Krem sułtański

Krem sułtański

Deser kultowy, popularny w czasach PRL, co prawda bez czekolady, ale jest z kakao i musiał się tutaj pojawić. Podawany w pucharkach i składający się z zaledwie kilku składników. Przygotowany dla mojej Mamy, jej namowy na krem sułtański trwały już od bardzo dawna i w końcu udało się. Nie wiem czemu tak długo zwlekałam z jego przygotowaniem, ale krem sułtański bardzo mi smakował. Robi się go niezwykle szybko i jest bardzo prosty do przygotowania. Jeśli nigdy nie mieliście okazji spróbować tego deseru, to naprawdę warto!
krem sułtański

Krem sułtański - wskazówki

Deser jest naprawdę prosty do przygotowania, kilka najważniejszych rzeczy o jakich mogę przypomnieć to:

  • śmietanka powinna być naprawdę dobrze schłodzona
  • beziki mogą być kupne, ale na podane 3 porcje kremu (jeśli macie chwilkę i chęć) warto przygotować własne bezy. Z przepisu na ciasteczka z bezą i czekoladą zrobicie blaszkę bezików, spokojnie wystarczy do kremu sułtańskiego.
  • rodzynki przelejcie wrzątkiem na sicie i zalejcie rumem, można je w nim zostawić na noc
  • do ozdoby deseru można użyć biszkoptów lub kruchych ciasteczek albo rurek
  • do śmietanki z kakao można dodać jeszcze dodatkową łyżkę cukru pudru na etapie wmieszania kakao; krem z kakao jest mało słodki, chociaż dla mnie w połączeniu z bitą śmietaną, rodzynkami i bezami słodycz jest idealnie wyważona

Przepis na 3 pucharki.

Krem sułtański - przechowywanie

Krem sułtański można jeść zaraz po przygotowaniu, ale można (nawet lepiej) zostawić go w lodówce na 2-3 godziny, po tym czasie posypać bezami i rodzynkami.

krem sułtański

Smacznego!

krem sułtański

KREM SUŁTAŃSKI

Joanna | chocololo.pl
Popularny deser z dawnych lat, z bitą śmietaną, kakao, rodzynkami i bezami.
Przepis na 3 pucharki.

SKŁADNIKI
  

  • 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 30 g cukru pudru
  • 20 g kakao
  • 50 g rodzynek
  • 60-70 ml rumu
  • ok. 10 małych bezików

PRZYGOTOWANIE
 

  • Rodzynki przelać wrzątkiem na sicie i włożyć do miseczki, zalać rumem i odstawić na minimum godzinę.
  • Śmietankę wlać do miski, wsypać cukier puder i ubić na gęstą, bitą śmietanę. Połowę bitej śmietany przełożyć do osobnej miski.
  • Do odłożonej bitej śmietany przesiać kakao i na najmniejszych obrotach miksera zmiksować tylko do połączenia składników. Krem zgęstnieje, nie miksować go zbyt długo aby się nie zwarzył.
  • Do pucharków na dno dać połowę pokruszonych bez i część rodzynek. Rodzynki wcześniej odcedzić. Nałożyć do pucharków po równo kremu kakaowego, następnie bitą śmietanę.
  • Jeśli podajemy deser od razu, to posypujemy go resztą pokruszonych bez i rodzynek. Jeśli chłodzimy deser jeszcze przez 2-3 godziny, dekorujemy go zaraz przed podaniem.

Zobacz także:

blok czekoladowy
blok czekoladowy
domowa nutella
domowa nutella
czekoladowe ciasto toffi z bezami a
czekoladowe ciasto toffi z bezami

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo