Placuszki bananowo-migdałowe z czekoladą (bezglutenowe)
Dobre śniadanie to początek udanego dnia. Z tymi pysznymi placuszkami zaczniecie go fantastycznie, choć przyznam, że są smaczne o każdej porze dnia. Ja na śniadanie robię je bardzo często. Mięciutkie, bananowe placki są bezglutenowe, robi się je naprawdę ekspresowo. Polane miodem i posypane malinami lub innymi owocami smakują cudownie. Są puszyste i aromatyczne, czuć migdały i kawałki czekolady. To będą Wasze ulubione, bezglutenowe placki.
Placuszki bananowo-migdałowe zczekoladą (bezglutenowe) - wskazówki
Banany – Dojrzałe banany, z brązowymi plamami na skórce. Są bardziej słodkie i mniej mączne.
Dzięki bananom placki są słodkie i nie potrzebują dodatkowego cukru.
Banany rozgniatamy widelcem na gęstą papkę, nie blendujcie ich ani nie miksujcie na mus.
Migdały – Polecam samodzielnie mielić migdały, ale można użyć mąki migdałowej. Samodzielnie mielone migdały są bardziej aromatyczne i wilgotne.
W przypadku gdy migdały mielimy sami, można wymieszać je z częścią (z już odmierzonej do ciasta) mąki ryżowej i dopiero zmielić. Migdały drobniej się zmielą i zmniejszy to ryzyko, że gdy zbyt długo będą miksowane powstanie pasta.
Ja miele w młynku całość (całą ilość mąki i migdałów) w przypadku gdy robię 1 porcję, większą ilość dzielę na dwie części.
Użyłam migdałów bez skórki (blanszowanych) i takie polecam najbardziej.
Mąka ryżowa – Użyłam białej mąki ryżowej, którą można zastąpić pełnoziarnistą jeśli taką posiadacie.
Czekolada – Najlepiej użyć gorzkiej lub groszków czekoladowych. Mleczna bardziej się topi podczas smażenia, ale placki udadzą się z mleczną.
Przepis na ok. 14 placuszków (2 porcje).
Placuszki bananowo-migdałowe z czekoladowe (przechowywanie)
Placuszki jemy zaraz po usmażeniu. Jeśli trochę zostanie można je schować w pudełku do lodówki i odgrzać następnego dnia.
Smacznego!
PLACUSZKI BANANOWO-MIGDAŁOWE Z CZEKOLADĄ (BEZGLUTENOWE)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 2 banany dojrzałe
- 100 g mąki ryżowej
- 60 g migdałów mielonych
- 2 jajka
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g czekolady gorzkiej lub czekoladowych groszków
- olej do smażenia (np. rzepakowy lub kokosowy)
PRZYGOTOWANIE
- Czekoladę posiekać i odłożyć.
- W misce wymieszać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia, odłożyć.
- W większej misce rozgnieść widelcem banany na papkę, dodać jajka i wymieszać. Wsypać mieszankę mąki, migdałów i proszku, dokładnie wymieszać.
- Do ciasta delikatnie wmieszać czekoladę.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć placuszki pod przykryciem, z obu stron na złoty kolor.