Czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym

Czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym

Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu. Pasuje idealnie w jesienne dni, wieczory pod kocem i poranki z gorącą kawą. Ale nie tylko! Wspaniałe na nadchodzącą zimę i Święta.
czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym 1a

Czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym - wskazówki

Ciasto – Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Maślankę i jajka wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby się ociepliły.

Nie wolno piec ciasta zbyt długo, może to spowodować, że będzie ono zbyt suche. Można sprawdzić czy ciasto jest upieczone wbijając w nie patyczek (najlepiej do szaszłyków). Nie może być na nim surowego ciasta, ale może być wilgotny.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Czekolada – Można użyć dowolnej gorzkiej lub deserowej czekolady. Najlepiej jednak o zawartości kakao 70-80%.

Pomarańcze – Dobrze wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Krem – Serek powinien być w temperaturze pokojowej, a roztopiona czekolada musi być ostudzona żeby krem się nie zważył. Do kremu można użyć także innego alkoholu np. rumu. Jeżeli pomijamy alkohol trzeba bardziej uważać i delikatnie, krótko miksować białą czekoladę z serkiem.

Wiórki czekolady można zrobić obieraczką do warzyw.

Przepis na tortownicę 18-20 cm.

czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym 1aa

Czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym - przechowywanie

Ciasto, ze względu na krem na bazie serka mascarpone należy przechowywać w lodówce. Spożyć do 3 dni.

czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym
Smacznego!
czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym 1aa

CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE CIASTO Z KREMEM CYNAMONOWYM

Joanna | chocololo.pl
Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 140 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 100 g cukru brązowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g migdałów mielonych
  • 30 g kakao
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 2 dużych pomarańczy

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone
  • 150 g czekolady białej
  • 2 łyżki whisky
  • 1 łyżeczka cynamonu

Do posypania

  • 50 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku lub w kąpieli wodnej roztopić masło. Dodać połamaną czekoladę i gdy się rozpuści wymieszać na gładki sos. Wsypać cukier, wymieszać i odłożyć do wystudzenia.
  • W miseczce rozbełtać jajka z maślanką i delikatnie, ciągle mieszając wlewać je do wystudzonej czekolady z masłem i cukrem. Dodać do masy skórkę pomarańczową i wymieszać wszystko.
  • Do miski z mokrymi składnikami wsypać przesianą mąkę z kakao, mielone migdały, proszek i sodę. Wymieszać wszystko dokładnie.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i piec 40-45 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ciasto można ostudzić w formie.

Przygotowanie kremu

  • Do miski włożyć serek mascarpone, wsypać cynamon i wlać whisky. Mikserem z końcówkami do ubijania wymieszać składniki aby się połączyły, zajmie to kilka sekund.
  • Powoli, miksując na niskich obrotach wlewać ostudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników. Schłodzić krem 15 minut w lodówce i wyłożyć go na wierzch ciasta. Można posmarować też boki.
  • Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi. Schłodzić przed podaniem przez 2 godziny.

Zobacz także:

mocno czekoladowe ciasto bananowe z kokosem 1

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE

Mocno czekoladowe, bezglutenowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie, lepkie i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się jego aromatem, nic tylko parzyć kawę lub herbatę i zajadać. Tym bardziej teraz, gdy nadeszła jesień i dni są coraz chłodniejsze, a my potrzebujemy trochę więcej słodyczy.

brownie z czekoladową bezą i malinami

BROWNIE Z CZEKOLADOWĄ BEZĄ I MALINAMI

Niezwykle czekoladowe i słodkie ciasto, którego brzegi mają kruchą, ciągnącą się konsystencję. Do tego czekoladowa beza. Ciężkie, mokre i sycące, przełamane lekko kwaskowatymi malinami posypanymi cukrem pudrem.

bezglutenowe ciasteczka dyniowe z czekolada 1

BEZGLUTENOWE CIASTECZKA DYNIOWE Z CZEKOLADĄ

Jesienne i aromatyczne, bezglutenowe ciasteczka dyniowe z czekoladą. Są miękkie i puszyste, pachnące cynamonem. No i ten piękny pomarańczowy kolor, który poprawi humor nawet w najpochmurniejszy dzień.

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo