Proste kruche ciasteczka z czekoladą

Proste kruche ciasteczka z czekoladą

Proste i bardzo smaczne kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady. Idealne kiedy nie ma się ochoty na skomplikowane wypieki, ale coś dobrego by się zjadło. Będą idealne do kawy, do pracy lub do pudełka na jakąś wycieczkę. Przygotowanie ich jest naprawdę łatwe i szybkie. Ciasteczka z kawałkami czekolady swoją wyjątkową kruchość zawdzięczają mące kukurydzianej. Jej dodatek jest niezastąpiony.  Do tego w ciastkach delikatnie wyczuwalne jest masło orzechowe. Są po prostu pyszne i polecam je gorąco.
proste kruche ciasteczka z czekoladą

Kruche ciasteczka z czekoladą - wskazówki

Ciasto – Można przygotować w malakserze, wystarczy krótko zmiksować wszystkie składniki oprócz czekolady, którą należy dodać później (tak jak w przepisie).

Można pominąć wkładanie ciasta na 30 minut do lodówki, ale należy wtedy użyć dobrze schłodzonego masła. Trzeba też szybko wyrobić ciasto i pamiętać, że może ono odrobinę bardziej się rozlać podczas pieczenia, dlatego warto układając kulki ciasta na blaszce zostawiać większy odstęp.

Mąka pszenna – Użyłam mąki pszennej tortowej,sprawdzi się także mąka orkiszowa jasna typ 700.

Mąka kukurydziana – Nadaje ciasteczkom większej chrupkości i kruchości, takiej nawet krucho-sypkości 😉  Polecam przygotować z nią ciasteczka, ale ostatecznie można zastąpić ją mąką pszenną.

Masło orzechowe – Można użyć zarówno masła gładkiego (smooth) jak i z kawałkami orzechów, także masła domowej roboty. Pasować będzie też masło np. z orzechów laskowych.

Cukier – Brązowy cukier nadaje lekko karmelowy smak, stąd połączenie cukrów w przepisie. Można użyć tylko brązowego, lub tylko białego.

Przepis na ok. 14 ciasteczek.

proste kruche ciasteczka z czekoladą

Kruche ciasteczka z czekoladą - przechowywanie

Surowe ciasto można przechowywać w lodówce do 2 dni, zamrożone do kilku miesięcy (3-4). Upieczone ciasteczka, zamknięte w szczelnym pojemniku można przechowywać do 7 dni.

proste kruche ciasteczka z czekoladą

Smacznego!

Przepis na proste do przygotowania kruche ciasteczka z czekoladą:

proste kruche ciasteczka z czekoladą

PROSTE KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Proste i bardzo smaczne kruche ciasteczka z kawałkami czekolady.
Przepis na ok. 14 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 50 g masła orzechowego
  • 30 g cukru białego
  • 30 g cukru brązowego
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, kukurydzianą, cukry, sól i wymieszać składniki.
  • Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtko i masło orzechowe,szybko zagnieść ciasto. Tylko do połączenia wszystkich składników, nie dłużej.
  • Pokroić w kostkę czekoladę deserową, wmieszać do ciasta. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i wstawić na 30 minut do lodówki.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra-dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę mleczną pokroić kosteczki. Z ciasta formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 40 gram jedna), układać na blaszce i delikatnie spłaszczać. Zachowywać odstęp, ciastka podczas pieczenia trochę rosną.
  • Na wierzch ciastek powciskać pokrojoną mleczną czekoladę. Piec 15-17 minut, aż ciastka się zrumienią.
  • Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciastka na blaszce przez 5-10 minut, po tym czasie powinny stwardnieć na tyle, by przenieść je na kratkę. Zostawić do wystudzenia.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka z czekoladą, czekolada, masło orzechowe

Zobacz także:

ciasteczka z kawałkami czekolady
ciasteczka z kawałkami czekolady
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
kruche ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym
ciasteczka czekoladowe nadziewane masłem orzechowym
0 FacebookPinterestEmail

7 komentarzy

Aneta 11 stycznia 2023 - 19:12

Rewelacyjne ciasteczka! Bardzo polecam 🙂 ja robię zawsze podwójną porcję

Reply
Magdalena 22 listopada 2023 - 14:23

A nie trzeba dodać nic do wyrastania ciastek? Proszek do pieczenia albo sodę oczyszczoną?

Reply
Joanna | Chocololo 22 listopada 2023 - 15:55

Nie trzeba, one trochę urosną, ale powinny zachować kształt. Pozdrawiam 🙂

Reply
Ania 14 kwietnia 2024 - 15:03

Można zamienić masło orzechowe na coś innego? Córka ma alergie a się uparła ze chce te ciasteczka

Reply
Joanna | Chocololo 15 kwietnia 2024 - 10:22

Można pominąć i dodać 30 g więcej masła 🙂

Reply
M 28 czerwca 2024 - 20:16

Czy można zamienić mąkę kukurydzianą na pszenną?

Reply
Joanna | Chocololo 29 czerwca 2024 - 12:44

Można, ale będą mniej kruche 😉

Reply

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo