Placuszki bananowo-migdałowe z czekoladą (bezglutenowe)

Placuszki bananowo-migdałowe z czekoladą (bezglutenowe)

Dobre śniadanie to początek udanego dnia. Z tymi pysznymi placuszkami zaczniecie go fantastycznie, choć przyznam, że są smaczne o każdej porze dnia. Ja na śniadanie robię je bardzo często. Mięciutkie, bananowe placki są bezglutenowe, robi się je naprawdę ekspresowo. Polane miodem i posypane malinami lub innymi owocami smakują cudownie. Są puszyste i aromatyczne, czuć migdały i kawałki czekolady. To będą Wasze ulubione, bezglutenowe placki.
placuszki bananowo-migdałowe z czekoladą (bezglutenowe)

Placuszki bananowo-migdałowe zczekoladą (bezglutenowe) - wskazówki

Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.

Dzięki bananom placki są słodkie i nie potrzebują dodatkowego cukru.

Banany rozgniatamy widelcem na gęstą papkę, nie blendujcie ich ani nie miksujcie na mus.

Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. Samodzielnie mielone migdały są bardziej aromatyczne i wilgotne.

W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki ryżowej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.

Ja miele w młynku całość (całą ilość mąki i migdałów) w przypadku gdy robię 1 porcję, większą ilość dzielę na dwie części.

Użyłam migdałów bez skórki (blanszowanych) i takie polecam najbardziej.

Mąka ryżowa – Użyłam białej mąki ryżowej, którą można zastąpić pełnoziarnistą jeśli taką posiadacie.

Czekolada – Najlepiej użyć gorzkiej lub groszków czekoladowych. Mleczna bardziej się topi podczas smażenia, ale placki udadzą się z mleczną.

Przepis na ok. 14 placuszków (2 porcje).

placuszki bananowo-migdałowe z czekoladą (bezglutenowe)

Placuszki bananowo-migdałowe z czekoladowe (przechowywanie)

Placuszki jemy zaraz po usmażeniu. Jeśli trochę zostanie można je schować w pudełku do lodówki i odgrzać następnego dnia.

placuszki bananowo-migdałowe z czekoladą (bezglutenowe)

Smacznego!

placuszki bananowo-migdałowe z czekoladą (bezglutenowe)

PLACUSZKI BANANOWO-MIGDAŁOWE Z CZEKOLADĄ (BEZGLUTENOWE)

Joanna | chocololo.pl
Puszyste, mięciutkie placuszki bananowo-migdałowe z kawałkami czekolady.
Przepis na ok. 14 placuszków (2 porcje).

SKŁADNIKI
  

  • 2 banany dojrzałe
  • 100 g mąki ryżowej
  • 60 g migdałów mielonych
  • 2 jajka
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g czekolady gorzkiej lub czekoladowych groszków
  • olej do smażenia (np. rzepakowy lub kokosowy)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • W misce wymieszać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia, odłożyć.
  • W większej misce rozgnieść widelcem banany na papkę, dodać jajka i wymieszać. Wsypać mieszankę mąki, migdałów i proszku, dokładnie wymieszać.
  • Do ciasta delikatnie wmieszać czekoladę.
  • Na patelni rozgrzać olej, smażyć placuszki pod przykryciem, z obu stron na złoty kolor.

Zobacz także:

wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)
wegański chlebek bananowy z czekoladą (bezglutenowy)
muffinki bananowe z czekoladą
muffinki bananowe z czekoladą
bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą
bezglutenowe ciastka kokosowe z czekoladą

Obserwuj Chocololo:

0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x