Czekoladowa tarta ze śliwkami
Czekoladowa tarta ze śliwkami i kruszonką z dodatkiem cynamonu i orzechów włoskich. Tarta, która jest prosta do przygotowania, na kruchym, kakaowym spodzie, ze śliwkami wymieszanymi z posiekaną gorzką czekoladą, i z aromatyczną kruszonką na wierzchu. Przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom czekoladowo-śliwkowych połączeń i jesiennych smaków. Najlepiej kroić tartę po całkowitym ostygnięciu, ale zdradzę Wam, że jak zwykle nie wytrzymałam i pokroiłam jeszcze letnią. Pychota.
Czekoladowa tarta ze śliwkami - wskazówki
Masło – Powinno być zimne, prosto z lodówki. Do kruszonki i ciasta.
Woda – Zimna, a najlepiej lodowata. Można chwilę przed rozpoczęciem przygotowania ciasta włożyć ją do zamrażarki.
Ciasto można przygotować w malakserze. Miksować krótko, aby niepotrzebnie nie podgrzać i zbytnio nie utrzeć ciasta. Tylko do powstania kruszonki, szybko zagnieść i uformować w kulę (można ją trochę spłaszczyć i ładnie uformować) zawinąć w folię spożywczą i schłodzić.
Jeśli nie posiadacie malaksera, można szybko posiekać nożem mąkę, kakao, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać zimną wodę i zagnieść ręcznie ciasto.
Ciasto trzeba rozwałkować na okrąg większy od formy na tartę, pozostałe ciasto można rozwałkować i wyciąć kilka kształtów np. foremką do ciastek i położyć na tarcie. Można też je schłodzić i zetrzeć na tarce, posypać nim ciasto przed pieczeniem razem z kruszonką.
Orzechy włoskie – Do kruszonki potrzebne są mielone orzechy włoskie. W przypadku gdy orzechy mielicie sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do kruszonki) mąki i dopiero zmielić. Orzechy drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że podczas mielenia powstanie pasta.
Czekolada – Najlepiej użyć czekolady gorzkiej 60-80 %.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.
Czekoladowa tarta ze śliwkami - przechowywanie
Po ostygnięciu można przechowywać tartę przez 24 godziny w temperaturze pokojowej, później ze względu na dużą ilość owoców i wilgotność schować do lodówki. Zabezpieczona folią spożywczą tarta może spędzić w lodówce do 2 dni.
Smacznego!
CZEKOLADOWA TARTA ZE ŚLIWKAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 180 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 50 g cukru pudru
- 140 g masła (zimnego)
- 50 ml wody (zimnej)
Składniki na nadzienie
- 500 g śliwek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)
- 80 g czekolady gorzkiej
Składniki na kruszonkę
- 25 g mąki pszennej
- 5 g kakao
- 30 g orzechów włoskich mielonych
- 20 g masła (zimnego)
- 30 g cukru pudru
- 1½ łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie kruszonki i ciasta
- Kruszonka. Do miski wsypać wszystkie składniki i pokrojone w kostkę masło. Ręcznie, rozcierając masło w palcach, zagnieść kruszonkę. Schować ją do lodówki.
- Ciasto. Do malaksera wsypać mąkę, kakao, cukier puder, dodać pokrojone w kostkę masło i wodę. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i szybko zagnieść ciasto.
- Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić przez 30 minut.
- Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na kształt koła większego niż średnica formy na tartę. Delikatnie, nawijając ciasto na wałek, przenieść je do formy (niczym nie wysmarowanej). Dopasować ciasto do formy, ewentualnie dokleić boki. Z pozostałego ciasta (nie powinno go być dużo) ulepić kulkę i schować ją do zamrażarki.
- Przygotowany spód schłodzić jeszcze przez 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotować śliwki.
Przygotowanie śliwek i pieczenie
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
- Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Pokroić na ćwiartki i włożyć do miski. Czekoladę posiekać i wsypać do śliwek. Wsypać też łyżkę mąki ziemniaczanej. Wszystko wymieszać.
- Na schłodzony spód wyłożyć śliwki i wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto i wysypać równomiernie kruszonkę.
- Piec 60 minut, wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.