Czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym
Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu. Pasuje idealnie w jesienne dni, wieczory pod kocem i poranki z gorącą kawą. Ale nie tylko! Wspaniałe na nadchodzącą zimę i Święta.
Czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym - wskazówki
Ciasto – Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Maślankę i jajka wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby się ociepliły.
Nie wolno piec ciasta zbyt długo, może to spowodować, że będzie ono zbyt suche. Można sprawdzić czy ciasto jest upieczone wbijając w nie patyczek (najlepiej do szaszłyków). Nie może być na nim surowego ciasta, ale może być wilgotny.
Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.
Czekolada – Można użyć dowolnej gorzkiej lub deserowej czekolady. Najlepiej jednak o zawartości kakao 70-80%.
Pomarańcze – Dobrze wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Krem – Serek powinien być w temperaturze pokojowej, a roztopiona czekolada musi być ostudzona żeby krem się nie zważył. Do kremu można użyć także innego alkoholu np. rumu. Jeżeli pomijamy alkohol trzeba bardziej uważać i delikatnie, krótko miksować białą czekoladę z serkiem.
Wiórki czekolady można zrobić obieraczką do warzyw.
Przepis na tortownicę 18-20 cm.
Czekoladowo-pomarańczowe ciasto z kremem cynamonowym - przechowywanie
Ciasto, ze względu na krem na bazie serka mascarpone należy przechowywać w lodówce. Spożyć do 3 dni.
Smacznego!
CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE CIASTO Z KREMEM CYNAMONOWYM
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 140 g czekolady gorzkiej
- 100 g masła
- 3 jajka
- 100 g cukru brązowego
- 100 g mąki pszennej
- 80 g migdałów mielonych
- 30 g kakao
- 0,5 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka otarta z 2 dużych pomarańczy
Składniki na krem
- 250 g mascarpone
- 150 g czekolady białej
- 2 łyżki whisky
- 1 łyżeczka cynamonu
Do posypania
- 50 g czekolady gorzkiej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku lub w kąpieli wodnej roztopić masło. Dodać połamaną czekoladę i gdy się rozpuści wymieszać na gładki sos. Wsypać cukier, wymieszać i odłożyć do wystudzenia.
- W miseczce rozbełtać jajka z maślanką i delikatnie, ciągle mieszając wlewać je do wystudzonej czekolady z masłem i cukrem. Dodać do masy skórkę pomarańczową i wymieszać wszystko.
- Do miski z mokrymi składnikami wsypać przesianą mąkę z kakao, mielone migdały, proszek i sodę. Wymieszać wszystko dokładnie.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i piec 40-45 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ciasto można ostudzić w formie.
Przygotowanie kremu
- Do miski włożyć serek mascarpone, wsypać cynamon i wlać whisky. Mikserem z końcówkami do ubijania wymieszać składniki aby się połączyły, zajmie to kilka sekund.
- Powoli, miksując na niskich obrotach wlewać ostudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników. Schłodzić krem 15 minut w lodówce i wyłożyć go na wierzch ciasta. Można posmarować też boki.
- Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi. Schłodzić przed podaniem przez 2 godziny.
Zobacz także:
MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO BANANOWE
Mocno czekoladowe, bezglutenowe ciasto bananowe z dodatkiem kokosa. Jest ciężkie, lepkie i bardzo aromatyczne. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się jego aromatem, nic tylko parzyć kawę lub herbatę i zajadać. Tym bardziej teraz, gdy nadeszła jesień i dni są coraz chłodniejsze, a my potrzebujemy trochę więcej słodyczy.
BROWNIE Z CZEKOLADOWĄ BEZĄ I MALINAMI
Niezwykle czekoladowe i słodkie ciasto, którego brzegi mają kruchą, ciągnącą się konsystencję. Do tego czekoladowa beza. Ciężkie, mokre i sycące, przełamane lekko kwaskowatymi malinami posypanymi cukrem pudrem.
BEZGLUTENOWE CIASTECZKA DYNIOWE Z CZEKOLADĄ
Jesienne i aromatyczne, bezglutenowe ciasteczka dyniowe z czekoladą. Są miękkie i puszyste, pachnące cynamonem. No i ten piękny pomarańczowy kolor, który poprawi humor nawet w najpochmurniejszy dzień.