Sernik z pierniczkami i musem czekoladowym
Mam nadzieję, że sernik z pierniczkami i musem czekoladowym Was zachwyci, bo jest naprawdę wyjątkowy. Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, na czekoladowo-piernikowym spodzie. Masa serowa z białą czekoladą i skórką pomarańczy jest przepyszna i delikatna. To na niej rozsmarowane są gęste powidła śliwkowe, na których układamy pierniczki. A to jeszcze nie koniec, bo na wierzchu znajduje się gęsty, wręcz truflowy mus czekoladowy. Bardzo udane, świąteczne połączenie. Zniknie ze stołu ekspresowo.
Sernik z pierniczkami i musem czekoladowym - wskazówki
Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.
Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina i jest delikatny.
Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.
Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia.
Masa serowa.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Pomarańcze – Dobrze wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańczę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Składniki na masę serową można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Mus czekoladowy.
Czekolada – gorzka 60-70% i mleczna dobrej jakości.
Śmietankę 36% należy dobrze schłodzić przed ubijaniem, najlepiej zostawić ją na noc w lodówce.
Łączenie czekolady z ubitą śmietaną – Do czekolady najlepiej wmieszać najpierw sporą łyżkę ubitej śmietany. Energicznie i szybko, żeby czekolada stała się luźniejsza, nie obawiamy się, że śmietana opadnie. Po chwili wmieszać kolejną, także szybko i energicznie.
Gdy się połączą i masa będzie już luźniejsza/rzadsza, wtedy dodać ją do reszty ubitej śmietany i już bardzo delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać ze sobą składniki. Uważać żeby piana nie opadła i nie było smug.
Pierniczki – Mogą być w czekoladzie lub bez.
Przepis na tortownicę 20 cm.
Sernik z pierniczkami i musem czekoladowym - przechowywanie
Sernik przechowywać w pojemniku lub w tortownicy, zabezpieczony folią spożywczą. W lodówce. Najlepiej spożyć do 3 dni.
Smacznego!
SERNIK Z PIERNICZKAMI I MUSEM CZEKOLADOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 100 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 20 g kakao
- 60 g masła (zimnego)
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 250 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 200 g czekolady białej
- 30 g cukru pudru
- skórka otarta z dużej pomarańczy
Składniki na mus czekoladowy
- 330 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 150 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 10 g kakao
- 15 g cukru pudru
Dodatkowo
- kilka pierniczków
- 4 łyżki powideł śliwkowych
Do dekoracji
- 1 łyżka kakao
- kilka pierniczków
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie sernika
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
- Do miski wsypać mąkę, kakao, przyprawę i cukier puder. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieść składniki, aż powstanie lepka kruszonka.
- Kruszonkę wysypać na dno tortownicy, dokładnie wylepić spód. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut.
- W tym czasie przygotować masę serową. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
- W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, skórkę pomarańczową, jajka, cukier puder i mascarpone. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
- Z piekarnika wyjąć spód i na gorący wylać masę serową.
- Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 stopni C.
- Nastawić cały czajnik wody. Formę z sernikiem włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
- Piec sernik ok. 70-80 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
- Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić 2-3 godziny w lodówce.
Przygotowanie musu czekoladowego
- Na serniku rozsmarować powidła śliwkowe, ułożyć pierniczki.
- Czekolady połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia.
- Śmietanę wlać do miski, przesiać do niej cukier puder i kakao. Ubić na gęsty, puszysty krem. Sporą łyżkę ubitej śmietany wmieszać energicznie do czekolady, następnie wmieszać tak samo kolejna łyżkę.
- Rozmieszaną czekoladę dać do reszty śmietany z kakao i delikatnie, ale dość szybko wmieszać ją do masy szpatułką. Mus czekoladowy wyłożyć równomiernie na pierniczki. Rozsmarować.
- Sernik schłodzić w lodówce przez min 6 godzin, najlepiej przez noc. Następnie posypać kakao i ozdobić pierniczkami.