Roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia)
Bardzo prosta i ekspresowa do przygotowania (nie licząc czasu chłodzenia) roladka kokosowo-czekoladowa, którą zrobicie bez pieczenia. Kiedyś był to całkiem popularny przepis i być może pamiętacie ten niezwykle słodki deser. Jeśli roladkę widzicie pierwszy raz – warto ją przygotować. Składa się z herbatnikowej, plastycznej masy kakaowej, wypełnionej kremem maślanym z wiórkami kokosowymi. Ja nie mogłam sobie odmówić i polałam ją jeszcze odrobiną czekolady z olejem kokosowym. Dodatkowy smak czekolady zawsze jest mile widziany.
Roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia) - wskazówki
Herbatniki – Zwykłe maślane herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Z herbatników powinna powstać plastyczna masa, którą trzeba rozwałkować na prostokąt ok. 28×25 cm. Można to zrobić na papierze do pieczenia i położyć papier na cieście do rozwałkowania. Ale przyznam, że mi było łatwiej z folią spożywczą (przezroczystą). Na niej najlepiej wylepić prostokąt, następnie znów przykryć folią spożywczą i wtedy rozwałkować, żeby wyrównać prostokąt i bardziej go ‘ubić’.
Masło do kremu maślanego powinno być miękkie.
Do kremu kokosowego można dodać 1 łyżkę Malibu. Najlepiej dodać ją pod koniec ucierania masła z cukrem, przed wmieszaniem wiórków.
Czekolada – Gorzka między 60-80%.
Roladka kokosowo-czekoladowa (bez pieczenia) - przechowywanie
Roladkę przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku lub zawiniętą w folię spożywczą. Będzie dobra do 4-5 dni. Roladkę po pokrojeniu warto zostawić na 15 minut, ociepli się i będzie delikatniejsza.
Smacznego!
ROLADKA KOKOSOWO-CZEKOLADOWA (BEZ PIECZENIA)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 250 g herbatników
- 35 g masła
- 100 ml mleka
- 30 g kakao
- 30 g cukru drobnego
składniki na masę kokosową
- 100 g masła (miękkiego)
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g cukru pudru
składniki na polewę
- 30 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- wiórki kokosowe (do dekoracji)
PRZYGOTOWANIE
- Herbatniki zmielić na drobne okruszki i wrzucić do miski.
- W garnuszku podgrzać razem mleko, masło, cukier i kakao. Mieszać aż cukier się rozpuści i powstanie gładka, błyszcząca masa.
- Gorący płyn wlać do herbatników i wymieszać dokładnie do powstania plastycznej masy. Jeszcze lekko ciepłą wyłożyć na papier do pieczenia/folię spożywczą. Wylepić prostokąt i przykryć folią/papierem. Rozwałkować, aby ciasto bardziej się zbiło i było równe.
- Przygotowanie kremu kokosowego. W misce utrzeć masło z cukrem pudrem do powstania jasnej i puszystej masy (zamie to ok. 5 minut), wsypać wiórki kokosowe i wmieszać je delikatnie szpatułką.
- Krem kokosowy wyłożyć na rozwałkowaną masę herbatnikową i rozsmarować. Zwinąć w roladkę (wzdłuż dłuższego boku) i owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny, najlepiej całą noc.
- Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i włożyć do miseczki, dodać olej kokosowy i rozpuścić całość w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia i odstawić na chwilę by przestygła. Polewą posmarować (można pędzelkiem) schłodzoną roladkę, posypać wiórkami.
- Roladkę schować do lodówki, będzie gotowa gdy polewa stwardnieje.