższe. Krem powinien zgęstnieć, zrobić się puszysty i zostawiać widoczne ślady po ubijaniu. Powinien być też lekko sztywny i zostawać na końcówkach miksera, nie spływając z nich. Gdy tylko osiągniemy taką konsystencję, kończymy ubijać.

Przepis na tortownicę 20 cm.

sernik dyniowy z oreo 1aa

Sernik dyniowy z Oreo - przechowywanie

Sernik należy przechowywać w lodówce, spożyć do 2 dni od wyłożenia na niego warstwy kremu. Sernik bez kremu może poleżeć w lodówce do 3 dni. Dobrze przechowywać go w pojemniku aby nie przeszedł innymi zapachami, lub można pozostawić go w tortownicy i zabezpieczyć folią spożywczą.

sernik dyniowy z oreo
Smacznego!
sernik dyniowy z oreo 1

SERNIK DYNIOWY Z OREO

Joanna | chocololo.pl
Gładki i kremowy sernik z  dodatkiem dyni i białej czekolady, na spodzie z ciasteczek Oreo. Na wierzchu duża ilość kremu ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch posypany pokruszonymi ciasteczkami Oreo.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 170 g ciasteczek Oreo
  • 40 g masła

Składniki na masę serową

  • 180 g puree z dyni
  • 400 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 200 g białej czekolady
  • 2 jajka
  • 50 g cukru pudru

Składniki na krem

  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • kilka ciasteczek Oreo do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Masło roztopić w garnuszku. Ciasteczka połamać i zmielić w malakserze lub blenderem.
  • Do pokruszonych ciastek wlać jeszcze ciepłe masło, wymieszać dobrze. Całość powinna przypominać mokry piasek.
  • Dno tortownicy wyłożyć papierem. Boki zostawić, nie natłuszczać ani nie wykładać papierem. Wysypać na dno tortownicy ciasteczka z masłem i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
  • Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • Do miski dać puree z dyni, twaróg, cukier, jajka i śmietankę kremówkę. Zmiksować całość na jednolitą, gładką masę.
  • Miksując na wolnych obrotach, wlewać stopniowo wystudzoną czekoladę. Przygotowaną masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
  • Piec 70 minut, aż środek będzie ścięty, ale sprężysty. Wyjąć z piekarnika i po wystudzeniu schłodzić w lodówce min. 6 godzin.

Przygotowanie kremu

  • W dużej misce umieścić śmietankę, mascaprone i cukier puder. Miksować ok. 2 minuty, aż krem zgęstnieje i będzie puszysty.
  • Nałożyć krem na schłodzony sernik. Włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać pokruszonymi ciasteczkami Oreo.

Zobacz także:

sernik z białą czekoladą i jabłkam 1aa

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I JABŁKAMI

Pyszny sernik z białą czekoladą i jabłkami Trzeba mu zarezerwować trochę czasu, ale opłaca się. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i użyciu serka mascarpone jest bardzo delikatny. Lekko podprażone jabłka wymieszane z sosem krówkowym pasują tu idealnie. No i cynamon! Musi być cynamon.

najlepsze muffiny dyniowe z czekoladą 1

MUFFINY DYNIOWE Z CZEKOLADĄ

Rozpoczęła się jesień, a co za tym idzie sezon na dynie. Muffiny dyniowe z czekoladą są wspaniałym pomysłem na jej wykorzystanie. Mięciutkie i puszyste, można jeść jeszcze ciepłe. W tym przepisie wykorzystałam dynię Hokkaido, po upieczeniu i zblendowaniu na puree jest gęsta i mączna, idealna do muffinek. Z podanych składników wychodzi 10 muffinek średniej wielkości.

bezglutenowe ciasteczka dyniowe z czekolada 1

BEZGLUTENOWE CIASTECZKA DYNIOWE Z CZEKOLADĄ

Jesienne i aromatyczne, bezglutenowe ciasteczka dyniowe z czekoladą. Są miękkie i puszyste, pachnące cynamonem. No i ten piękny pomarańczowy kolor, który poprawi humor nawet w najpochmurniejszy dzień.

Obserwuj Chocololo:

You may also like

Zostaw komentarz

Recipe Rating




Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo